środa, 9 sierpnia 2017

Mielone z mozzarellą i risotto pieczarkowym


Jeśli nie przepadacie za ciecierzycą czy szpinakiem a wolicie mięsko,to ta propozycja będzie idealna. Niby zwykłe mielone,ale nadziane mozzarellą i do tego risotto. Taka polsko włoska kombinacja.

Składniki:
  • 600 g mięsa mielonego
  • 150 g mozzarelli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • jajko
  • 2 cebule
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 opakowanie sosu grzybowego
  • 350 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 120 ml białego wina
  • oregano
  • 50 g startego parmezanu
  • 250 g ryżu arborio
  • 500 ml wrzątku
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Smaż na 1 łyżce oliwy z oliwek. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Sos grzybowy przygotuj według przepisu na opakowaniu i odstaw na bok.
Cebulę pokrój w kosteczkę, Połowę cebuli odstaw na bok. Pozostałą podsmaż na 2 łyżkach oliwy. Dodaj ryż i smaż jeszcze przez chwilę. Ryż podlej winem. Smaż do momentu aż odparuje. Do ryżu dodaj połowę wody,kiedy ta odparuje dodaj drugą połowę. Gotuj przez ok. 20-25 minut. Następnie dodaj sos grzybowy. Do ryżu dodaj oregano wraz z pieczarkami,masłem i parmezanem. Wymieszaj.
Do miski dodaj mięso,cebulę,jajko,sól,pieprz,musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrób mięso na kotlety.
Mozzarellę pokrój w paseczki.
Z mięsa formuj kotlety,w środek każdego włóż kawałek sera. Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż z każdej strony na złoty kolor.
Kotlety podawaj z risotto

4 komentarze :

  1. Pyszny obiadek :) Na taki to ja mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nie pogardziłabym takim obiadem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. To risotto z pieczarami ^^ ale nabrałyśmy ochotę na grzyby :D

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka