czwartek, 6 lipca 2017

Ciasto czekoladowe bez mąki


Jeśli tak jak ja uwielbiacie czekoladę,to na pewno ,to ciasto przypadnie Wam do gustu. Najlepiej smakuje podane z kleksem z bitej śmietany albo lodami i owocami. Palce lizać !
Ten przepis bierze udział w akcji Cukier z głową. Uczymy jak słodzić

Składniki:
Czekoladę połam na kawałki, przełóż do rondelka i rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw na bok.
Margarynę utrzyj na puch , po czym cały czas mieszając dodawaj rozpuszczoną czekoladę.
Oddziel żółtka od białek.
Żółtka wraz z połową cukru utrzyj na kogel mogel. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier.
Do utartego masła dodaj kogel mogel i wymieszaj. Następnie porcjami dodawaj pianę z białek.
Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piecz w 190 C. przez ok. 40-45 minut.


Cukier z głową

8 komentarzy :

  1. Wow, te ciasto wygląda naprawdę niesamowicie. Obiecuję, że przyrządze jej jak najszybciej :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Często robię podobne - wszyscy je uwielbiają!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na takie ciasto to ja zawsze mam ochotę :) Wygląda mega smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. My poprosimy duuuuży kawałek z lodami i śmietaną xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajny przepis do tego bez mąki muszę zrobić to ciasto ! ;)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka