środa, 21 grudnia 2016

Kwaśnica z kabanosami


To chyba jedna z moich ulubionych zup, zwłaszcza zimą. Musi być dobrze doprawiona,pieprzna. Taką lubię najbardziej.

Składniki:
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 szklanka soku z kiszonej kapusty
  • ok. 70 g suszonych grzybów
  • 100 g kabanosów
  • 100 g wędzonego boczku
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • marchewka
  • cebula
  • 2-3 ziemniaki
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
Grzyby zalej na noc wodą.
W garnku rozpuść 1 łyżkę masła, dodaj posiekaną cebulę i ją zeszklij. Następnie dodaj marchewkę startą na tarce o grubych oczkach oraz , pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż przez kilka minut. Warzywa zalej bulionem. Dołóż pieprz w ziarnach,ziele angielskie i liść laurowy. Przykryj i gotuj przez kilka minut.
Kapustę pokrój i podsmaż na maśle. Dodaj do gotującej się zupy. Do zupy dodaj również sok z kapusty, wodę w której moczyły się grzyby, oraz pokrojone grzyby. Gotuj przez  ok. 15-20 minut.
Boczek pokrój w kostkę i smaż na patelni. Do boczku dodaj pokrojone kabanosy i smaż jeszcze przez chwilę. Boczek wraz z  kabanosami dodaj do zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 
U mnie zupa jest zawsze lekko pikantna.

wtorek, 20 grudnia 2016

Śledzie w śmietanie


Składniki:
  • ok. 500 g filetów śledziowych w occie
  • 1/2 szklanki śmietany 18 %
  • 3 ogórki konserwowe
  • koperek
Śledzie pokrój w większą kostkę i przełóż do miseczki. Do śledzi dodaj pokrojone w drobną kostkę ogórki, oraz posiekany koperek. Do miski dodaj również śmietanę i wymieszaj.

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Muffiny piernikowe


Podczas świąt nie może zabraknąć pierników. Może zamiast tradycyjnego piernika czy pierniczków warto zrobić muffiny. Takie muffinki mogą być również prezentem dla naszych najbliższych. A żeby ładnie wyglądały przydadzą się papilotki, te od Papilart są idealne.

Składniki:
  • 2 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 3/4 szklanki melasy
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta mielonych goździków
  • cukier kandyz Diamant 
Mąkę wraz sodą,solą i przyprawami wymieszaj w misce.
Masło wraz z cukrem utrzyj. Następnie dodaj jajka i dokładnie połącz. Następnie dodaj melasę i wymieszaj.
Do utartego masła dodaj połowę mąki,i jogurt połącz. Na koniec dodaj pozostałą mąkę i jeszcze raz wymieszaj.
Ciasto przełóż do papilotek. Muffinki posyp kandyzem.
Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 C. na 5 minut po czym zmniejsz temperaturę do 175 C. i piecz przez następne 15 minut.

czwartek, 15 grudnia 2016

Tosty bananowe


Składniki:
  • 2 banany
  • 8 kromek chleba
  • 2 jajka
  • 2 białka
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kropla ekstraktu waniliowego
  • syrop klonowy
Banany obierz i rozgnieć widelcem, przełóż do miseczki. Dodaj jajka,białka i pozostałe składniki oprócz syropu klonowego. Dokładnie wymieszaj.
Chleb namocz z obu stron w mleku. Smaż na patelni z obu stron na złoty kolor. Podawaj z syropem klonowym lub innymi dodatkami.

Owsianka z kakao i orzechami

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 banany
  • kropla ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta cynamonu
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • starta gorzka czekolada
Mleko zagotuj w rondelku, dodaj 1 1/2 banana rozgniecionego widelcem. Dodaj również ekstrakt waniliowy,sól,płatki owsiane,kakao i miód.
Gotuj na małym ogniu przez ok. 7 minut. Owsiankę przełóż do miseczek. Podawaj z bananem pokrojonym w plasterki,orzechami,cynamonem i startą czekoladą.

wtorek, 13 grudnia 2016

Makaron dyniowy


Domowy makaron jest najlepszy,chyba każdy mi to przyzna. Ja ogólnie mało kiedy go robię,ale jeśli już,to robię go naprawdę sporo. Jeśli pokroicie go cienko będzie idealny do rosołu. Jeśli będzie troszkę grubszy,do sosów,zup,na słodko lubb tak po prostu bez niczego . Tak lubi moje
dziecko,zamiast chipsów. Ahh wybaczcie,że nie ma zdjęcia po ugotowaniu,ale..makaron znikł w niewyjaśnionych okolicznościach :D 

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki puree z dyni
  • 1/4 łyżeczki soli
W misce połącz ze sobą mąkę i sól. Dodaj jajka i puree dyniowe. Ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto podziel na 4 części. Każdy kawałek rozwałkuj i zawiń w rulon i pokrój na makaron.
Makaron rozkładamy na stolnicy,desce itp i suszymy przez kilka godzin. Gotowy makaron możecie ugotować lub zamrozić i użyć innym razem.

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Piernik dyniowy


Ostatnio zaszalałam z sernikami, i pewnie już myśleliście ,że zapomniałam o piernikach. Ooo nie, nic z tego ! Piernik to taki must have. 

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1/2 szklanki melasy
  • 2 jajka
  • 3 łyżki wody
  • 100 g masła
Masło rozpuść w rondelku. Odstaw na bok.
W misce połącz ze sobą mąkę,sól, sodę i przyprawy. W drugiej misce połącz ze sobą masło,puree z dyni.jajka,melasę,cukier brązowy i wodę. Suche składniki dodaj do mokrych i dokładnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 175 C. przez ok. 1 godzinę.

czwartek, 8 grudnia 2016

Sernik piernikowy


Składniki:

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 140 g gorzkiej czekolady
  • 180 g margaryny
  • 100 g miodu
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 2 opakowania cukru wanilinowego 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g mąki tortowej
  • 15 g przyprawy do piernika
Wierzch:
  • 1 żółtko
  • 15 g kakao
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 cukier wanilinowy
  • 150 g margaryny
  • 75 g cukru
Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 150 g cukru
  • 50 g margaryny
  • 4 jajka
  • 200 ml kremówki
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 2 cukry wanilinowe
Na początku przygotuj wierzch sernika.
Margarynę wraz z cukrami,mąką,przyprawą do piernika i kakao posiekaj na stolnicy. Dodaj żółtko i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.
Spód.
W rondelku rozpuść margarynę wraz z czekoladą i miodem. Na koniec dodaj przyprawę do piernika i wymieszaj. Odstaw aby przestygło. 
Jajka ubij wraz z cukrami, po czym dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia. Następnie dodaj rozpuszczoną margarynę, wymieszaj. Ciasto wyłóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C. przez ok. 20 minut. Odstaw aby przestygło. Z ostudzonego ciasta skrój wierzch i pokrusz do miseczki.
Masa serowa.
Ser przełóż do miski. Dodaj cukier, miękką margarynę, cukier wanilinowy i budyń. Mieszamy.
Dodaj śmietankę i wymieszaj. Powoli dodawaj po jednym jajku. Gotową masę wyłóż na podpieczony spód.
Ciasto na wierzch wyjmij z zamrażalki i zetrzyj na tarce.Wymieszaj z pokruszonym ciastem. Tak przygotowanym wierzchem posyp masę serową.
Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C. przez ok. 50 minut.

środa, 7 grudnia 2016

Ciasto z makiem z mandarynkowym aromatem


Czym pachną święta ? Oczywiście pomarańczami i mandarynkami ! Lubię je wszystkie, i na surowo,w deserach,ciastach ahhh. W tym okresie zjadamy je kilogramami. 
Do zrobienia tego ciasta korzystałam z foremki od Papilart. Kiedyś często korzystałam z form silikonowych,ale wiecie co? Te papierowe są o niebo lepsze !

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki zmielonych na mączkę migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki maku
  • 3 łyżki soku z mandarynek (możecie zamienić na sok z pomarańczy lub z cytryny)
  • skórka starta z 1 mandarynki
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 220 g miękkiego masła
Do miski dodaj mąkę,zmielone migdały,proszek do pieczenia,sodę oraz sól. Wymieszaj i odstaw na bok. W osobnej misce połącz ze sobą maślankę,mak,sok i skórkę z mandarynek.
Masło wraz z cukrem utrzyj. Następnie cały czas ucierając dodawaj jajka. Utarte masło oraz mąkę dodaj do maślanki. Wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto przełóż do foremki od Papilart i piecz przez ok. 50 minut w temp 175 C.
Ostudzone ciasto można polać np. lukrem.

Krokiety z kapustą i pieczarkami


Gorący barszczyk czerwony,albo rosołek a do tego krokiety. Brzmi i smakuje genialnie. Niby takie banalne,,,a ze stołu znikają najszybciej.

Składniki:

Ciasto:
  • 1/2 szklanki wody 
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
Farsz:
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • cebula
  • 1/2 kg pieczarek
  • sól i pieprz
Składniki na ciasto dokładnie mieszamy. Odstaw na kilka minut, po czym usmaż naleśniki.
Kapustę ugotuj. Po czym odsącz z nadmiaru wody i posiekaj.
Pieczarki drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce,cebulę pokrój w kostkę.
Cebulę podsmaż, dodaj pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez kilka minut aż woda odparuje. Następnie dodaj pokrojoną kapustę i wymieszaj.
Farsz wykładamy na naleśniki i zawijamy krokiety.
Gotowe krokiety  usmaż obtoczone w jajku i bułce tartej. 

wtorek, 6 grudnia 2016

Sernik na herbatnikach


Kolejny sernik. Zaszalałam ..a coo ! Sernik musi być ,a nawet dwa i trzy ! Zaraz po piernikach to obowiązkowe ciasto podczas Świąt.

Składniki:
  • 3 opakowania herbatników
  • 1 kg twarogu, może być z wiaderka
  • 2 szklanki cukru
  • 8 jajek
  • 15 dag masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 5 dag rodzynek
  • 2 dag skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki kremówki
Białka wraz z solą ubij na sztywną pianę. Masło wraz z cukrem i żółtkami utrzyj na puszystą masę, po czym dodaj ser, obie mąki i ekstrakt waniliowy. Dokładnie połącz składniki.
Ubitą pianę z białek porcjami dodawaj do masy serowej. Na koniec dodaj wiórki kokosowe, rodzynki i skórkę pomarańczową
Blaszkę wysmaruj tłuszczem i wyłóż ja herbatnikami. Na herbatniki wyłóż masę serową, wyrównaj wierzch. Piecz w 180 C. przez  ok. 50 minut. Sernik odstaw aby przestygł.
Przygotuj polewę. 
Śmietankę wlej do rondelka. Dodaj pokruszoną czekoladę i rozpuść na małym ogniu. Odstaw na bok. Gdy polewa zacznie gęstnieć polej nią ciasto. 

poniedziałek, 5 grudnia 2016

Sernik korzenny


Składniki:
  • 500 g mielonego twarogu
  • 160 g cukru pudru
  • 2 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 4 jajka
  • 280 g herbatników
  • 130 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka budyniu waniliowego 
Herbatniki zmiel, dodaj 2 łyżeczki przyprawy do piernika i rozpuszczone masło. Wymieszaj.
Blaszkę wysmaruj masłem i wyłóż herbatnikami. Tak przygotowany spód przełóż do lodówki na 30 minut.
Twaróg utrzyj z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawaj po jednym jajku. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i przyprawę do piernika. Do masy budyniowej dodaj budyń (proszek) i wymieszaj. Masę serową wyłóż na wcześniej przygotowany spód i piecz w 180 C.  przez 50 minut.


czwartek, 1 grudnia 2016

Panforte


Panforte, to tradycyjny włoski wypiek ,a raczej deser,coś w rodzaju nugatu. Przygotowywany na Święta Bożego Narodzenia. Oryginalnie panforte przygotowywane jest w okrągłej formie,ale ja nie lubię 'nudy' dlatego postanowiłam przygotować go w foremkach w kształcie gwiazdek i choinki od Papilart. Prawda, że urocze? A jakie pyszne ! 

Składniki:
  • 1 szklanka migdałów bez skórek
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru
  • 3/4 szklanki cukru
  • ok. 225 g miodu
Migdały posiekaj nożem i przełóż do miski. Do migdałów dodaj skórkę pomarańczową, mąkę, kakao i przyprawy. Wymieszaj.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, następnie dodaj do migdałów i dokładnie wymieszaj.
Cukier wraz z miodem przełóż do garnka o grubym dnie. Postaw na średnim ogniu i gotuj do momentu aż cały cukier się rozpuści.
Tak przygotowany syrop dodaj do pozostałych składników i wymieszaj. 
Masę przełóż do foremek  Papilart. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 C. i piecz przez ok. 35 minut.
Gotowy deser odstaw na 10 minut, następnie wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem.

Pierś kurczaka w ketchupie


Mój sposób na soczystego kurczaka,i kolejny pomysł na wykorzystanie sosów od  Folwark.

Składniki:
  • 4 piersi z kurczaka
  • 1/3 szklanki ketchupu Folwark
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 2 główki czosnku
  • 1/4 szklanki oleju sezamowego
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Piersi z kurczaka przełóż do miski i dodaj pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia kurczaka wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 C. przez ok. 30 - 40 minut. Smacznego !

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka