czwartek, 20 lipca 2017

Owsianka jagodowa


Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 1/2 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 1/4 szklanki jagód
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • migdały


Płatki owsiane, wodę,mleko,sól,nasiona chia,syrop klonowy oraz 1 szklankę jagód przełóż do rondla. Postaw na ogniu i gotuj przez ok. 5 minut od momentu zagotowania. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
Owsiankę podawaj z pozostałymi jagodami oraz migdałami.

7 komentarzy :

  1. Pyszne śniadanko :) Jagody uwielbiam i chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tym intensywnym, pięknym kolorkiem wygląda na jakiś fajny, smerfny przepis! :D Przeglądając blogi kulinarne można zauważyć specyficzną zależność - coraz popularniejsze są nasiona chia i syrop klonowy. ;) Fajnie, że można znaleźć ich ciekawe, fajne zastosowanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna i zjawiskowa owsianki. Nasion chia jeszcze nie jadłam, nie dlatego że nie mam do nich dostępu.Zastępuje je siemieniem lnianym. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie czaimy się na jagody i obmyślamy przepisy z nimi :) Piękna ta owsianka! :D

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka