poniedziałek, 11 września 2017

Sałatka z klopsikami


Składniki:
  • 450 g mielonej wołowiny
  • 1 sałata rzymska
  • 4 ,średnie ogórki konserwowe
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych
  • ok. 1/4 szklanki startego żółtego sera
  • sól i pieprz
  • czosnek granulowany
  • cebulka prażona
  • siemię lniane,mielone
Sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 łyżeczki ketchupu
  • szczypta czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka zalewy z ogórków
  • szczypta czerwonej papryki
Sałatę umyj a następnie porwij i przełóż do miski. Dodaj ogórki pokrojone w plasterki oraz pomidorki pokrojone na pół. Odstaw na bok.
Do mięsa dodaj czosnek,sól i pieprz oraz w razie potrzeby siemię lniane. Dokładnie wymieszaj i uformuj małe klopsiki.
Klopsiki smaż na patelnie na lekko brązowy kolor. Gotowe przełóż na ręcznik papierowy aby obciekły z tłuszczu i przestygły.
Nas tej samej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w piórka i przełóż ją na talerz.
Składniki na sos dokładnie połącz w miseczce.
Do wcześniej przygotowanej sałaty dodaj cebulę oraz przekrojone na pół klopsiki i wymieszaj. Następnie dodaj sos i jeszcze raz wymieszaj. Sałatkę posyp prażoną cebulkę oraz startym serem.

6 komentarzy :

  1. Bardzo ciekawy pomysł na klopsa :) Uwielbiam sałaki, ale od jakiegoś czasu, czułam w związku z nimi nudę. To fantastyczne urozmaicenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł i sałatka na pewno pyszna :) Mięso wołowe uwielbiam, więc te klopsiki w sałatce też by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka