sobota, 25 lutego 2017

Gofry bezglutenowe


Już dawno tak nie zaniedbałam bloga. To mój pierwszy post od dłuższego czasu, wszystko przez zmianę pracy,dodatkowo przeróżne badania czy to moje,czy dziecka, i w końcu zabrakło mi na cokolwiek czasu,ale już pomału wszystko zaczyna się układać. 

Składniki:
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru bądź innego słodzika 
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka, może być roślinne np. sojowe 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g roztopionego masła
Mąki wymieszaj,dodaj sól,proszek do pieczenia i cukier. Następnie dodaj masło,żółtka i mleko, połącz. Ciasto odstaw na 30 minut.
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj.
Piecz gofry i podawaj z ulubionymi dodatkami.

10 komentarzy :

  1. Po takim śniadaniu czułabym się dobrze <3

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi się - zdrowa słodycz:) po gofrach na zwykłej białej mące czuję się fatalnie :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszne gofry! W sam raz na jutrzejsze śniadanko do kawuni. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo zdrowe gofry. Z przyjemnością bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie szukałam bezglutenowych gofrów, dzięki za przepis dzisiaj na kolację zrobię je w moim dezalu. Mam nadzieję, że będą wyglądały równie smakowicie jak na twoich zdjęciu

    OdpowiedzUsuń
  6. Pewnie przepyszne są te goferki :) Takim waflom nigdy nie odmówimy ;P

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka