środa, 30 listopada 2016

Domowe frytki z piekarnika


Ostatnio opublikowałam kilka przepisów z wykorzystaniem produktów od Folwark. Jak już wcześniej  wspomniałam ulubionym sosem mojej rodziny jest ketchup. Niby takie banalne,ale znaleźć ten idealny wcale nie jest łatwo.

Składniki:
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • szczypta soli
  • słodka papryka
  • zioła prowansalskie
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ketchup premium Folwark
Ziemniaki obierz,i pokrój na frytki. Ja zawsze cienko kroję, takie lubię najbardziej.
Pokrojone ziemniaki przełóż do miski. Dodaj przyprawy i oliwę, wymieszaj. Piecz przez ok. 35 w 180 C.

wtorek, 29 listopada 2016

Burrito


Składniki:
  • 8 placków tortilli
  • ok. 1 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 6-7 ząbków czosnku
  • ok. 800 g pomidorów w puszcze, całych
  • 5 łyżeczek ajwaru
  • puszka czerwonej fasoli
  • 200 g cebuli
  • 2 pęczki kolendry lub natki pietruszki
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • chili 
  • sól
  • pieprz biały
  • 2 limonki lub cytryny
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
Pomidory pokrój w kostkę. Przełóż do miski wraz z jednym ząbkiem czosnku,sokiem z 1/2 limonki/cytryny,solą i musztardą. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek, 1/2 pęczka kolendry. Całość zmiksuj blenderem, po czym dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i ponownie zmiksuj.
Na patelni rozgrzej ok 20 ml oliwy z oliwek,dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Dopraw solą ,pieprzem i chili. Smaż aż mięso nabierze brązowego koloru. Mięso przełóż do miski. 
Dwa ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i smaż na patelni wraz z posiekaną cebulą. Dopraw skórką z cytryny. Smaż jeszcze przez chwilę, następnie dodaj pozostałe pomidory z puszki. Dolej odrobinę wody. Dopraw solą,pieprzem,chili,cukrem oraz sokiem z jednej cytryny. Sos redukujemy.
Do sosu dodaj mięso, osączoną z zalewy fasolę i drobno posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki. Dodaj posiekany czosnek i wymieszaj. Następnie dodaj ajwar oraz pozostałą kolendrę i sok z 1/2 cytryny.Doprowadź do wrzenia, gotuj jeszcze przez chwilę.
Tortillę podgrzej na suchej patelni lub w piekarniku. Na każdy placek nakładaj farsz i zawijaj. Podawaj z sosem pomidorowym lubi innym ulubionym.

poniedziałek, 28 listopada 2016

Babeczki jogurtowe z brzoskwiniami


Pamiętacie paczuszkę od Papilart ? Dostałam kilka fajnych foremek na ciasta,również papilotki na babeczki/muffinki. Początkowo miałam zrobić serniczki,już od dawna za mną 'chodziły'. Ostatecznie powstały takie słodkie babeczki. Wszystko za sprawą mojego synka,który kiedy tylko zobaczył papilotki oświadczył ,że to muszą być babeczki. Tak więc wyjścia nie miałam,serniczki będą innym razem.

Składniki:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 150 g masła
  • 280 g mąki
  • 150  g cukru
  • 2 jajka
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • lukier
Brzoskwinie osącz z zalewy i pokrój w kostkę. Odstaw na bok.
Do miseczki przełóż brązowy cukier,40 g masła,5 łyżek mąki i 1 łyżkę cynamonu. Wyrób kruszonkę.
Pozostałe masło utrzyj z cukrem. Następnie dodaj jajka i jogurt naturalny. Dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz cynamon. Wymieszaj. Po czym dodaj mleko i połącz. Na koniec dodaj brzoskwinie i jeszcze raz wymieszaj.
Ciasto przełóż do papilotek od Papilart. Na babeczki wyłóż kruszonkę. 
Babeczki piecz w temp. 190 C. przez ok. 20 minut. Upieczone babeczki odstaw na bok aby przestygły, a następie polej lukrem.



niedziela, 27 listopada 2016

Surówka z kapusty z rodzynkami


Składniki:
  • ok. 400 g białej kapusty
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu kremowego Folwark
  • 3 łyżki groszku konserwowego
  • ok. 40 g rodzynek
  • sól i cukier
  • sok z cytryny
Kapustę posiekaj, posyp solą i odstaw na 20 minut. Następnie do kapusty dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Gotowe !

czwartek, 24 listopada 2016

Tosty z papryką i pomidorem


Kolejna propozycja z wykorzystaniem produktów Folwark. Tym razem w ruch poszedł majonez. To było pyszne śniadanie.! 
Majonez i inne sosy dostępne na Frisco.

Składniki:
  • 4-6 kromek chleba tostowego
  • 3 łyżki majonezu kremowego Folwark
  • 1 pomidor
  • 1 papryka np. czerwona
  • 1 cebula
  • szczypta płatków chili 
  • szczypta oregano
  • sól
Majonez przełóż do miseczki. Dodaj posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę paprykę i pomidora. Wymieszaj. Następnie dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Kromki chleba posmaruj masłem,następnie nałóż warzywa i przykryj kromką chleba. Piecz w tosterze.


środa, 23 listopada 2016

Suflet z nutellą


Składniki:
  • 3/4 szklanki nutelli
  • 1/4 szklanki kremówki
  • 1 żółtko
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
Kokilki wysmaruj masłem i posyp cukrem. Odstaw na bok.
Nutellę i śmietankę przełóż do miseczki. Rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie dodaj żółtko i sól. Dokładnie wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianą, pod koniec ubijania dodaj łyżkę cukru. Pianę porcjami dodawaj do kremu czekoladowego. Tak przygotowane ciasto na suflet przełóż do kokilek.
Piecz przez 18 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Smacznego !

Corn dogi


Zbliżają się Andrzejki tak więc postanowiłam przygotować jakąś przekąskę. Akurat w lodówce zalegały parówki. Takie parówki to świetna przekąska na domową imprezę. Corn dogi podałam z sosem czosnkowym Folwark. Ten i inne sosy dostępne są na Frisco.pl. Zachęcam do zakupów. 

Składniki:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • parówki
  • długie wykałaczki
W misce połącz ze sobą obie mąki,proszek do pieczenia. Następnie dodaj miód,mleko i jajko. Wymieszaj.
Parówki powbijaj na wykałaczki. Każdą parówkę zanurz w cieście i smaż w oleju z obu stron na złoty kolor.

wtorek, 22 listopada 2016

Kotlety z jajek


Gdy w lodówce nadmiar jajek,,,oczywiście muszą być kotleciki. Nie robiłam ich już rok,albo i lepiej. Ze swojskich jajek smakują najlepiej.

Składniki:
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1/2 pęczka szczypiorku
Jajka pokrój i przełóż do miseczki. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni.
Podsmażoną cebulę przełóż do jajek,dodaj surowe jajko,posiekany szczypiorek,sól i pieprz. Dodaj bułkę tartą.
Formuj kotleciki,obtaczaj w bułce tartej i usmaż na dobrze rozgrzanej patelni.

poniedziałek, 21 listopada 2016

Wołowina z jarzynami


Składniki:
  • 1/2 kg wołowiny
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 6 cebul
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • por ,biała część
  • 1/4 selera
Cebulę, seler i ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewkę i por w plasterki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Mięso podsmaż na oliwie i dodaj warzywa. Całość zalej wodą,tak aby wszystko przykryła. Zagotuj. Dodaj sól i pieprz. Gotuj pod przykryciem przez ok. 1 1/2 godziny.

czwartek, 17 listopada 2016

Murzynek


Murzynek, taka klasyka, która nigdy się nie znudzi. Nie znam również osoby której by nie lubiła tego ciasta. Co Wy na ,to ? Skusicie się na kawałek ? 

Składniki:
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 3/4 kostki miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masła utrzyj wraz z cukrem i jajkami. Następnie dodaj kakao, śmietanę i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dokładnie połącz składniki. Ciasto wyłóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temp. 180 C. przez ok. 45 minut.

Gulasz z ciecierzycy


Uwielbiam wszelkiego rodzaju gulasze, i moja rodzinka również,co mnie bardzo cieszy. Cieciorkę jem bardzo często,gorzej było z moim syniem,który za nią mm no nie przepadał,alee gulasz zjadł,talerzyk wyczyścił do czysta. Może i Wam posmakuje .

Składniki:
  • 200 g ciecierzycy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • `1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 200 g kiełbasy podwawelskiej
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
Ciecierzycę namocz na noc.
Następnego dnia zmień wodę i gotuj przez ok. 40 minut. Dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę.
Kiełbasę pokrój w plasterki, cebulę i czosnek posiekaj. Kiełbasę wraz z cebulą i czosnkiem podsmaż na patelni, po czym dodaj przecier pomidorowy,cukier i odrobinę soli. Kiełbasę dodaj do ciecierzycy. Gotuj przez następne 30 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

środa, 16 listopada 2016

Smoothie gruszkowe


Składniki:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 gruszki
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 łyżki miodu
  • szczypta cynamonu
Gruszki obierz i pokrój w kostkę, przełóż do miseczki. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie zmiksuj blenderem. Gotowe.

wtorek, 15 listopada 2016

Cycki murzynki


Klasyczne ciasto. Pewnie każdy zna,ale wiecie co? Pierwszy raz w życiu je robiłam. Ostatnio jadłam to ciasto lata świetlne temu,chyba na komunii jednego z moich kuzynów. I tak coś mnie tknęło..aaa zrobię ! Nawet nie wiadomo kiedy ciasto znikło z blaszki,,co nie jest łatwe bo moi chłopcy są wybredni. Przepis na ciasto pochodzi z bloga Cynamonowe szczęście

Składniki:

Ciasto :
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 1 szklanka białek ok. z 6-8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Masa:
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • biszkopty
  • polewa czekoladowa
  • rodzynki
  • likier kokosowy
Białka wraz z solą ubij na sztywną pianą,pod koniec ubijania dodaj cukier. Następnie dodaj wiórki kokosowe,mak i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz przez ok. 45 minut w temp. 180 C. Gotowe ciasto ostudź.
Przygotuj masę.
Jajka ubij z cukrem,po czym dodaj obie mąki. Mleko przelej do garnka i zagotuj. Do gotującego się mleka wlej masę jajeczną i ugotuj budyń. Odstaw aby przestygł.
Masło utrzyj,następnie porcjami dodawaj budyń.
Tak przygotowany krem wyłóż na ostudzone ciasto. Na wierzch masy wyłóż biszkopty namoczone w likierze kokosowym. Ciasto polej polewą czekoladową. Na środek każdego biszkopta ułóż po jednej rodzynce.

poniedziałek, 14 listopada 2016

Kakao z bitą śmietaną


Składniki:
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/3 szklanki wrzątku.
  • bita śmietana
  • polewa czekoladowa
W miseczce połącz kakao z cukrem i solą. Dodaj do wody. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 2 minuty. Dodaj mleko. Gotuj jeszcze przez chwilę. Zdejmij z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.
Kakao przelej do szklanek. Podawaj z bitą śmietaną i polewą czekoladową.

piątek, 11 listopada 2016

Mus jabłkowy


Do ciasta, babeczek,ciasteczek. Przeróżnych deserów lub naleśników,ale najlepiej smakuje wyjadany prosto ze słoiczka.

Składniki:
  • 4 jabłka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obierz, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Jabłka przełóż do rondla wraz z wodą,cukrem i cynamonem. Smaż przez ok. 20 minut.
Następnie jabłka zmiksuj blenderem i przełóż do słoiczków. Możesz użyć od razu lub pasteryzować.

środa, 9 listopada 2016

Placki z musem jabłkowym


Śniadanie, słodki podwieczorek czy deser? Co wybierzesz? 
U mnie placuszki najczęściej pojawiają się w sobotni poranek lub na podwieczorek. Moje dziecko je uwielbia.

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 300 ml maślanki
  • 20 g masła
  • 140 g musu jabłkowego
Masło rozpuść w rondelku.
Mąkę wraz z cukrem przesyp do miski i wymieszaj. Dodaj jajko i maślankę. Wymieszaj.
Na koniec dodaj masło i mus jabłkowy. Całość dokładnie połącz. 
Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor.

wtorek, 8 listopada 2016

Gruszki w zalewie


Składniki:
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • ok. 1 kg gruszek
  • 1 łyżeczka soli peklowej
  • 1 laska cynamonu
  • 6 goździków 
  • 1 szklanka wody
Gruszki umyj, przekrój na pół i pozbądź się gniazda nasiennego. Tak przygotowane gruszki przełóż do słoiczków. Goździki i cynamon powkładaj do gruszek.
Do garnka dodaj wodę,ocet,cukier,sól, postaw na ogniu i zagotuj.
Tak przygotowaną zalewą zalej gruszki. Pasteryzuj. 

poniedziałek, 7 listopada 2016

Groszek do obiadu


W tym roku pierwszy raz posadziłam zielony groszek, i o dziwo plony były całkiem niezłe. Oczywiście najlepszy jest taki młody,świeżo zerwany,ale nie można mieć wszystkiego. Część groszku zamroziłam,a część ususzyłam. Lubię groszek,mogłabym go do większości zup,sosów...tym razem zrobiłam taki tradycyjny groszek z masełkiem. U mnie najczęściej podawany z mięskiem.

Składniki:
  • 2 szklanki zielonego groszku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
Masło rozpuść w rondelku,dodaj mąkę i wymieszaj. Powoli mieszając dodawaj mleko,na koniec dodaj przyprawy i wymieszaj. Dodaj groszek.
Rondelek przykryj pokrywką i gotuj do momentu aż groszek będzie miękki ok. 5 minut.

piątek, 4 listopada 2016

Placki ryżowe


Składniki:
  • 100 g ryżu basmati
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • jajko
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek masła
Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ostudź.
Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia i sól. Do mąki dolej mleko i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ryż i jajko,wymieszaj. W rondelku rozpuść masło i dodaj do ciasta,połącz.
Łyżką kształtuj placuszki i smaż na patelni z obu stron na złoty kolor.

Ciasto marchewkowe z rodzynkami


Mamy piątek. Jeszcze dobrze weekend się nie skończył a zaczyna się od nowa. Ale komu,to przeszkadza? Na pewno nie mi ! 

Składniki:
  • 140 g mąki pszennej
  • 140 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 170 g cukru
  • 225 marchewki startej na tarce o średnich oczkach
  • 170 g rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 200 ml wody
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo :
  • 170 g cukru pudru
  • 120 g miękkiej margaryny
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ziarna słonecznika do posypania
W misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki. Dodaj marchewkę,rodzynki i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 190 C. przez 45 minut, a następnie zmniejsz temperaturę piekarnika na 160 C. i piecze przez następne 30 minut. 
Margarynę utrzyj z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Taką masę wyłóż na wierzch ostudzonego ciasta. Posyp ziarnami słonecznika.

czwartek, 3 listopada 2016

Zapiekanka z gnocchi



Składniki:
  • ok. 500 g gnocchi
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 450 g kiełbasy wiejskiej
  • ok. 250 g mozzarelli
  • 2 łyżeczki przyprawy kuchni włoskiej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni,pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Do kiełbasy dodaj przecier pomidorowy .Dodaj przyprawę. Smaż przez ok. 3 minuty. Na koniec dodaj gnocchi,sól i pieprz,wymieszaj.
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Połowę sera wymieszaj z zawartością patelni.
Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 C. przez 20-25 minut. Następnie dodaj pozostały ser i zapiekaj przez następne 10 minut.

środa, 2 listopada 2016

Gnocchi


Włoska klasyka. Małe kluseczki nieco podobne do naszych kopytek. Z czym podawać? To już wedle upodobania,np podsmażone na złote z pomidorami,z pesto itp.

Składniki:
  • jajko
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 
Ziemniaki obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę, Mąkę przesiej na stolnicę,dodaj sól i ziemniaki.
Zrób niewielki dołek i wbij jajko. Wyrób ciasto.
Ciasto podziel na dwie lub trzy części. Z każdego kawałka ciasto zrób wałeczek, tak jak na kopytka i nożem pokrój na małe kluseczki. Każdego kluseczka obtocz na widelcu lub po prostu odciśnij na nim wzorek.
Gotowe kluseczki gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka