piątek, 8 września 2017

Szarlotka kakaowa z budyniem


Chłopaki chcieli szarlotkę, i zrobiłam. Ich ulubiona, to ta tradycyjna na kruchym cieście ,z dużą ilością cynamonu i kratką na wierzchu. Jednak w szafce zalegały mi budynie już od dłuższego czasu i dlatego tym razem jest budyniowa. Taką też zjedzą ...nie mają wyjścia ;)

Składniki:
  • 375 g margaryny
  • 1 kg jabłek
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie waniliowe
  • 750 ml mleka
  • szczypta soli
Mąkę przesyp na stolnicę. Dodaj kakao,sól,cukier,proszek do pieczenia oraz margarynę. Posiekaj nożem. Następnie dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto.
Gotowe ciasto podziel na dwie części i zawiń w folię spożywczą. Jedno ciasto przełóż do zamrażalki na ok.40 minut,a drugie do lodówki.
Jabłka obierz ,przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Po czym pokrój w plasterki i odstaw na bok.
500 ml mleka przelej do garnka i zagotuj. Pozostałe mleko połącz z budyniami. Ugotuj budyń.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż ciasto z lodówki,a na nie pokrojone jabłka i gorący budyń. Ciasto z zamrażalnika zetrzyj na wierzch.
Tak przygotowane ciasto piecz przez ok. 55 minut w 170 C.

8 komentarzy :

  1. Jeszcze nie robiłam szarlotki w tym roku i ślinka mi aż cieknie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka szarlotkę widzimy pierwszy raz :) amazing xD

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjnie wygląda i na pewno smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. MMM pyszne wygląda :) Moja babcia kiedyś robiła podobne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam jesienne wieczory z herbatką i kawałkiem takiej pysznej szarlotki ^.^ Już nie mogę się doczekać :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Doprawdy przepyszna szarlotka, jadłam już kiedyś taką, ale zdecydowanie powtórze :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Chłopaki mają dobrze z Tobą :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka