wtorek, 6 czerwca 2017

Pierogi z truskawkami


Sezon truskawkowy zaczął się na dobre. Mimo tegorocznych przymrozków truskawek o dziwo jest sporo,czego się nie spodziewałam. Tak więc można zaszaleć.

Składniki:
  • 600 g mąki
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 1/4 szklanki ciepłej wody
dodatkowo:
  • cukier
  • truskawki
Z mąki ,soli, oleju i wody zagnieć ciasto. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na ok. 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wytnij kółka. Na każdym kawałku ciasta wyłóż po jednej truskawce (jeśli truskawki są duże trzeba je przekroić na mniejsze kawałki) posyp cukrem ok. 1/2 łyżeczki i sklej pierogi.
Gotowe pierożki gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty  od momentu wypłynięcia na wierzch.



Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta

7 komentarzy :

  1. Uwielbiam <3 Zamierzałam zrobic za jakiś czas, ale po Twoim poście i tych apetycznych zdjęciach to pewnie zabiorę się za nie dzisiaj lub jutro ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie,nie ma na co czekać :D

      Usuń
  2. mniaaam, uwielbiam owocowe pierogi :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka