wtorek, 23 maja 2017

Chleb z oliwą z oliwek


Składniki:
  • 240 g mąki pszennej
  • opakowanie suchych drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
W miseczce połącz ze sobą miód,wodę oraz drożdże. Odstaw na ok. 5 minut.
W oddzielnej misce połącz ze sobą mąkę oraz sól. Do mąki dodaj oliwę oraz rozczyn z drożdży.
Całość wymieszaj drewnianą łyżką,po czym wyrób ciasto. 
Wyrobione ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą z oliwek. Ciasto posmaruj również oliwą z oliwek, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gdy mamy już wyrośnięte ciasto wyłóż je na stolnice i jeszcze przez chwilę zagniataj. Ciasto uformuj w kulkę  i wyłóż na blaszką lub przełóż do formy,jak wolisz. Odstaw na 10 minut.
Następnie chleb piecz w 190 C. przez ok. 30 minut.

11 komentarzy :

  1. ale cudny ten Twój bochenek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda ten Twój chlebek :) Rewelacyjny! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nic nie przebije smaku i zapachu domowego chleba, dla mnie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oliwę z oliwęk lubię samą w sobie, dodaję do sałatek, surówek i sadze że tu też pasuje idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny pomysł na chlebek, pewnie smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie, aż czujemy jego zapach :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka