poniedziałek, 30 stycznia 2017

Chleb z garnka


Składniki:
  • 7 g suchych drożdży
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez kilka minut. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40 minut.
Piekarnik wraz z garnkiem i pokrywką nagrzej do 220 C. Garnek wyjmij z piekarnika i włóż ciasto.
Wierzch ciasta natnij nożem. Garnek przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika. Piecz przez 35 minut w temp 200 C. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy przez następne 30 minut.



Przepis pochodzi ze strony Kuchnia Pakistańska

9 komentarzy :

  1. cudnie wyrośnięty i do tego ta bajeczna skórka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nie piekłam chleba taką techniką. świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robię chlebek z garnka. Jest obłędnie smaczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki piękny! Zawsze będziemy tęsknić za takim cieplutkim i świeżym chlebkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten chlebek wyszedł Ci cudownie, jaki wyrośnięty. Pycha :-)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka