piątek, 28 października 2016

Torcik z mascarpone


Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
Masa:
  • 500 g mascarpone
  • 2 śmietan fixy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • puszka brzoskwiń
  • 650 ml śmietanki 30 %
Jajka ubij wraz z cukrami. Powoli dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj wodę i olej. Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 C. przez ok. 50 minut. Ciasto ostudź.
Śmietankę ubij,na koniec dodaj śmietan fixy i cukier puder. Gdy śmietanka jest już gęsta dodaj serek i połącz.
Ciasto pokrój na dwie części. Spód posmaruj masą, na masę wyłóż pokrojone brzoskwinie i przykryj masą. Przykryj ciastem. Ciasto posmaruj pozostałą masę i dowolnie udekoruj .

14 komentarzy :

  1. Oj zjadła bym taka pyszność:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne to ciasto

    ---------------------------------------------

    http://bit.ly/2fd7KzE

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie, a jak z serkiem mascarpone to ciężko byłoby mi się mu oprzeć ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Biszkopt wygląda na mega puszysty:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smacznie wygląda :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy my już kiedyś wspominałyśmy, że kochamy torty? :D Ale nie taki ciężki z margaryny a własnie takie domowe z finezją... jak Twój :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczny i zapewne pyszniutki😋 ,a jaki wymiar blaszki??z☺

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczny i zapewne pyszniutki😋 ,a jaki wymiar blaszki??z☺

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka