środa, 13 czerwca 2018

Ciasto czekoladowe na spodzie z komosy ryżowej (wegańskie)



Przyznam się,że jestem strasznym łasuchem. Przede wszystkim czekolada...czekolada i owoce, moje ulubione połączenie.
A jeśli zrobić ciacho, które można zjeść bez wyrzutów sumienia...w dodatku czekoladowe... Pysznie!
Krem do ciasta można wykorzystać np do kanapek, deserów i ciastek.

Składniki:

Spód:

  • 250 g komosy ryżowej
  • 450 ml wody
  • 175 g daktyli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • szczypta soli
  • 2 łyżki nasion chia
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Komosę namocz w wodzie przez ok. 20 minut, następnie odsącz na sitku i odstaw na godzinę,i przełóż do miseczki. Następnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie zmiksuj blenderem.
Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz przez ok. 40 minut w 180 C. Gotowe ciasto odstaw aby przestygło.

Masa:

  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki oleju kokosowego 
  • 2 awokado 
  • garść borówek
Wszystkie składniki (oprócz borówek) przełóż do misy blendera i zmiksuj na gładką masę.
Tak przygotowaną masę wyłóż na ciasto, na wierzch wyłóż borówki.
Odstaw do lodówki na ok. godzinę.

5 komentarzy :

  1. Jeszcze nie robiłem ciasta na tak ciekawym spodzie... muszę spróbować. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodziutkie i czekoladowe wiec musi być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się super smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka