poniedziałek, 15 maja 2017

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru + 20 g
  • 6 jajek
  • 2  op. cukru wanilinowego
  • 420 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 900 g rabarbaru
Oddziel żółtka od białek .Masło utrzyj na puch. Stopniowo dodawaj 1 op. cukru wanilinowego oraz 20 g cukru. Pod koniec dodaj żółtka.
Do utartego masła dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Powinna wyjść kruszonka. Jedną garść naszej kruszonki odłóż, a pozostałą wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie dociśnij ciasto dłonią do blaszki.
Na ciasto wyłóż pokrojony w plasterki rabarbar i posyp pozostałym cukrem wanilinowym.
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj pozostały cukier. Tak przygotowaną bezę przełóż do rękawa cukierniczego. Na cieście z zrób bezową kratkę. W miejscach gdzie nie ma bezy posypuje ciasto kruszonką.
Ciasto piecz w 200 C. przez ok. 20 minut. Po czym zmniejsz temp. do 170 i piecz przez następne 35 minut.


Rabarbar 2017

16 komentarzy :

  1. Wszędzie rabarbar :D I dobrze bo bardzo lubi cista z jego dodatkiem. Kruche ciasto i kwaśny rabarbar z kruszonką to raj na ziemi ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, ciasto z rabarbarem smakuje pysznie, świetnie przełamuje słodko smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na takie ciasto czeka się z wypiekami na twarzy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasta bardzo lubię :) Bardzo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Całe życie nie znać rabarbaru (odkryłam go w zeszłym roku), tyle do nadrobienia! :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :O koniecznie ! zwłaszcza w deserach

      Usuń
  6. Kiedys miałam głupie uprzedzenia i nie lubiłam niczego z rabarbarem ponieważ nie podobał mi sie jego wygląd po ugotowaniu/upieczeniu. Od kilku lat uwielbiam go we wszystkich wypiekach:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobrze,że Ci przeszło rabarbar może być naprawdę super :)

      Usuń
  7. Co z odłożona garscia kruszonki? Rozumiem, ze powinna być pokruszona na rabarbar? Proszę także o informację, na jaką blachę podane proporcje ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak to jest jak człowiek się śpieszy...oczywiście kruszonka idzie na rabarbar,blaszka tradycyjna 25x40

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :) jutro zabieram się za ciacho ! Całuje.

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka