czwartek, 8 czerwca 2017

Sałatka z truskawkami i serem korycińskim


Ostatnio dostałam spory zapas sera korycińskiego. Ser był z różnymi ziołami np. czarnuszka,kozieradka czy suszone pomidory. 
Jak smakuje? Ciężko powiedzieć...wszystko zależy od dodatków i od tego jak długo ser będzie leżakował. Z każdą przyprawą smak ma nieco inny..jest słonawy, nie za twardy ale i nie bardzo miękki..Mąż powiedział ,że przypomina mu trochę oscypek..
Myślałam jakiś czas co z nim zrobić i wymyśliłam. 
Szpinak i truskawki prosto z mojego ogródka,pozostałe składniki też miałam tak więc zrobiłam tą oto pyszną sałatkę. Naprawdę pyszna !

Składniki:

  •  1 szklanka komosy ryżowej
  • 2 szklanki wody
  • 1 szczypta soli
  • ok. 2 szklanki szpinaku
  • kilka truskawek
  • 1 1/2 łyżki migdałów
  • 280 g sera korycińskiego (u mnie z czosnkiem niedźwiedzim )
Dressing:

  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz
Komosę ryżową przełóż do garnka,dodaj wodę i sól. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj komosę przez ok. 15 minut po czym zdejmij pokrywkę i gotuj przez następne 2 minuty. Gotową komosę przełóż do miseczki i odstaw aby ostygła.
Migdały przekrój na pół i upraż na suchej patelni.
Gdy komosa ryżowa przestygnie dodaj do niej szpinak i wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone w plasterki truskawki, migdały i pokruszony ser. Delikatnie wymieszaj.
Składniki na dressing przełóż do słoiczka i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany dressingiem polej sałatkę i podawaj.



Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta

7 komentarzy :

  1. Nie miałam okazji jeszcze jeść tych serów... a sałatka wyglada pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjna sałatka :) Truskawki i ser to świetna kombinacja smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. genialne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jej, uwielbiam truskawki ale nigdy bym nie wpadła, aby użyć ich w ten sposób! Dziękuje bardzo za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie. Od samego patrzenia zrobiłam się glodna :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham takie słono-słodkie połączenia *-*

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nigdy nie jadłyśmy tego sera ale jesteśmy go bardzo ciekawe tak samo jak Twojej sałatki :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka