czwartek, 12 stycznia 2017

Chleb żytni


Składniki:

Zaczyn:
  • 2 garście mąki żytniej
  • ciepła woda
Dodatkowo:
  • 3/4 l ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 40 g drożdży
  • 750 g mąki żytniej
  • 250 g mąki pszennej
Zrób zaczyn. Mąkę połącz z taką ilością wody aby powstało dość rzadkie ciasto, takie rzadkie ciasto jak na naleśniki. Ja wodę zawszę dodaję na oko,ale ok. 1/2 szklanki. Tak przygotowany zaczyn przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
Po tym czasie do zaczynu dodaj połowę ciepłej wody i wymieszaj (drewnianą łyżką).
W dużej misce połącz ze sobą połowę mąki żytniej i połowę mąki pszennej. Dodaj pokruszone drożdże i zaczyn. Wymieszaj.
Przykryj ściereczką i odstaw na całą noc.
Następnego dnia do ciasta dodaj pozostałą wodę, sól i obie mąki. Wyrób ciasto tak aby nie przyklejało się do rąk. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny.
Następnie ciasto wyjmij na stolnicę oprószoną mąkę i uformuj okrągły chleb. Chleb przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 do 2 godzin. W tym czasie chleb posmaruj ok. 4 razy letnią wodą.
Piekarnik nastaw na 200 C. Nożem natnij wierzch chlebka np. tak jak ja w kratkę. Chleb piecz przez ok. 90 minut. 
Gotowy chleb wyjmij z piekarnika ,posmaruj zimną wodą,a następnie włóż go do jeszcze ciepłego piekarnika na ok. 1 minutę.


10 komentarzy :

  1. Jaki pyszny chlebek. Aż się głodna zrobiłam. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. chrupnełabym kromeczkę z masełkiem :) bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wreszcie zrobić swojski i zdrowy chlebuś. Twój wygląda bardzo smacznie i chrupiąco a zapach u mnie aż czuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie, takie domowy chlebek to super sprawa

      Usuń
  4. Żyto jest na pewno lepszym wyborem niż pszenica. Już czuję tę chrupiącą skórkę:) Nic, tylko posilić się o domowe masło:) Aż się prosi!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skórka wychodzi idealna,ja do tego zrobiłam masełko..ale było pycha :)

      Usuń
  5. Nie ma to jak domowy bochenek - pysznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda niesamowicie :) Zapach świeżo upieczonego chleba i ciepła jeszcze piętka z masełkiem - to jest to co kojarzy się z domem :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka