wtorek, 29 sierpnia 2017

Desery jeżynowy z bezami


Banalnie prosty i szybki deser. Słodkie bezy, kwaskowate jeżyny to idealne połączenie.

Składniki:
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 400 g jeżyn
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • ok. 80 g mini bezików 
Żelatynę zalej wodę i odstaw na bok aby napęczniała. Następnie podgrzej ją aby się rozpuściła.
Śmietankę ubij i dodaj rozpuszczoną żelatynę. Wymieszaj.
Około 3/4 jeżyn rozgnieć widelcem i dodaj do ubitej śmietanki. Delikatnie wymieszaj.
Na dno pucharków wyłóż pokruszone bezy. Na bezy wyłóż krem. Tak przygotowany deser wstaw do lodówki na ok.1 godzinę. 
Przed podanie udekoruj jeżynami i bezikami.



Jeżynobranie 2017

9 komentarzy :

  1. Bardzo lubię takie desery :) Pysznie wygląda i na pewno smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystko z bezami :D Ten deser musiał być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super polaczenie smaków 😍

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki prosty, a jaki musi być pyszny. Mniam! Dziękuję za dołączenie do akcji kulinarnej Jeżynobranie 2017. Pozdrawiam 😃

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny deser, sezon na jeżyny ma się u nas dobrze, zapasy porobione ale takiego deseru jeszcze nie zrobiłyśmy :P

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka