piątek, 4 sierpnia 2017

Bitki w sosie pomidorowym


Składniki:
  • ok. 1 kg łopatki wieprzowej 
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna
  • 400 g pomidorów z puszki krojonych
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki wody
Mięso pokrój w plasterki, rozbij tłuczkiem do mięsa. Kawałki mięsa z każdej strony obtocz w mące. Smaż  na rozgrzanej patelni z każdej strony aż się zarumienią. Mięso przełóż do garnka.
Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę i dodaj ją do mięsa.
Patelnie na której smażyło się mięso i cebula zalej wodą,a następnie dodaj ją do garnka. Dodaj liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. 
Duś pod przykryciem przez ok. 40 minut. Następnie do garnka dodaj pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszaj.
Duś przez następne 10 - 15 minut.
Na koniec dopraw solą, pieprzem.

6 komentarzy :

  1. To dopiero jest pyszne jedzonko :) Takie dania to zdecydowanie moje smaki :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybko i smacznie :) to co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę przyznać, że jeszcze czegoś takiego jeśc nie miałam okazji, a wygląda naprawdę wysmienicie!

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka