czwartek, 2 marca 2017

Duszonka


Składniki:
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 6-8 średnich ziemniaków
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki białego wina
  • 200 g wędzonego boczku
  • 500 g kiełbasy śląskiej 
  • kwaśne jabłko
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól i pieprz
  • musztarda
  • kilka nasion jałowca
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
Kapustę odciśnij z soku i posiekaj. Ziemniaki obierz i ugotuj w całości w lekko osolonej wodzie.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, Następnie dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki lub w półplasterki i smaż jeszcze przez chwilę. Po czym dodaj cebulę pokrojoną w piórka, posiekany czosnek,kminek,jałowiec,sól i pieprz . Smaż przez kilka minut cały czas mieszając.
Do zawartości patelni dodaj jabłka (ze skórką) pokrojone w większą kostkę. Duś przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj kapustę, wino,musztardę i wodę. Wymieszaj. Przykryj pokrywką i duś przez ok. 10 minut. Na koniec dodaj ziemniaki. Delikatnie wymieszaj i podawaj.

8 komentarzy :

  1. Pyszny obiadek :-) Dasz troszkę? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatni dzwonek by cieszyć się kiszoną kapustą, ponieważ za chwilę wejdą na rynek nowalijki i obowiązkowo trzeba nacieszyć się ich smakiem!!:) Uwielbiam kiszoną kapustę. Ma mnóstwo kwasu mlekowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie,trzeba korzystać póki jest

      Usuń
  3. Uwielbiam takie smaki, przepis w sam rac na dzisiejszy obiad dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka