piątek, 10 lutego 2017

Torcik czekoladowy bez pieczenia


14.02 chyba każdy zna tą datę, tak,to Walentynki. Szczerze ,jakoś specjalnie tego dnia nie obchodzimy. Ale wiem, że spora część z Was tak, więc mam takie małe co nieco. Czekoladowe, bo podobna czekolada, to afrodyzjak .

Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • szczypta sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki kakao
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mleka migdałowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka siemienia lnianego, mielonego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki mleka migdałowego 
W misce połącz ze sobą obie mąki. Dodaj kakao, proszek do pieczenia i sodę.
W osobnej misce połącz ze sobą mleko, masło orzechowe,olej,siemię lniane, sól, cukier, oraz ekstrakt waniliowy. Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Suche składniki dodaj do mokrych i dokładnie połącz.
Patelnie rozgrzej i smaż niewielkie placuszki,z obu stron przez ok. 2 minuty.
Następnie każdy placuszek wytnij okrągłą wykrawaczką i odstaw na bok.
W rondelku podgrzej mleko wraz z syropem klonowym. Zdejmij z ognia,dodaj pokruszoną czekoladę i rozpuść. Odstaw na ok. 5 minut.
Każdy placuszek posmaruj czekoladą i układaj jeden na drugim tworząc torcik. Na koniec całość posmaruj czekoladą.

8 komentarzy :

  1. Torcik prezentuje się rewelacyjnie! :) Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. my tam też nie mamy jakiegoś ciśnienia na walentynki, może zjemy jakiś ekstra deser, ale póki co jeszcze nie mam pomysłu :) a torcik smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny torcik - proszę o mały kawałeczek. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa propozycja i porcja idealna dla dwojga ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bez pieczenia ? Idealnie ! Wygląda obłędnie, a że jest bez pieczenia to mega plus ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O rany! Ale działa na zmysły! Istna bomba czekoladowa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czekoladowa rozpusta i to bez odpalania piekarnika:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taaak, placuszkowy lub naleśnikowy tort to świetne rozwiązanie :) Twój torcik wygląda obłędnie, mocno mocno czekoladowy :} Jak mu się oprzeć ? ;)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka