wtorek, 4 lipca 2017

Śmietanowiec z truskawkami


To już niestety ostatnie truskawki w tym roku..Eh..Jak dla mnie truskawki mogłyby być cały rok,ale nie można mieć wszystkiego. 
Truskawek nie będzie,ale za to zaczęły się jagody i powoli zaczynają się letnie maliny. Tak więc..nie jest źle !

Składniki:

Spód:
  • 250 g czekolady z chrupkami
  • 50 g miękkiego masła
  • ok. 250 g herbatników kakaowych
Czekoladę połam i przełóż do rondelka. Rozpuść w kąpieli wodnej. Do czekolady dodaj masło i mieszaj aż się rozpuści. Do rozpuszczonej czekolady dodaj herbatniki drobno zmielone i dokładnie połącz.
Tak przygotowaną masę wyłóż na blaszkę posmarowaną tłuszczem i posypaną cukrem pudrem. Spód włóż do lodówki na ok. 30 minut.

Masa:
  • 400 ml kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 30 ml wody
  • 60 g cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 700 ml wrzątku
  • ok.1 kg truskawek
Galaretki rozpuść w 700 ml wody i odstaw aby stężały. Żelatynę namocz w 30 ml wody.
Śmietankę ubij mikserem na sztywno. Żelatynę wstaw do mikrofalówki aby ją lekko podgrzać, dodaj cukier puder i wymieszaj. Gotową żelatynę dodaj do ubitej śmietanki i połącz.
Masę wyłóż na wcześniej przygotowany spód i włóż na kilka minut do lodówki.
Truskawki umyj i pokrój w plasterki. Wyłóż na masie i wylej tężejącą galaretkę. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.

4 komentarze :

  1. i niestety po truskawkach :( ale te ostatnie są najsmaczniejsze ;) a Twoje ciacho też niczego sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę o kawałek tego cuda - tylko duży ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. podmienię tylko składniki na spód i robię u siebie na weekend :D

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka