wtorek, 9 października 2018

Curry z batatów


Składniki:

  • 700 g batatów
  • puszka pomidorów krojonych
  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 1 łyżeczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • ok. 50 g świeżego imbiru
  • 1 łyżka kuminu
  • sól i pieprz do smaku
  • ryż lub chleb do podania
Na patelni rozgrzej olej, dodaj kumin i smaż przez chwilę. Następnie dodaj posiekaną cebulę i szczyptę soli. Na koniec dodaj posiekany czosnek,chilli i starty imbir. Smaż razem przez chwilę.
Do patelni dodaj pomidory, osączoną z zalewy ciecierzycę oraz obrane i pokrojone w kostkę bataty. Zalej wodą,tak aby zakryła wszystkie składniki. Przykryj pokrywką i gotuj na niedużym ogniu przez ok. 30 minut. W razie potrzeby dolej wodę.

7 komentarzy :

  1. Też się przymierzamy do zrobienia jakiegoś dania z batatami ;) Fajna inspiracja, pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe bardzo połączenie chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  3. Dania z batatami uwielbiam :) Na pewno smakuje genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna inspiracja, pozdrawiamy! Thanks

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawa propozycja :) koniecznie muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam bataty. Super danie na jesienne obiady :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiamy wszelkie odmiany curry :D Z dynią jeszcze nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka