czwartek, 18 maja 2017

Karpatka czekoladowa


Klasyczna karpatka w czekoladowej wersji. Nie wiem jak Wy,ale ja uwielbiam. Nawet wolę taką jak tą tradycyjną.

Składniki:
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka wody
Krem:
  • 750 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wodę zagotuj z 150 g masła. Po czym zdejmij z ognia, powoli mieszając dodaj kakao oraz mąkę.
Postaw jeszcze raz na ogniu i gotuj  cały czas mieszając przez ok. 3 minuty. Odstaw by ostygło.
Gdy ciasto ostygnie zmiksuj je mikserem dodając po jednym jajku, a na koniec sól i proszek do pieczenia.
Ciasto podziel na dwie równe części i przełóż do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w 180 C. przez ok. 45 minut.
Ostudź.
Przygotuj krem.
500 ml mleka zagotuj z cukrem. W pozostałym mleku wymieszaj żółtka,obie mąki , oraz cukier wanilinowy. Ugotuj budyń/ Następnie odstaw aby ostygł. Czekoladę rozpuść i ostudź.
Masło utrzyj na puch. Porcjami dodawaj ostudzony budyń. Na koniec dodaj czekoladę i dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowany krem wyłóż na ciasto i przykryj drugim blatem. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.


16 komentarzy :

  1. Pierwszy raz widzę ciemną karpatkę! :) Świetne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry,

    Do ciasta parzonego nie dodajemy proszku do pieczenia,

    Pozdrawiam , Ania (www.domowwnietuczy.com)

    P.s. zdjecie takie, że z talerzykiem bym zjadla!

    OdpowiedzUsuń
  3. gwałt na mojej ukochanej karpatce !!!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha, też robiłam ale jakoś tak szybko znikła że nie zdążyłam jej uwiecznić :D :D :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię karpatkę i chętnie zrobię w wersji czekoladowej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiamy karpatkę ale czekoladowej jeszcze nie jadłyśmy :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Wieki nie jadłam karpatki - muszę w końcu zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  8. papież by się tego nie powstydził xd Piękne <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny pomysł, musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiej wersji karpatki jeszcze nie jadłam, świetna :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka