środa, 31 maja 2017

Barszcz z botwinki


Jedna z naszych ulubionych zup. Najlepiej smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo. Można również do barszczu ugotować młodych ziemniaczków i posypać je koperkiem. Pycha !

Składniki:
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • sól i pieprz
  • ok. 1,5 l bulionu, u mnie warzywny
  • ok. 100 g śmietany 18 %
  • 1-2 łyżki octu winnego
Pietruszkę oraz marchewkę obierz. Pokrój w plasterki i przełóż do wywaru.
Botwinkę umyj. Buraczki obierz. Botwinkę posiekaj. Tak samo z koperkiem i szczypiorkiem. Wszystko przełóż do bulionu.
Zagotuj i gotuj przez ok. 20 minut. Następnie dodaj ocet winny, sól oraz pieprz do smaku. Zupę zapraw śmietaną.
Swój barszczyk podaję z jajkiem ugotowanym na twardo.

6 komentarzy :

  1. Bardzo apetycznie wygląda ta zupka :) Zjadłabym z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma to tamto muszę po niedzieli zrobić, nawet żebym miała kupić botwinkę, bo u mamy to jakaś mikra jeszcze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no niestety,w tym roku warzywa i owoce będą nieco później

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka