czwartek, 30 marca 2017

Roladki z tortilli z oliwkami


Składniki:
  • 4 tortille
  • ok. 250 g serka kremowego
  • 1/2 szklanki sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach
  • ok. 50 g czarnych oliwek
  • ok 15-20 dag ulubionej wędliny
  • 1 czerwona papryka
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki Remulady duńskiej Folwark
Serek przełóż do miseczki. Dodaj remuladę oraz posiekany szczypiorek. Wymieszaj.
Paprykę oraz oliwki pokrój w kosteczkę.
Tortillę posmaruj serkiem, na tortillę wyłóż wędlinę,ser,oliwki i paprykę. 
Zawiń roladkę. Tak samo postępuj z pozostałymi plackami tortilli. 
Każdą roladkę owiń w folię aluminiową i przełóż do lodówki na kilka godzin. 

środa, 29 marca 2017

Placuszki na jogurcie greckim


Banalnie proste , a do tego tak pyszne.. Śniadanie idealne !

Składniki:
  • 170 g jogurtu greckiego
  • jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
Wszystkie składniki przełóż do miseczki i dokładnie wymieszaj.
Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Gotowe !
Wysmakowane śniadania

Tosty z serem


Tosty, to chyba ostatnio robię co drugi dzień. Chyba dopadło mnie lenistwo...albo po prostu dawno nie jadłam pieczywa i tak mi teraz smakuje... mmm

Składniki:
  • 4 kromki chleba, u mnie graham 
  • ok. 1/4 szklanki serka labneh
  • ok. 50 g żółtego sera
  • sumak
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Wyłóż 2 kromki chleba , i smaż przez chwilę.  Następnie przekręć kromki na drugą stronę, wyłóż ser żółty,i serek labneh. Posyp sumakiem. Przykryj pozostałymi kromkami. Smaż na złoty kolor, ostrożnie grzanki przekręć na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę.


Wysmakowane śniadania

wtorek, 28 marca 2017

Sałatka z buraczków z jajkiem


Składniki:
  • 3 średnie buraki
  • 2 marchewki
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 1 mała cebulka
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
Warzywa umyj i owiń w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 C. Piecz przez ok. 50 minut. Następnie warzywa odstaw by ostygły i obierz.
Tak przygotowane buraczki i marchewkę pokrój w kostkę i przełóż do miseczki.
Do warzyw dodaj osączoną z zalewy kukurydzę oraz drobno posiekaną cebulkę.
Ogórki oraz 2 jajka pokrój w kostkę i dodaj do miski. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj majonez i wymieszaj. Podawaj z jajkiem pokrojonym w ćwiartki.
Warzywa korzeniowe 2017

piątek, 24 marca 2017

Tortilla zapiekana w gofrownicy


Na śniadanie, kolację czy przekąskę. U mnie znikają w zastraszającym tempie. 

Składniki:
  • 4 tortille
  • kilka plasterków żółtego sera,może być starty na tarce 
  • 7 jajek
  • sól i pieprz
  • 10 plasterków szynki
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i usmaż jajecznicę, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Na placku tortilli wyłóż jajecznice, następnie ser i szynkę. Przykryj tortillą.
Gofrownicę nagrzej i posmaruj olejem. Włóż wcześniej przygotowaną tortillę i piecz ok. 8 minut. Smacznego !

czwartek, 23 marca 2017

Barszcz ukraiński


Składniki:
  • 5 średnich buraków
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 pomidory
  • 1/2 selera
  • por, biała część
  • 1/3 główki średniej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 6-8 szklanek bulionu z kurczaka
  • garść fasolki szparagowej
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
Warzywa umyj i obierz. Buraczki zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w kostkę. Pora pokrój w plasterki.
Kapustę drobno posiekaj,a fasolkę pokrój na mniejsze kawałki. Pomidory obierz ze skórki i pokrój. Czosnek posiekaj.
W rondelku podsmaż na maśle warzywa, oprócz ziemniaków,fasolki,kapusty i czosnku.
Następnie dodaj szklankę bulionu,ugotuj warzywa.
Do drugiego garnka dodaj bulion, ziemniaki,fasolkę i kapustę. Gdy warzywa będą już miękkie dodaj wcześniej ugotowane warzywa i czosnek. 
Zagotuj. Dodaj sok z cytryny,sól,pieprz i cukier do smaku. 
Podawaj ze śmietanką.

czwartek, 16 marca 2017

Płatki śniadaniowe , owsiane


Lubię płatki, chyba większość z nas lubi. Tylko niestety te sklepowe często napakowane są niepotrzebnymi składnikami. Przyznaję,że od czasu do czasu i ja kupuje płatki,wtedy dokładnie czytam skład..Ale ostatnio coraz częściej robię je sama w domu. Po prostu pycha !

Składniki:
  • 1 szklanki mąki owsianej
  • 1/3 szklanki mąki z ryżu brązowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli morskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka melasy
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego
  • 1/4 szklanki wody
Piekarnik nastaw na 175 C,, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Obie mąki,cukier,proszek do pieczenia i sól wymieszaj w misce. Dodaj miód,melasę,mleko i wodę. Jeszcze raz wymieszaj.
Taką masę cienko rozsmaruj na blaszce,im cieniej tym lepiej. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok.10 minut. Po czym blaszkę wyjmij z piekarnika,masę połam na mały kawałki. Następnie blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 135 C. i  piecz przez 25 minut. Wystudź i przełóż do pojemniczka.

środa, 15 marca 2017

Pudding chia z daktylami


Z tymi nasionkami polubiliśmy się już dawno, teraz nawet polubił je mój smyk. Zajada aż się uszy trzęsą. Oblizuje łyżki. Jeszcze tylko tatusia musimy jakoś przekonać..kto wie,może się uda.

Składniki:
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki nasion chia
  • 1/2 szklanki zmiksowanych truskawek
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 8-10 daktyli
  • płatki migdałów
Do miseczki przełóż daktyle, nasiona słonecznika, migdały i dokładnie zmiksuj blenderem. Dodaj syrop z agawy i wymieszaj. Tak przygotowaną masę wyłóż do szklanek / pucharków i odstaw na bok.
W misce połącz ze sobą mleczko kokosowe,truskawki i nasiona chia. Przełóż do szklanek. Odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Podawaj z płatkami migdałów.

wtorek, 14 marca 2017

Rava kesari


Składniki:
  • 300 ml mleka
  • 15 dag cukru
  • kilka nitek szafranu
  • 3 suszone morele
  • 4 łyżki ghee (masło klarowane)
  • 15 dag kaszy manny
  • 200 ml wody
  • kilka kropel barwnika spożywczego czerwonego albo pomarańczowego
Mleko wraz z wodą przelej do garnka. Dodaj cukier, oraz szafran. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 1 minutę. Odstaw na bok.
Morele pokrój w paseczki.
Kaszę mannę podsmaż na maśle klarowanym, Następnie dodaj mleko, barwnik spożywczy i morele. Cały czas mieszając gotuj przez ok. 3 minuty, aż masa zgęstnieje. 


piątek, 10 marca 2017

Naleśniki jaglane


Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka 
  • jajko
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej 
  • szczypta soli
  • ulubiony dżem itp
Wszystkie składniki (oprócz dżemu) przełóż do miski , i zmiksuj blenderem.
Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni z obu stron na lekko złoty kolor.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.

środa, 8 marca 2017

Sernik czekoladowy na ciasteczkowym spodzie


Jakie ciasta najczęściej goszczą na moim stole? 
Odpowiedź jest prosta - serniki. Lubimy je wszyscy. Czy na zimno, czy pieczone,z owocami,masami..Wszystkie są przepyszne !

Składniki:
  • 200 g ciasteczek typu pieguski
  • 40 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • 200 ml kremówki
  • 100 g cukru 
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 500 g serka kremowego
Masło rozpuść w rondelku, odstaw na bok.
Ciasteczka zmiel i przełóż do miseczki. Do ciasteczek dodaj wcześniej rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Ciasteczka wyłóż na dno tortownicy. Tak przygotowany spód wstaw do lodówki na 30 minut.
Przygotuj masę serową.
Po 100 ml  kremówki przelej do osobnych rondelków. Gorzką czekoladę posiekaj, następnie dodaj do garnka z kremówką i rozpuść na małym ogniu. Dodaj mleko i wymieszaj. Odstaw na bok. Tak samo roztapiamy białą czekoladę.
Jajka utrzyj z cukrem, następnie powoli dodawaj serek śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Masę podziel na dwie równe części.
Do jednej części dodaj kakao i rozpuszczoną, gorzką czekoladę. Wymieszaj.
Do drugiej części dodaj białą czekoladę i dokładnie wymieszaj.
Masy na przemian wykładaj na wcześniej przygotowany spód.
Sernik piecz w 175 C. przez ok . 1 godzinę.


wtorek, 7 marca 2017

Trufle czekoladowe


Składniki:
  • 3/4 szklanki kremówki
  • 170 g gorzkiej czekolady 
  • 250 g herbatników
  • kolorowa posypka 
Śmietankę przelej do rondelka i zagotuj. Następnie dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj do momentu aż czekolada się rozpuści. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
W między czasie zmiel herbatniki.
Herbatniki przełóż do rozpuszczonej czekolady i dokładnie wymieszaj. Odstaw na ok. 15-20 minut.
Po tym czasie zwilżonymi dłońmi formuj nie wielkie kulki i obtaczaj w wybranej posypce. Trufelki układaj na desce/talerzu. Gotowe odstaw do lodówki na 2-3 godziny.

piątek, 3 marca 2017

Placuszki z tofu


Tofu same w sobie jest bez smaku, ale wystarczą odpowiednie składniki aby stworzyć coś naprawdę dobrego. W tym przypadku placuszki. Na śniadanie będą idealne.

Składniki:
  • 180 g tofu
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 125 g mąki jaglanej 
  • 200 ml mleka migdałowego
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżki oleju
Tofu osącz z zalewy i przełóż do miski. Zmiksuj blenderem. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor.

czwartek, 2 marca 2017

Duszonka


Składniki:
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 6-8 średnich ziemniaków
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki białego wina
  • 200 g wędzonego boczku
  • 500 g kiełbasy śląskiej 
  • kwaśne jabłko
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól i pieprz
  • musztarda
  • kilka nasion jałowca
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
Kapustę odciśnij z soku i posiekaj. Ziemniaki obierz i ugotuj w całości w lekko osolonej wodzie.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, Następnie dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki lub w półplasterki i smaż jeszcze przez chwilę. Po czym dodaj cebulę pokrojoną w piórka, posiekany czosnek,kminek,jałowiec,sól i pieprz . Smaż przez kilka minut cały czas mieszając.
Do zawartości patelni dodaj jabłka (ze skórką) pokrojone w większą kostkę. Duś przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj kapustę, wino,musztardę i wodę. Wymieszaj. Przykryj pokrywką i duś przez ok. 10 minut. Na koniec dodaj ziemniaki. Delikatnie wymieszaj i podawaj.

środa, 1 marca 2017

Omlet z serkiem i szczypiorkiem


Ulubione śniadanie mojego synia. Uwielbia omlety i o dziwo nie wybiera tych na słodko tylko na słono.

Składniki:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 50 g serka kremowego
  • pomidor pokrojony w kostkę
W miseczce połącz ze sobą jajka,wodę,sól,pieprz i posiekany szczypiorek.
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Wylej jajka i smaż omlet. Na połowie omletu wyłóż pokruszony serek. Złóż omlet na pół i smaż jeszcze przez chwilę.
Omlet przełóż na talerz i podawaj z pokrojonym pomidorem lub innymi dodatkami.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka