wtorek, 25 kwietnia 2017

Brioszki z czekoladą


Składniki:
  • 500 g mąki tortowej
  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 5 jajek
  • 300 g miękkiego masła
  • 100 ml ciepłego,tłustego mleka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g czekolady gorzkiej
Drożdże utrzyj wraz z cukrami. Dodaj mleko i wymieszaj.
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże. Zrób rozczyn i odstaw do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn już wyrośnie wyrabiaj ciasto. Stopniowo dodawaj 4 jajka i żółtko, oraz masło.
Czekoladę posiekaj i dodaj do ciasta. Połącz. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Gotowe ciasto podziel na ok. 13 dużych i małych części. Formuj kulki.
W foremce umieść większą kulką a na niej mniejszą. Odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Brioszki posmaruj roztrzepanym białkiem i piecz w 190 C. przez ok. 15 minut.

*-Przepis na brioszki pochodzi z książki Cukiernia Lidla

7 komentarzy :

  1. oj ale mi smaku narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie, z chęcią wypróbuje przepis :).

    Pozdrawiam, a w wolnej chwili zapraszam do siebie zakladkadoksiazek.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Boskie!
    Naszła mnie nagle ochota na drożdżowe... ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na takie pyszności to jestem chętna :) Podkradam do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie drożdżowe bułeczki - nie ma nic lepszego:)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka