wtorek, 7 marca 2017

Trufle czekoladowe


Składniki:
  • 3/4 szklanki kremówki
  • 170 g gorzkiej czekolady 
  • 250 g herbatników
  • kolorowa posypka 
Śmietankę przelej do rondelka i zagotuj. Następnie dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj do momentu aż czekolada się rozpuści. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
W między czasie zmiel herbatniki.
Herbatniki przełóż do rozpuszczonej czekolady i dokładnie wymieszaj. Odstaw na ok. 15-20 minut.
Po tym czasie zwilżonymi dłońmi formuj nie wielkie kulki i obtaczaj w wybranej posypce. Trufelki układaj na desce/talerzu. Gotowe odstaw do lodówki na 2-3 godziny.

5 komentarzy :

  1. urocze maleństwa, porwałabym do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie rewelacyjne trufelki. :-) Zjadłabym kilka od razu. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta posypka robi szał :D Ślicznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka