czwartek, 10 sierpnia 2017

Bakłażan faszerowany kaszą kuskus


Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 200 g kaszy kuskus
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • 5 łyżek sera żółtego startego na tarce
  • 1,5 szklanki bulionu grzybowego
Kuskus zalej gorącym bulionem. Odstaw na bok.
Bakłażana przekrój na pół i wydrąż miąższ. Miąższ z bakłażana oraz cebulę pokrój w kostkę,a następnie podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj przecier pomidorowy i duś na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Do przecieru dodaj gotową kaszę,osączony z zalewy groszek,ziarna słonecznika oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 
Farsz wyłóż do wydrążonych wcześniej bakłażanów. Skrop oliwą i zapiekaj w 180 C. przez ok. 20 minut, a następnie posyp serem wymieszanym z bułką tartą  i zapiekaj przez następne 10 minut.
Warzywa psiankowate 2017

14 komentarzy :

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka