poniedziałek, 30 stycznia 2017

Chleb z garnka


Składniki:
  • 7 g suchych drożdży
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez kilka minut. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40 minut.
Piekarnik wraz z garnkiem i pokrywką nagrzej do 220 C. Garnek wyjmij z piekarnika i włóż ciasto.
Wierzch ciasta natnij nożem. Garnek przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika. Piecz przez 35 minut w temp 200 C. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy przez następne 30 minut.



Przepis pochodzi ze strony Kuchnia Pakistańska

niedziela, 29 stycznia 2017

Dorayaki


Dorayaki , japońskie naleśniki. Zazwyczaj podawane są z anko. Anko, to słodka pasta z czerwonej fasoli. Ja co prawda lubię,ale za to moi chłopcy nie przepadają,dlatego moje dorayaki najczęściej podaję z nutellą.

Składniki:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 1/3 mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka wbij  do miski. Dodaj cukier i miód,dokładnie wymieszaj.
Do jajek dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Połącz składniki. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 15 minut.
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki. Dodaj wodę i wymieszaj.
Na rozgrzanej patelni smaż placki z obu stron na lekko brązowy kolor. Placuszki smarujemy anko,nutellą itp. i zlepiamy drugim plackiem. Smacznego !

środa, 25 stycznia 2017

Kurczak w sosie ziołowym


Składniki:
  • 3-4 piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego 
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego 
  • 1 łyżeczka tymianku , suszonego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka wody
Kurczaka umyj i osusz. Następnie natrzyj mięso 1/2 ziół,solą,pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Smaż mięso z obu stron na złoty kolor.Po czym wyjmij mięso i przełóż na talerz.
Następnie do patelni dodaj odrobinę oliwy, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę,pozostałe zioła i natkę pietruszki. Smaż przez chwilę.Dodaj mleko, odrobinę soli i pieprzu. Zagotuj. W miseczce połącz ze sobą mąkę wraz z wodą i dodaj do mleka. Wymieszaj. Zmniejsz ogień.Gotuj jeszcze przez chwilę. Na patelnie przełóż kurczaka. Wymieszaj i podawaj.


poniedziałek, 23 stycznia 2017

Oponki dyniowe


Wygrzebałam ostatni słoiczek z dyniowym puree..niestety. Za rok muszę zrobić więcej,zdecydowanie więcej. No więc..tak zrobiłam gofry..no jeszcze tej dyni mi zostało. Szkoda było wyrzucaj.
Mamy okres karnawałowy ,więc postanowiłam zrobić oponki. Wyszły przepyszne. 

Składniki:
  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczka imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta zmielonych goździków
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1/2 szklanki maślanki lub mleka
Polewa:
  • 1/2 szklanki mleka
  • kropla ekstraktu waniliowego
  • 3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
Składniki na polewę przełóż do miseczki i dokładni połącz. Przygotuj ciasto na oponki.
W misce połącz ze sobą mąkę,sól,proszek do pieczenia,cukier oraz przyprawy. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i wyrób ciasto. Ciasto podziel na dwie części. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj i np. szklanką wytnij kółka. Na środku każdego wytnij mniejsze kółko. Oponki smaż na oleju z obu stron na złoty kolor. Około 2 minuty z każdej strony. Oponki obtocz w polewie i odstaw na kratkę.

czwartek, 19 stycznia 2017

Domowa ricotta


Składniki:
  • 3 l tłustego, wiejskiego mleka
  • 1 szklanka kremówki
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki soku z cytryny
W garnku połącz ze sobą mleko, kremówkę,sól i sok z cytryny. Garnek z mlekiem postaw na średnim ogniu,zagotuj. Pamiętając aby mleka nie mieszać. Gdy tylko mleko się zagotuje zdejmij garnek z ognia. Odstaw na ok. 15-20 minut. Następnie na durszlaku rozłóż ściereczkę lub pieluchę tetrową i przecedź ser. Odstaw na ok. 1-2 godziny aby ser odciekł. Gotowe.

poniedziałek, 16 stycznia 2017

Prosty deser z granolą i granatem


Prosty, szybki i zdrowy deser dla całej rodzinki.

Składniki:
  • granola czekoladowa ok. 2-3 garście 
  • 2-4 łyżki pestek dyni 
  • 1/2 granatu 
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 
W pucharkach układaj dowolnie składniki. U mnie granola , granat, jogurt, pestki dyni i granat. I cały deser gotowy. Jogurt możecie wymieszać z odrobiną miodu.

czwartek, 12 stycznia 2017

Chleb żytni


Składniki:

Zaczyn:
  • 2 garście mąki żytniej
  • ciepła woda
Dodatkowo:
  • 3/4 l ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 40 g drożdży
  • 750 g mąki żytniej
  • 250 g mąki pszennej
Zrób zaczyn. Mąkę połącz z taką ilością wody aby powstało dość rzadkie ciasto, takie rzadkie ciasto jak na naleśniki. Ja wodę zawszę dodaję na oko,ale ok. 1/2 szklanki. Tak przygotowany zaczyn przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
Po tym czasie do zaczynu dodaj połowę ciepłej wody i wymieszaj (drewnianą łyżką).
W dużej misce połącz ze sobą połowę mąki żytniej i połowę mąki pszennej. Dodaj pokruszone drożdże i zaczyn. Wymieszaj.
Przykryj ściereczką i odstaw na całą noc.
Następnego dnia do ciasta dodaj pozostałą wodę, sól i obie mąki. Wyrób ciasto tak aby nie przyklejało się do rąk. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny.
Następnie ciasto wyjmij na stolnicę oprószoną mąkę i uformuj okrągły chleb. Chleb przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 do 2 godzin. W tym czasie chleb posmaruj ok. 4 razy letnią wodą.
Piekarnik nastaw na 200 C. Nożem natnij wierzch chlebka np. tak jak ja w kratkę. Chleb piecz przez ok. 90 minut. 
Gotowy chleb wyjmij z piekarnika ,posmaruj zimną wodą,a następnie włóż go do jeszcze ciepłego piekarnika na ok. 1 minutę.


środa, 11 stycznia 2017

Patates koftesi. Tureckie kotleciki ziemniaczane


Proste i smaczne, a co najważniejsze uwielbiają je dzieci.

Składniki:
  • 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka startego cheddara
  • sól i pieprz
Ziemniaki obierz ze skórki, po czym zmiel je w maszynce lub przeciśnij przez praskę.
Jajko roztrzep widelcem i dodaj do ziemniaków wraz z pozostałymi składnikami.
Wyrób ciasto.
Z ciast formuj niewielkie kotleciki, po czym usmaż je z obu stron na złoty kolor.

wtorek, 10 stycznia 2017

Kasza jęczmienna z warzywami


Jedna z moich ulubionych kasz zaraz po gryczanej. Tak mnie naszło...dawno nie jadłam. Rodzinka o dziwo też zajadała.

Składniki:
  • 400 g kaszy jęczmiennej
  • bulion warzywny
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g marchewki
  • 150 g pietruszki
  • 150 g selera
  • 100 g groszku, może być mrożony
  • 200 g boczku wędzonego
  • sól i pieprz
  • majeranek
Kaszę przełóż do garnka i zalej bulionem,tak aby kasza była przykryta. Kaszę odstaw na 1 godzinę, po czym dolej trochę wody. Gdy kasza będzie już prawie gotowa dodaj groszek i odrobinę soli. Gotuj kaszę do miękkości.
Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Seler i pietruszkę pokrój w kostkę,a marchewkę w półplasterki.
W rondelku rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj pozostałe warzywa i smaż przez chwilę.
Boczek pokrój w kostkę i usmaż na patelni, dodaj do warzyw. Warzywa wraz z boczkiem dodaj do kaszy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

niedziela, 8 stycznia 2017

Karnawałowe muszelki


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 5 łyżek kremówki
  • 20 g masła, roztopionego
  • cukier puder
Jajka utrzyj z cukrem. Do utartych jajek stopniowo dodawaj masło ,śmietankę i wymieszaną z mąką sól.
Ciasto wyrób, po czym wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę do lodówki.
Gotowe ciasto podziel na dwie części.
Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy . Wykrawaczką / szklanką wycinaj krążki.
Ciasteczka smaż na oleju i odkładaj na ręcznik papierowy aby osączyć je z tłuszczu.
Gotowe ciasteczka posyp cukrem pudrem.

czwartek, 5 stycznia 2017

Zupa grochowa


Grochówka 'chodziła' już za mną chyba pół roku,albo i lepiej. No i w końcu jest ! Ależ pyszna !

Składniki:
  • 450 g fasoli jaś
  • ok.400 g szynki wędzonej
  • cebula
  • 4 średnie marchewki
  • 2 l. bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • majeranek
Fasolę zalej wodą i odstaw na całą noc.
Masło rozpuść. Dodaj posiekaną cebulę  i pokrojoną w plasterki marchewkę. Smaż przez chwilę. Następnie dodaj szynkę pokrojoną w kostkę, smaż jeszcze przez chwilę.
Do zawartości garnka dodaj namoczoną fasolę oraz bulion,sól i pieprz.
Gotuj na małym ogniu przez ok. 1 1/2 godz. Na koniec dodaj majeranek.

środa, 4 stycznia 2017

Ciasto czekoladowe z buraka


Była już marchewka i cukinia. Teraz przyszedł czas na buraka. Ciasto z burakiem? No niby dlaczego nie ? ! 
Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe. Moi domownicy nie dowierzali,że ciasto jest z dodatkiem buraka. 

Składniki:
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 1/2 łyżeczki sody 
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 400 g ugotowanych buraków
  • 1/2 szklanki soku z buraka
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady,rozpuszczonej w kąpieli wodnej
  • 150 g posiekanej gorzkiej czekolady
W misce połącz ze sobą  mąkę,sól i sodą.
Buraki pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj blenderem. Do puree z buraka dodaj cukier, olej rzepakowy,sok z buraka. Dokładnie połącz.
Następnie do masy buraczanej dodaj jajka i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj. Do buraczków dodaj mąkę oraz rozpuszczoną czekoladę. Wymieszaj.
Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp posiekaną czekoladą. Ciasto piecz w 175 C. przez ok. 35 minut.

wtorek, 3 stycznia 2017

Węgierskie ciasteczka kiffles


Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 220 g miękkiego masła
  • 220 g serka kremowego
  • dżem morelowy ,może być inny
  • cukier puder
Masło i serek przełóż do miski i utrzyj mikserem. Dodaj żółtka i jeszcze przez chwilę ucieraj. Do utartego masła dodaj mąkę wymieszaną wraz z cukrem i solą. Połącz.
Ciasto podziel na pięć części. Każdą część uformuj w kulkę i zawiń w folię spożywczą. Tak przygotowane ciasto odstaw na całą noc do lodówki.


Następnego dnia ciasto wyjmij z lodówki i odstaw aby się zagrzało,ok. 1 godzinę. Następnie każdą kulkę rozwałkuj na stolnicy. Okrągłą foremką wycinaj kółka,a następnie nadaj im lekko owalny kształt. Na każdy kawałek ciasta wyłóż ok. 1 łyżeczkę dżemu,rozsmaruj i zawiń w rulon.


Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Gotowe ciastka piecz w 175 C. przez ok. 10-15 minut. Ostudź i posyp cukrem pudrem.
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka