czwartek, 9 lutego 2017

Zapiekanka wiejska


Wróciły mrozy...a już miałam nadzieję,że będzie cieplej. Już wyglądałam wiosny,,a tu taki psikus. W takim wypadku trzeba porządnie się rozgrzać, prawda? 

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • ok. 1 kg wędzonego boczku
  • 3 papryki czerwone
  • 1 cebula 
  • ok. 250 g sera żółtego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawa do ziemniaków
  • sól i piepz
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Odstaw na bok.
Boczek wraz z cebulą pokrój w kostkę, przełóż na patelnie. Smaż/
Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Papryk pokrój w paseczki lub w kostkę i podsmaż na patelni.
W naczyniu żaroodpornym układaj boczek, ziemniaki(posyp przyprawą do ziemniaków) i paprykę(posyp solą i pieprzem). Tak do momentu aż wszystkie składniki nam się skończą.
Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 C. Piecz przez ok. 15 minut. Następnie zdejmij pokrywką, a zapiekankę posyp serem, startym na tarce o grubych oczkach. Zapiekankę wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj przez następne 15-20 minut.

6 komentarzy :

  1. Bez boczku byłaby jeszcze lepsza:P

    OdpowiedzUsuń
  2. oj ja też już z utęsknieniem wyglądam wiosny, a zapiekanka wyborna :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Przesmaczna zapiekanka, lubię takie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapiekanki są zawsze dobre a do tego szybkie i proste w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja robie coś podobnego i do tego daje sos beszamelowy albo śmietanowo-jogurtowy :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka