czwartek, 2 lutego 2017

Kartoflanka na bogato


Prosta, smaczna i sycąca. Czego chcieć więcej.

Składniki:
  • 500 g zielonego groszku, może być mrożony
  • 4 marchewki
  • ok. 1/2 kg ziemniaków
  • udko z kurczaka
  • 300 g boczku
  • sól i pieprz
  • ok. 2 l wody
  • olej
  • kurkuma
Ziemniaki i marchewkę obierz . Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę w plasterki.
Udko zalej wodą i gotuj przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij udko z garnka.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojone warzywa. Smaż przez chwilę. Dodaj do garnka wraz z groszkiem. Zagotuj.
Boczek pokrój w paseczki i smaż na patelni,do momentu aż będzie chrupiący. Boczek dodaj do gotującej się zupy. Gotuj jeszcze przez ok. 30 minut. Dopraw do smaku solą,pieprzem i kurkumą.

9 komentarzy :

  1. Na bogato i na bardzo apetycznie. :-) Pyszna zupka na chłodne dni.

    OdpowiedzUsuń
  2. poproszę porcyjkę :) bo niezwykle apetycznie się ta zupa prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka piękna ta kartoflanka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham tak leciutkie zupy :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka