czwartek, 29 września 2016

Quinoa z jabłkiem


Składniki:
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej
  • 1 szklanka wody
  • 1 jabłko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • migdały
  • syrop klonowy
Do garnka przelej wodę. Dodaj quinoę,przyprawy i połowę jabłka pokrojonego w kostkę.
Zagotuj,po czym zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 15 minut.
Przełóż do miseczek. Podawaj z jabłkiem pokrojonym w kostkę,syropem klonowym i posiekanymi migdałami. 

Śliwki pod pierzynką


Kolejna dawka śliwek,tym razem w wersji takiego prostego deseru. Do tego może gałka lodów waniliowych? ;)

Składniki:
  • 3/4 szklanki cukru +  2 łyżki
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • szczypta cynamonu
  • 1-2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 15 średnich śliwek 
  • szczypta soli
Śliwki umyj i usuń pestki, przełóż do miski.  Do śliwek dodaj mąkę kukurydzianą, 3/4 szklanki cukru,skórkę z pomarańczy i cynamon. Dokładnie wymieszaj.
Śliwki przełóż do foremek wysmarowanych masłem.
W niedużej misce wymieszaj pozostały cukier wraz  z proszkiem do pieczenia,solą i mąką pszenną. Dodaj masło i wymieszaj mikserem.Dodaj mleko i jajko. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto wyłóż na śliwki. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 175 C. przez ok. 30-35 minut.

Jemy sezonowo! Jesień

środa, 28 września 2016

Czekośliwka


Składniki :
  • 3 kg śliwek węgierek
  • 1/2 kg cukru
  • cukier wanilinowy
  • 7 łyżek kakao
Śliwki umyj i usuń pestki, przełóż do garnka. Do śliwek dodaj cukier i gotuj przez ok. 2 godziny, pamiętając aby od czasu do czasu  wymieszać.
Pod koniec gotowania dodaj cukier wanilinowy i kakao. Wymieszaj i gotuj przez następne 5 minut. Śliwki zmiksuj blenderem i przełóż do słoiczków.

*- przepis podpatrzony u Marty

niedziela, 25 września 2016

Pieczone udka z rozmarynem


Niedziela. W większości polskich domów czuć zapach rosołu i schabowego..a u mnie ? No cóż..bardzo rzadko. Nie dlatego ,że nie lubimy ale po prostu ile można? Tym razem postawiłam na kurczaka. 

Składniki:
  • 2 cytryny
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 10 pałek z kurczaka
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 2-3 łyżki miodu
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • zioła prowansalskie
Mięso umyj,po czym natrzyj solą i pieprzem.
W miseczce połącz ze sobą sos sojowy,olej,miód,zioła,sok z 1 cytryny. Marynatą posmaruj mięso i odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po tym czasie mięso skrop pozostałym sokiem z cytryny,i obłóż rozmarynem. Mięso wyłóż do naczynia żaroodpornego i przykryj pokrywką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C. przez ok. 20 minut, następnie zdejmij pokrywkę i zapiekaj przez następne 30 minut.

piątek, 23 września 2016

Jeżyk czekoladowo migdałowy


Składniki:

Ciasto:
  • 7 łyżek mąki
  • 6 jajek
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g okrągłych biszkoptów
Polewa:
  • 4 łyżki masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g migdałów
Ciasto.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Masło utrzyj z cukrem i wymieszaj z czekoladą. Dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj.
Do masy dodaj zmielony migdały,pokruszone biszkopty i przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę,delikatni połącz z ciastem.
Ciasto przełóż do natłuszczonej blaszki i piecz w 180 c.  przez ok. 50 minut. Gotowe ciasto odstaw by przestygło.
Polewa.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej,dodaj masło i mieszaj do momentu aż składniki się połączą.
Ciasto polej gotową polewą.
Migdały pokrój w słupki i wciskaj pionowo w ciasto,tak by powstały 'kolce' jeżyka.

czwartek, 22 września 2016

Makaron z kurczakiem i szpinakiem


Ostatnio nic mi się nie chcę..nie wiem,czy to przez tą zmianę pogody..czy po prosty jestem leniem ? ;) Tak więc,dzisiaj makaron. Może i nie wygląda najładniej,ale jest bardzo smaczny. 

Składniki:
  • ok. 200 g makaronu
  • 200 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera feta
  • sól i pieprz
  • pierś z kurczaka
  • 3 łyżki śmietany
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Kurczaka pokrój w kostkę,usmaż na patelni.Dopraw solą i pieprzem.
Szpinak podsmaż na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Do szpinaku dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec dodaj ser feta oraz śmietanę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż do momentu aż wszystko się połączy.Do szpinaku dodaj kurczaka i wymieszaj.
Makaron wyłóż na talerze. Podawaj ze szpinakiem.

środa, 21 września 2016

Kokosowy pudding chia


Na śniadanie czy deser?  Wybór należy do Was  ;)

Składniki:
  • 1/4 szklanki nasion chia
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • kiwi 2 sztuki
  • wiórki kokosowe
  • orzechy nerkowca
  • stewia do smaku
Mleczko kokosowe przelej do miseczki,dodaj stewię i wymieszaj. Dodaj nasiona chia i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw na ok. 2 godziny.
Pudding przełóż do salaterek. Podawaj z pokrojonymi owocami,wiórkami kokosowymi i orzechami nerkowca,

wtorek, 20 września 2016

Babeczki z coca colą


Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 125 ml maślanki
  • 1 jajko
  • 175 ml coli
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 125 g masła
  • 2 łyżki kakao
W misce połącz ze sobą mąkę,cukier,sodę oczyszczoną i sól.
W osobnej misce połącz ze sobą jajko,maślankę i wanilię. Do rondelka dodaj colę,masło i colę. Rozpuść.
Rozpuszczone masło dodaj do mąki i wymieszaj. Dodaj również maślankę i połącz.
Ciasto przełóż do papilotek i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 C. przez ok. 15-20 minut.

Lukier:
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki coli
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 225 g cukru pudru
Cukier puder przesiej do miski. W rondelku rozpuść masło wraz z colą i kakao. Dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Rozpuszczone masło przelej do cukru i mikserem ubij.

Jeszcze ciepłe babeczki polej lukrem.

piątek, 16 września 2016

Gofry dyniowe


Składniki:
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 5 łyżek masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki cukru kryształ
  • 2 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta soli
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
Masło przełóż do rondelka i je rozpuść, odstaw na bok.
Do miski przełóż puree z dyni,dodaj oba cukry i przyprawy. Wymieszaj. Do dyni dodaj mąkę, sodą i proszek do pieczenia i dokładnie połącz.
W osobnej misce połącz ze sobą mleko,ekstrakt waniliowy,jajka i śmietanę. Przełóż do puree z dyni i połącz. Na koniec dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. 
Upiecz gofry i podawaj z ulubionymi dodatkami.

czwartek, 15 września 2016

Zupa krem z pieczonej dyni


Ostatnio poszalałam,kupiłam 3 spore dynie..tak więc ostatnie kilka dni..stały pod znakiem dyni. Na pierwszy ogień poszła zupa, bo po prostu lubię..a co będzie następne ? O tym przekonacie się niedługo.

Składniki:
  • 1 kg dyni
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonych goździków
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 cebula
  • 3 główki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 7 szklanek bulionu z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
Dynię przekrój na pół i wyjmij miąższ. Obierz ze skórki. Dynię pokrój w większą kostkę i przełóż do miski. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek,cynamon,gałkę muszkatołową,goździki i cukier. Wymieszaj.
Dynię przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 C. przez ok. 25 minut.
Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę ,dodaj drobną posiekaną cebulę i podsmaż. Następnie dodaj posiekany czosnek i tymianek. Smaż jeszcze przez chwilę.
Następnie dodaj dynię i bulion. Zagotuj,zmniejsz ogień i gotuj przez następne 20 minut.
Na koniec zupę zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

wtorek, 13 września 2016

Placuszki z cukinii


Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4 szklanki startej cukinii
  • ok. 1/3 szklanki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka soli 
  • sól i pieprz do smaku
Cukinię posyp solą i odstaw na ok. 10 minut. Następnie wyciśnij nadmiar wody i przełóż cukinię do miski.
Do cukinii dodaj mąkę,jajko,szczypior sól i pieprz do smaku.
Placuszki smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

poniedziałek, 12 września 2016

Tarta z jeżynami z likierem kokosowym



Kruche ciasto, kremowy środek i kwaskowate owoce.. muuusicie spróbować !

Składniki:
  • 130 g masła
  • 1 żółtko
  • 175 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 35 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 150 g białej czekolady
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki likieru kokosowego
  • 350 g jeżyn
  • 125 g kremówki
  • 3 łyżki dżemu jeżynowego lub z owoców leśnych
Mąkę przesiej na stolnicę,połącz z masłem,żółtkiem,cukrem,mlekiem i solą. Wyrób ciasto. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Ciasto wyłóż na formę do tarty i ponakłuwaj widelcem. Piecz przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Ciasto odstaw aby przestygło. 100 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej.
Kremówkę ubij na sztywną, następnie stopniowo dodawaj mascarpone,likier kokosowy i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
Na ostudzone ciasto wyłóż dżem,a na dżem masę. Na wierzch wyłóż jeżyny. Całość posyp startą,białą czekoladą. Tartę wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.

piątek, 9 września 2016

Chałwa z ziaren słonecznika


Składniki:
  • 1 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki wody
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
Ziarna przełóż do młynka i zmiel na mąkę, przesyp do miseczki. Dodaj sól i wymieszaj.
Do rondelka dodaj pozostałe składniki i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 1-2 minuty. Dodaj do zmielonego słonecznika i wymieszaj.
Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia,na wierzch wyłóż kawałek papieru do pieczenia i obciąż czymś ciężkim. Odstaw na ok. 2 godziny. Chałwę pokrój.

środa, 7 września 2016

Buraczane placuszki


Składniki:
  • 1/2 średniego buraka
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 banan
  • 1 1/4 szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • puder z ksylitolu do posypania
Buraka wyszoruj i ugotuj.
Płatki owsiane zmiel na mąkę. Ugotowanego i przestudzonego buraka przełóż do miski. Dodaj mleko,banana i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj blenderem.
Do masy dodaj kakao,mąkę,cynamon,proszek do pieczenia i syrop klonowy.Wymieszaj.
Usmaż placuszki i posyp pudrem z ksylitolu.

Chałwa sezamowa z kokosem,wegańska


Była tahina,więc trzeba ją wykorzystać. Proponuję domową chałwę.

Składniki:
  • 1/2 szklanki tahini
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 krople ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Następnie masę przełóż do foremek i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.\
Zamiast foremek masę można przełożyć np. na talerz po czym chałwę pokroić.

wtorek, 6 września 2016

Gulasz wegetariański


Z dnia na dzień pogoda się popsuła,powiało jesienią dlatego przygotowałam taki gulasz. Ja podaję go z kromką chleba,tak smakuje najlepiej.

Składniki:
  • 1 szklanka czerwonej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 25 dag pieczarek
  • 3 papryki
  • sól i pieprz
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • słodka papryka
  • zioła prowansalskie
Fasolę namocz na noc. Następnego dnia zalej ją świeżą wodą i gotuj przez ok. 30 minut.
Czosnek i cebulę obierz i drobno posiekaj.
Papryki i ziemniaki pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki.
Na patelni lub w rondlu rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek,podsmaż przez chwilę.
Do cebuli dodaj pieczarki i paprykę. Smaż razem przez ok. 10 minut. Następnie doda ziemniaki i ugotowaną fasolę. Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Duś na małym ogniu przez ok. 20-30 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

poniedziałek, 5 września 2016

Tahini


Składniki:

  • 1 szklanka sezamu
  • 4 -5 łyżek oliwy z oliwek
Sezam przełóż do miski. Za pomocą blendera zacznij miksować sezam do uzyskania gęstej masy.
Następnie stopniowo cały czas mieszając dodawaj oliwę z oliwek.

sobota, 3 września 2016

Sałatka z pomidorów z jajkiem


Była zupa ,a teraz przyszedł czas na sałatkę. Prosta,smaczna,tania. Najlepiej smakuje kiedy użyjemy swoich,świeżo zerwanych pomidorów.

Składniki:
  • 400 g pomidorów
  • 3 cebule
  • 2 żółtka (ugotowane na twardo)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
Pomidory umyj i pokrój w plastry. Cebulę obierz i również pokrój w plastry.
Na talerzu układaj na przemian pomidory i cebulę.
Oliwę z oliwek wymieszaj z solą i pieprzem i polej nią pomidory. Na koniec całość posyp przetartym żółtkiem i posiekaną natką pietruszki.

Warzywa psiankowate 2016 Pora na pomidora!

piątek, 2 września 2016

Pomidorowa z grzankami


Składniki:
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól i pieprz
  • oregano
  • 1 bagietka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki żółtego sera, startego 
Bulion przelej do garnka. Dodaj pomidory z puszki. Gotuj przez ok. 20 minut.
Następnie dodaj przecier pomidorowy. Całość zmiksuj blenderem.Zupę zabiel śmietaną, dopraw do smaku solą,pieprzem i oregano.
Bagietkę pokrój na kromki i podpiecz w piekarniku. Następnie wyjmij bagietki z piekarnika,natrzyj je ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i skrop oliwą z oliwek. Posyp serem i ponownie włóż do piekarnika.
Podpiekaj do momentu aż ser się rozpuści.

czwartek, 1 września 2016

Jogurt z gruszką


Długo czekałam na ten moment,żeby dorwać choć jedną..soczystą...GRUSZKĘ ! 
Takk już się pojawiły nasze gruszki,nie jakieś 'chińskie czy hiszpańskie'  ;p  Gruszki najlepiej smakują same w sobie,bez dodatków,ale czasem...no właśnie częstujcie się !

Składniki:
  • 1-2 gruszki
  • 10 łyżek płatków owsianych
  • 6 łyżek migdałów w płatkach
  • 5 łyżek płatków kukurydzianych
  • 4 opakowania małych jogurtów naturalnych
  • 3 łyżki otrąb pszennych 
  • miód
  • sok z cytryny
  • orzechy włoskie 1-2 garście 
Płatki owsiane,otręby i płatki migdałowe upraż na patelni. Po czym zdejmij z ognia,dodaj płatki kukurydziane i wymieszaj.
Orzechy włoskie upraż na suchej patelni,dodaj do płatków owsianych i ponownie wymieszaj.
Gruszki przekrój na pół, a następnie pokrój na ćwiartki i usuń nasiona. Gruszki skrop sokiem z cytryny.
Jogurty przełóż do miseczki,dodaj miód do smaku i wymieszaj.
Do salaterek nakładaj na przemian jogurt,gruszki i płatki owsiane. Na wierzch wyłóż gruszki.
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka