wtorek, 14 marca 2017

Rava kesari


Składniki:
  • 300 ml mleka
  • 15 dag cukru
  • kilka nitek szafranu
  • 3 suszone morele
  • 4 łyżki ghee (masło klarowane)
  • 15 dag kaszy manny
  • 200 ml wody
  • kilka kropel barwnika spożywczego czerwonego albo pomarańczowego
Mleko wraz z wodą przelej do garnka. Dodaj cukier, oraz szafran. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 1 minutę. Odstaw na bok.
Morele pokrój w paseczki.
Kaszę mannę podsmaż na maśle klarowanym, Następnie dodaj mleko, barwnik spożywczy i morele. Cały czas mieszając gotuj przez ok. 3 minuty, aż masa zgęstnieje. 


5 komentarzy :

  1. Wygląda niesamowicie apetycznie. Morele bardzo lubię, a do tego ten kolorek... :-) Super! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. kolorek cudny :) chętnie bym spróbowała tego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znam tego, ale wygląda ciekawie

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz widzimy taki deser ;) Ciekawe jak smakuje szafran! Nigdy nie miałyśmy okazji go spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka