piątek, 12 stycznia 2018

Sernik na zimno z białą czekoladą


Czekolada...sernik..to połączenie idealne. Takiemu ciastu trudno się oprzeć.

Składniki:

Spód:
  • 200 g herbatników kakaowych
  • 60 g masła
Masa:
  • 200 g białej czekolady
  • 1 szklanka kremówki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 500 g serka kremowego
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ok. 50 g gorzkiej czekolady
Masło rozpuść w rondelku i odstaw na bok.
Herbatniki drobno pokrusz. Do herbatników dodaj masło i wymieszaj. Tak przygotowany spód na sernik wyłóż na dno blaszki. Odstaw na bok.
Śmietankę ubij mikserem i odstaw na bok. 
Serek utrzyj z cukrem. Odstaw na bok. 
Żelatynę wymieszaj z wodą,a następnie rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw aby przestygła, a następnie połącz z serkiem.
Białą czekoladę również  rozpuść w kąpieli wodnej a następnie połącz z serkiem. 
Do masy dodaj ubitą śmietankę i wymieszaj. Masę wyłóż na wcześniej przygotowany spód. Odstaw na bok.
Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw aby przestygła. Następnie łyżeczką nakładaj czekoladę na wierz sernika i np. wykałaczką zrób 'esy-floresy' ;)
Sernik wstaw do lodówki na kilka godzin.

9 komentarzy :

  1. Lubię takie ciemne spody, sama wykorzystuję najczęściej. Fajny przepis na masę no i ta czekolada... wygląda pięknie i zapewne świetnie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekolada pasuje do wszystkiego :)

      Usuń
  2. Cudowny serniczek, uwielbiam takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się pięknie a bardzo apetycznie jak na sernik z czekoladą przystało :D

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka