czwartek, 6 lipca 2017

Ciasto z czereśniami do góry nogami


Składniki:
  • 4 łyżki masła
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • ok. 2 szklanki czereśni, wydrylowanych i przekrojonych na połówki
Piekarnik nastaw na 175 C.
Blaszkę do pieczenia postaw na kuchence na małym ogniu. Dodaj masło i rozpuść je. Następnie dodaj cukier,dokładnie wymieszaj. Blaszkę zdejmij z ognia i ułóż czereśnie skórką do góry.
Odstaw blaszkę na bok.

Ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 8 łyżek masła
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz z solą.
W osobnej misce utrzyj masło z cukrem,dodaj żółtka i jeszcze przez chwilę ucieraj. Następnie dodaj mleko,ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Na koniec połącz z mąką.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj co ciasta i delikatnie wymieszaj. 
Ciasto wyłóż na blaszkę. Blaszkę z ciastem przełóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 50-55 minut.


6 komentarzy :

  1. Rewelacyjnie się prezentuje :) Mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od dawna planujemy zrobić odwrócone ciacho ale jeszcze do tego nie doszło :P Zmotywowałaś nas :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda. Chyba nigdy nie robiłam ciasta z czeresniami 😊

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka