wtorek, 8 sierpnia 2017

Ciecierzyca ze szpinakiem


Składniki:
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 220 g szpinaku
  • 1 1/2 łyżki curry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży imbir ok. 2 cm
  • 1/4 szklanki wody
Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce.
Warzywa oraz starty imbir przełóż na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smaż przez ok 2-3 minuty.
Następnie dodaj curry i wymieszaj. Smaż jeszcze przez chwilę, po czym dodaj wodę i szpinak. Smaż przez ok. 2 minuty.
Do zawartości patelni dodaj osączoną z zalewy ciecierzycę i pomidory z puszki.
Wymieszaj i smaż przez następne 5-8 minut.

9 komentarzy :

  1. Uwielbiam takie szybkie i zdrowe dania.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne danie z moim ulubionym imbirem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciecierzycę, więc ciekawa jestem zestawienia ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda :) Moje smaki, ale nigdy jeszcze ich nie łączyłam. Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie,ciecierzyca i szpinak to dobry duet :)

      Usuń
  5. Szybko i na temat, bardzo smaczny i praktyczny przepis :)
    http://smilingshrimp.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka