niedziela, 30 października 2016

Zapiekanka z chleba


Składniki:
  • bułka wrocławska ok.10 kromek, może być również chałka lub inna drożdżowa bułeczka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 40 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka kremówki
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • krem czekoladowy np. nutella
Foremni lub jedną większą nasmaruj masłem. Kromki bułki przekrój na pół,każdy kawałek posmaruj kremem i ułóż w foremkach.
Do miski dodaj jajko i żółtka. Utrzyj wraz z cukrem. Do garnka wlej mleko i kremówkę. Podgrzej, po czym powoli dodawaj utarte jajka. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj. 
Tak przygotowaną masą zalej bułeczki i odstaw na 50 minut.
Piecz przez ok. 45 minut w 160 C.


Herbata z kurkumą


Jaka jest pogoda każdy widzi. Nie ciekawa,zimno,szaro i wieje,to oznacza ,że wirusy krążą ..A przeziębić się nie jest tak trudno. Wystarczy,że chwilę dłużej postoimy na wietrze,a może złapie nas deszcz i przemokniemy. Jeśli czujecie się 'nie wyraźnie' taka herbata będzie idealna.

Składniki:
  • 1 torebka zielonej herbaty, może być czarna
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka gorącej wody, nie wrzątku 
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cynamonu
  • 1/8 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki imbiru,może być świeży 
Herbatę zalej wodą i odstaw na bok. W miseczce połącz ze sobą przyprawy. Z herbaty usuń torebkę,dodaj przyprawy i miód. Dokładnie wymieszaj.



Domowe specyfiki na choróbska

piątek, 28 października 2016

Torcik z mascarpone


Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
Masa:
  • 500 g mascarpone
  • 2 śmietan fixy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • puszka brzoskwiń
  • 650 ml śmietanki 30 %
Jajka ubij wraz z cukrami. Powoli dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj wodę i olej. Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 C. przez ok. 50 minut. Ciasto ostudź.
Śmietankę ubij,na koniec dodaj śmietan fixy i cukier puder. Gdy śmietanka jest już gęsta dodaj serek i połącz.
Ciasto pokrój na dwie części. Spód posmaruj masą, na masę wyłóż pokrojone brzoskwinie i przykryj masą. Przykryj ciastem. Ciasto posmaruj pozostałą masę i dowolnie udekoruj .

środa, 26 października 2016

Pankejki z cukinią


Wiecie..chyba ostatnio za dużo cukinii kupiłam,mm i teraz kurczę co z nią robić? Miałam zrobić,to..i tamto..ale w końcu wyszło,że nawet połowy nie zużyłam. No ,to może pankejki? Dlaczego nie. Wyszły smakowite !

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 średniej cukinii, po starciu powinna być 1 szklanka
  • jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło przełóż do rondelka i rozpuść. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
W misce połącz ze sobą jajko,mleko,masło i ekstrakt waniliowy. Następnie dodaj mąkę,cukier,proszek do pieczenia i wymieszaj. Na koniec dodaj cukinię,wymieszaj i smaż na patelni z obu stron na złoty kolor.

Zupa kalafiorowa z serem


Składniki:
  • 1 średni kalafior
  • 1 marchewka
  • 1/3 średniego selera
  • sól i pieprz
  • chili w płatkach
  • 2 łyżki mąki
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 szklanki mleka
  • bulion drobiowy
Marchewkę i selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa przełóż da garnka. Dodaj podzielony na różyczki kalafior i zalej bulionem.
Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut.
W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Powoli, cały czas mieszając dodawaj mleko. Gotuj jeszcze przez 2 minuty. 
Zupę podawaj z startym serem i płatkami chili. 


Grzyby i warzywa jesienne 2016

wtorek, 25 października 2016

Spaghetti z jarzynami


25 październik, to Światowy Dzień Makaronu. Yuhuuu ! Bo wiecie, ja uwielbiam makarony. Zaczynając od naszych polskich domowych kluseczek kończąc na makaronach ryżowych itp.
U mnie w domu najczęściej pojawia się spaghetti ,a to dlatego że uwielbia go najmłodszy domownik.

Składniki:
  • makaron spaghetti
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • 2 cebula
  • czerwona papryka
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 2-3 pomidory
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 2 ząbki czosnku
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Marchewkę i pietruszkę obierz,pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Pomidory sparz i również pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj mięso,mąkę i słodką paprykę. Smaż przez chwilę po czym dodaj marchewkę,pietruszkę,czosnek,cebulę i paprykę. Smaż przez ok. 5-8 minut. Następnie całość zalej wodą tak aby wszystko zakryła,dodaj liście laurowe. Gotuj pod przykryciem przez ok. 30 minut.
Dodaj pomidory i gotuj przez następne 10 minut. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku.
Podawaj z makaronem.

Zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem



Składniki:
  • 1 3/4 szklanki bulionu wołowego
  • 1 3/4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki
  • 1/4 szklanki zielonego groszku
  • kawałek selera 
  • 1 cebula, posiekana
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • szczypta rozmarynu 
  • pieprz i sól
  • szczypiorek 1/2 pęczka
Do garnka przelej oba buliony. Dodaj pieprz,rozmaryn,pieczarki,marchewkę,seler,cebulę i groszek.
Doprowadź do wrzenia,zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 15-20 minut. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek i gotuj przez następne 5 minut.

poniedziałek, 24 października 2016

Gofry


Domyślam się,że większości z Was gofry kojarzą się z morzem,a mi? No cóż..nie. U mnie gofry,to zimowe popołudnie u cioci i gofry z domową konfiturą lub z bitą śmietaną..mmm

Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ulubione dodatki
Oddziel białka od żółtek. Białka wraz z solą ubij na sztywną pianę. Pozostałe składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj mikserem. Masę delikatnie łączymy z pianą z białek.
Upiecz gofry i podaj z ulubionymi dodatkami. Tym razem wybrałam bitą śmietaną, a Ty z czym lubisz najbardziej ? ;)


Przepis pochodzi z bloga Marty

środa, 19 października 2016

Fińska pulla


Składniki:
  • 15 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 50 g cukru
  • 3 jajka
  • garść płatków migdałowych
  • 50 g rodzynek
  • 50 g  miękkiego masła
Odlej 50 ml mleka i wymieszaj z drożdżami,o raz 3 łyżkami mąki. Odstaw na ok. 20 minut.
Do miski dodaj pozostałą mąkę,cukier,sól,kardamon, 2 
jajka,pozostałe mleko i zaczyn. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut,następnie dodaj masło i dalej wyrabiaj aż ciasto będzie łatwo odchodzić od ręki. Na koniec dodaj rodzynki.
Tak przygotowane ciasto odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę,aż powoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką i podziel je na trzy równe części. Z każdego kawałka ciasta zrób wałeczek o długości ok. 40 cm. Z wałków upleć warkocz,pamiętając aby skleić końcówki i podwinąć je pod spód. Ciasto przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na następne 30 minut.
Piekarnik nastaw na 200 C. Wyrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp migdałami. Piecz przez ok. 30 minut.

Placuszki cynamonowe


Placki,placuszki...placuchy. Jakby się nie nazywały każdy lubi. Dzisiaj w wersji na słodki,z przyprawami...pachnie w całej kuchni..a do tego jakie pyszne.

Składniki:
  • 1 3/4 mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła,rozpuszczonego
W misce połącz ze sobą mąkę,cukier, proszek do pieczenia,cynamon,gałkę muszkatołową i sól.
W osobnej misce połącz ze sobą mleko,jajko i masło. Mokre składniki przełóż do suchych i dokładnie połącz.
W dużym rondlu rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto i smaż z obu stron przez ok. 2-3 minuty.
Placki osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Placuszki najlepiej smakują posypane cukrem pudrem.

wtorek, 18 października 2016

Karkówka pieczona w sosie pomidorowym


Składniki:
  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 500 g pieczarek
  • 1 seler
  • 2 średnie cebule
  • pieprz
  • przyprawa do mięs
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 3/4 szklanki wody
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz i sól
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru
Pieczarki i cebulę pokrój w plasterki.
Karkówkę pokrój w plastry. Każdy plaster oprósz pieprzem i przyprawą do mięs. Mięso podsmaż mięso z obu stron.
Plastry mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym. Między mięso ułóż część pieczarek i cebulę.
Pozostałe warzywa ułóż na wierzchu. Seler zetrzyj na tarce o średnich oczkach i posyp mięso.
Do garnka dodaj ocet,wodę,cukier,pieprz i sól oraz koncentrat pomidorowy. Całość zagotuj a następnie polej mięso.
Karkówkę piecz w temp. 180 C. przez ok. 2 godziny 20 minut.

poniedziałek, 17 października 2016

Caprese z makaronem


Caprese, to jedna z moich ulubionych sałatek. Jest prosta,smaczna. Idealna na kolację czy lunch. Tym razem postanowiłam podać ją w nieco innej formie,bo z makaronem.

Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu świderki Lubella
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki pesto
  • 1/2 szklanki posiekanej bazylii
  • 200 g mozzarelli mini
  • 200 g pomidorków koktajlowych
Makaronu ugotuj al dente w osolonej wodzie, odstaw na bok.
Do miseczki przełóż pesto,ocet balsamiczny,oliwę,bazylię sól i pieprz do smaku. Wymieszaj. Makaron przełóż do miski z pesto i wymieszaj. Dodaj pokrojone na pół pomidorki i mozzarellę. Wymieszaj i podawaj.


Przepis bierze udział w konkursie   '1000 osobowości,1000 pomysłów, jedna Lubella !'

1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!

środa, 12 października 2016

Kasza kukurydziana z miodem


Brr zmino ! Gdzie to słońce? Ja rozumiem,jesień,,,ale no gdzie to słońce?! 
W chłodny poranek najlepszy miód..a do miodu kasza. W tym wypadku kukurydziana. 

Składniki :
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki prażonych migdałów
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego
  • miód do polania
  • szczypta soli
W rondelku połącz ze sobą wodę,mleko,kaszę i sól. Zagotuj. Dodaj masło i miód. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez następne 15-20 minut. Kaszę zdejmij z ognia dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
Kaszę przełóż do miseczek. Podawaj z migdałami i miodem.

Łopatka w sosie pomidorowym


Makarony,kto by ich nie lubił. Ja wręcz uwielbiam. Makaron gości bardzo często w naszym menu, czy na słodko, czy wytrawnie lubimy je wszystkie.

Składniki:
  • ok. 600 g łopatki wieprzowej 
  • 1 cukinia
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki sosu chili 
  • sól i pieprz
  • 500 g pomidorów obranych ze skórki
  • 120 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • makaron np. tagliatelle
  • kilka listków bazylii
Makaronu ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Mięso,pomidory,cebulę i cukinię pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i podsmaż cebulę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj sos chili,przecier pomidorowy ,pieczarki i pomidory. Następnie dodaj cukinię,pieczarki i bazylię.
Na osobnej patelni usmaż mięso po czym dodaj do sosu. Smaż jeszcze przez chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sos podawaj z makaronem.

wtorek, 11 października 2016

Surówka z pora i marchewki


Składniki:
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • jabłko
  • 3-4 łyżki śmietany lub jogurtu
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
Białą część pora pokrój w plasterki i przełóż do miseczki. Jabłko i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do pora. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.

poniedziałek, 10 października 2016

Powidła śliwkowe


Domowe,pachnące, bez grama cukru i innych ulepszaczy. Po prostu najlepsze. Ja lubię powidła wyjadać ze słoiczka łyżką,czasem smaruję nimi chlebek lub dodaję do wypieków. 

Składniki:
  • 3-4 kg śliwek węgierek
  • ok. 1/3 szklanki wody
Śliwki umyj i usuń pestki. Przełóż do garnka/rondla o grubym dnie i podlej wodą.
Garnek przykryj pokrywką i duś na niewielkim ogniu przez 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i smaż przez ok. 3 godziny. Garnek zdejmij z ognia i odstaw na noc.
Następnego dnia ponownie smażymy śliwki przez ok. 3 godziny i ponownie odstawiamy na noc. Trzeciego dnia garnek ze śliwkami ponownie stawiamy na gazie i ponownie smażymy przez 3 godziny.
Powidła przełóż do czystych słoiczków i postaw do góry dnem.

czwartek, 6 października 2016

Gulasz węgierski


Zazwyczaj na weekend mam coś słodkiego ,ale tym razem no jak widać gulasz. Co będę ściemniać....no po prostu pyszny. Zazwyczaj podaję go z chlebem,czasem do każdej porcji dodaję kleks śmietany. Z czym Wy go podacie,to już zależy od Was. Chleb ziemniaki,lub bez dodatków,tak jak lubicie.

Składniki:
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 4 główki czosnku
  • 3 czerwone papryki
  • 600-700 g wołowiny
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 2 pomidory
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz
  • 4-5 szklanek bulionu wołowego
Masło rozpuść, dodaj posiekaną cebulę i ją zeszklij.
Zdejmij garnek z ognia,dodaj słodką paprykę,pokrojoną w kostkę wołowinę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj.
Garnek ponownie postaw na ogniu. Mięso smaż przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie dodaj posiekaną w kostkę paprykę. Smaż kolejne 5-7 minut. Następnie dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę. Dodaj również pokrojone w kostkę ziemniaki,pomidory, bulion,liść laurowy,sól i pieprz. Całość zagotuj, po czym zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj przez ok. 40 minut.
W razie potrzeby dopraw.


Jeśli poszukujecie inspiracji kulinarnych, to zapraszam na stronę  Kobiece porady. Alee znajdziecie tam nie tylko przepisy np. taki jak ten ale również, wszystko to co może interesować nas panie. Moda,fryzury,humor i wiele wiele innych.

Festiwal Kuchni Węgierskiej 2016

środa, 5 października 2016

Herbata cytrusowa


Jesień rozkręciła się na dobre. Jest mokro,zimno,wieje..brrr. A było tak ładnie..no nic,damy radę ! Na taką szarówkę najlepsza będzie gorąca herbata.

Składniki:
  • 1 l czarnej herbaty
  • 4 plasterki pomarańczy
  • 4 plasterki cytryny
  • 4 goździki
  • 8 plasterków imbiru
  • 4 łyżki syropu korzennego
Do gorącej herbaty dodaj goździki i odstaw na kilka minut.
Dodaj cytrusy i imbir. Na koniec dodaj syrop korzenny,do smaku. Odstaw na 2-3 minuty. Herbatę przed podaniem podgrzej.

wtorek, 4 października 2016

Kotlety w musztardzie


Składniki:
  • 4 kotlety schabowe
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki miodu
  • sok z 1 pomarańczy 
  • 3 gałązki tymianku
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki groszku zielonego
  • 1 łyżka rodzynek
  • 450 ml bulionu drobiowego
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 300 g kaszy kuskus
  • 3 dymki
  • 1 łyżka oleju + do smażenia
Tymianek posiekaj. W miseczce połącz ze sobą sok z pomarańczy, miód i musztardę.
Kotlety delikatnie rozbij, oprósz solą,pieprzem i tymiankiem. Kotlety przełóż do marynaty na ok. 30 minut.
Kaszę zalej bulionem,dodaj 1 łyżkę oleju. Przykryj i odstaw na ok. 5 minut.
Dymki i pietruszkę posiekaj.
Pomidorki pokrój w ćwiartki,czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni podsmaż razem dymki i czosnek,następnie dodaj pomidory,groszek i rodzynki. Wymieszaj i smaż przez chwilę.
Do warzyw dodaj kaszę kuskus i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem.
Kotlety usmaż z obu stron i podawaj z kaszą.

poniedziałek, 3 października 2016

Dyniowa szarlotka


Wiecie za co lubię jesień? Jabłka..uwielbiam jabłka i oczywiście szarlotki ! Wszystkie bez wyjątku. 
A gdyby tak jabłka połączyć z dyniowym puree? Powiem tak..Niebo w gębie ! 

Składniki:
  • 4-5 średnich jabłek
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 3 łyżki masła + 110 gram
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki śmietany 18 %
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
Jabłka obierz,przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój w plasterki. Jabłka przełóż do rondelka,dodaj 3 łyżki masła i smaż przez ok. 5 minut. Następnie dodaj miód i połowę cynamonu. Wymieszaj i smaż do momentu aż miód się rozpuści. Odstaw na bok.
W misce połącz ze sobą mąkę,cukier,sól i pozostałe masło. Wyrób kruszonkę ,odłóż 3/4 szklanki.
Do pozostałej kruszonki dodaj sodę,puree z dyni,śmietanę,jajka i wymieszaj.
Ciasto wyłóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż jabłka i posyp kruszonką.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 175 C. przez ok. 50 minut.



Jemy sezonowo! Jesień
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka