wtorek, 4 kwietnia 2017

Domowe masło


Do szczęście nie wiele mi potrzeba .Wystarczy odrobina swojskiego masło,i kromka świeżego, chrupiącego chleba. Najlepiej jeśli jest jeszcze ciepły. Ahhh...

Składniki:
  • 3 szklanki śmietanki 36 %
  • zimna woda
Śmietankę przelej do słoika. Zakręć i ubijaj przez ok. 20 minut lub przelej do miski i ubijaj mikserem ,to powinno zajęć nieco krócej.
Następnie zawartość naszej miski przekładamy na sitko wyłożone ściereczką lub pieluchą tetrową. Zaciskamy aby masło oddzieliło się od maślanki. Po czym gotowe masełko płuczemy w zimnej wodzi i gotowe.
Nie tylko mamy domowej roboty masło ale i maślankę, którą możecie później bez problemu użyć w kuchni.

9 komentarzy :

  1. smak dzieciństwa, strasznie dawno nie jadłam takiego domowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale się zmówiłyśmy :) U mnie dzisiaj też masełko :) Jednak domowe najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomyśleć,że to takie proste,a ja jeszcze nie zrobiłam...dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo często robię takie domowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie to łatwe! Nie wpadłabym na zrobienie samej masła.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubimy masło więc czasem robimy sobie kanapeczki z domowym masełkiem. Tylko, że dostajemy je od znajomej mamy, nie robimy same ;P

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja babcia takie masełko robiła :) Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka