czwartek, 19 stycznia 2017

Domowa ricotta


Składniki:
  • 3 l tłustego, wiejskiego mleka
  • 1 szklanka kremówki
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki soku z cytryny
W garnku połącz ze sobą mleko, kremówkę,sól i sok z cytryny. Garnek z mlekiem postaw na średnim ogniu,zagotuj. Pamiętając aby mleka nie mieszać. Gdy tylko mleko się zagotuje zdejmij garnek z ognia. Odstaw na ok. 15-20 minut. Następnie na durszlaku rozłóż ściereczkę lub pieluchę tetrową i przecedź ser. Odstaw na ok. 1-2 godziny aby ser odciekł. Gotowe.

15 komentarzy :

  1. Świetny przepis. :-) Na pewno wykorzystam. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę jeszcze dopytać, bo ten przepis wyjątkowo mnie zaciekawił. :-) Ile mniej więcej sera wyszło Ci z podanych składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ważyłam...taka cała kokilka może 200 g

      Usuń
    2. Ok :) Dziękuję i przepis zapisuję :-)

      Usuń
  4. Bardzo interesujące, i mega smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ricotta z supermarketu jest nijaka w smaku, więc z pewnością warto spróbować zrobić ją w domu : ) Metody są różne - znawcy twierdzą, że wystarczy serwatka powstała przy produkcji sera podpuszczkowego. Jednak wtedy serka wychodzi wtedy bardzo mało, dlatego wiele osób dodaje też mleko pełnotłuste albo kremówkę dla zwiększenia objętości. Do tej pory robiłam ricottę z serwatki po serku korycińskim, teraz chętnie skorzystam z tego przepisu. Taki domowy serek to prawdziwy rarytas : )

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy sama jej nie robiłam :-) spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham ricottę! Mogłabym ją jeść codziennie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis. Chętnie wypróbuję w domu taką ricottę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robienie sera to już wyższa szkoła jazdy:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszny, czesto go robie, nawet pisalam kiedys na blogu. Chociaz ostatnio robie bez soku z cytryny. Tez jest dobry :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem ogromną fanką ricotty ! Kocham ten serek nad życie i nie wyobrażam sobie gotowania bez niego.. na słodko czy na słono. Pasuje do wszystkiego ! :D Na pewno wypróbuję bo ta kupna zawsze kończy się w nieoczekiwanym momencie.
    Zapraszam do mnie, ricotta króluje wśród składników ;)
    http://gawronwrosole.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy jakoś specjalnie ten rodzaj serka nam nie smakował ale pewnie domowa jest lepsza :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka