środa, 2 sierpnia 2017

Dżem z czarnej porzeczki


Składniki:
  • 1 kg czarnej porzeczki
  • ok. 1 kg cukru
  • sok z cytryny
  • 1 szklanka wody
Do garnka/rondla z grubym dnem przełóż umyte porzeczki oraz wodę.
Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj przez ok. 30 minut,od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodaj cukier i sok z cytryny. Wymieszaj.
Gotuj jeszcze przez ok. 20 minut.
Gotowy dżem przełóż do czystych słoiczków i pasteryzuj.

5 komentarzy :

  1. Oj czarna porzeczka jest nie tylko pyszna ale też zdrowa - tylko porzeczek nigdy mi się nie chce zbierać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. samo zbieranie nie jest najgorsze,najgorzej to wszystko później przebrać z liści i ogonków

      Usuń
  2. Takie dżemiki to ja uwielbiam :) Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie uświadomiłam sobie, że czas na przetwory, chyba także pokuszę się o dżem z czarnej porzeczki :)
    https://smilingshrimp.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka