poniedziałek, 26 czerwca 2017

Okroszka, chłodnik rosyjski


Składniki:
  • 1/3 szklanki śmietany 18% lub jak wolicie jogurt naturalny
  • 3 1/2 łyżki octu
  • 8 szklanek wody
  • 2 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku 
  • 200 g szynki wędzonej
  • 3 średnie ziemniaki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3 zielone ogórki
Ziemniaki wyszoruj i przełóż do garnka. Ugotuj wraz z 1 łyżka octu. Odcedź, obierz ze skórki i odstaw aby przestygły. Gdy przestygną pokrój w kostkę.
Do miseczki dodaj szczypiorek,koperek, jajka pokrojone w kostkę, oraz szynkę również pokrojoną w kostkę. Ogórki obierz, pokrój w kosteczkę i dodaj do miseczki. Do miski dodaj również ziemniaki.
W osobnej misce połącz ze sobą wodę,śmietanę,sól,pozostały ocet i wymieszaj. Dodaj do warzyw. Dokładnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki.

6 komentarzy :

  1. w sam raz na nadchodzące upalne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa propozycja, z chęcią skorzystam z przepisu 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno skorzystam z przepisu w upalne dni. Nie znałam takiej wersji chłodnika, ale wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy takiego chłodnika nie jadłam, ale bardzo chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, kiedyś robiłam niemal identyczny i potwierdzam, że jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka