środa, 31 sierpnia 2016

Makaron z cukinią


Składniki:
  • 1 cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 270 g sera feta
  • cebula
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • sól 
  • makaron pełnoziarnisty ok. 300 g 
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Cebulę drobno posiekaj,czosnek przeciśnij przez praskę i razem zeszklij na odrobinie oleju.
Cukinię pokrój w półplasterki,dodaj do cebuli i smaż jeszcze przez chwilę. Posól.
Do cukinii dodaj makaron i wymieszaj. Makaron przełóż na talerze,posyp pokruszonym serem i bazylią.

niedziela, 28 sierpnia 2016

Batony kokosowe, wegańskie


Składniki:
  • 1 szklanka oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • szczypta soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki oprócz ekstraktu waniliowego przełóż do rondelka.
Zagotuj,i cały czas mieszając, gotuj przez ok. 5 minut. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj. 
Masę przełóż do foremki i odstaw by przestygła,po czym odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie pokrój batony.

czwartek, 25 sierpnia 2016

Brownie z cukinią, wegańskie


Sezon na cukinię trwa,warto to więc wykorzystać. Na pierwszy rzut postanowiłam zrobić ciasto i to nie byle jakie ! Rozpływa się w ustach...

Składniki:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1/2-1 cukinia (po starciu powinno być 2 szklanki)
  • 1 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 3/4 szklanki mąki jaglanej
Piekarnik nastaw na 175 C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
W misce połącz ze sobą cukier,olej kokosowy,sól,sodę,ekstrakt waniliowy,kakao i mąkę. Do zawartości miski dodaj startą cukinię (nie odsączaj z nadmiaru wody) i wymieszaj.
Następnie posiekaj czekoladę,dodaj do ciasta i wymieszaj.
Ciasto przełóż do blaszki i piecz przez ok. 25 minut.

poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Chleb bez mąki


Ostatnio siedziałam i zastanawiałam się,co ja właściwie zjem na kolację..Niby byłam głodna,ale jeść się nie chciało, Było mi wszystko jedno. Aleee... przypomniałam sobie,że ostatnio zapisałam sobie przepis na chlebek bez mąki. Przepis podpatrzyłam w tv. Jak to ja skakałam z kanału na kanał...a tu nagle..jest..Przy okazji wypróbowałam foremkę,którą dostałam od Papilart. Byłam bardzo ciekawa jak foremki sprawdzą się podczas pieczenia. Nie zawiodłam się. Wszystko wyszło dobrze i jak smacznie.

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/4 szklanki migdałów
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego mielonego
  • 1/3 szklanki sezamu
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki błonnika
  • 1 1/2 łyżeczki soli morskiej
W średniej misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki.
Do osobnej miski dodaj mokre składniki,wymieszaj i dodaj do suchych składników. Wymieszaj.
Mieszankę na chleb przełóż do foremki i odstaw na ok. 2 godziny. Po tym czasie foremkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 C. i piecz przez ok. 20 minut. Po upływie 20 minut chleb wyjmij z piekarnika.Chlebek wyjmij z foremki i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie chleb wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 40 minut.


niedziela, 21 sierpnia 2016

Acma, tureckie bułeczki


Składniki:
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • czarnuszka
  • miękkie masło
Białko roztrzep widelcem, następnie połącz z mlekiem,olejem,cukrem,solą,drożdżami i mąką. Wyrób ciasto i odstaw na ok. 1 godzinę.
Ciasto podziel na nie duże kulki.

Każdą porcję ciasta rozwałkuj na prostokąt po czym posmaruj odrobiną masła. Następnie ciasto zwiń, po czym skręć.




Z tak uformowanego wałeczka zwiń bułeczkę. Następnie bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Posyp czarnuszką i odstaw na ok. 30 minut. Bułeczki piecz w temp. 190 C przez ok. 15 minut.


Kuchnia Bliskiego Wschodu 2016 Uczta pod gołym niebem 2016

sobota, 20 sierpnia 2016

Barazek, syryjskie ciasteczka z sezamem


Wiem ,że lubicie małe słodkości i dlatego coś Wam przygotowałam. 
Małe...chrupiące, w sam raz na deser,piknik,do pracy czy na wycieczkę. Częstujcie się.

Składniki:
  • ok. 2 szklanki sezamu
  • 300 g miękkiego masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
Masło utrzyj z cukrem. Następnie dodaj sól i mąkę ,mieszaj do połączenia składników.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Sezam wyłóż na talerzyk.
Z ciasta formuj kulki wielkość orzecha włoskiego i delikatni spłaszcz. Każde ciastko   z jednej strony posyp sezamem. Ciastka układaj na blaszce. 
Piecz w piekarniku nastawionym na 180 C. przez ok.15-20 minut.


Kuchnia Bliskiego Wschodu 2016 Uczta pod gołym niebem 2016

czwartek, 18 sierpnia 2016

Sałatka z papryką i kukurydzą


Składniki:
  • 3 czerwone papryki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 20 dag pomidorów
  • 1 ogórek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 dag sera feta
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
Warzywa umyj. Kukurydzę Odsącz z zalewy,odstaw na bok.
Paprykę,cebulę i ogórki pokrój w kostkę,przełóż do miski i dodaj kukurydzę.Wymieszaj.
Ser feta rozgnieć widelcem,dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek,jogurt i majonez.Dokładnie wymieszaj.
Pomidory pokrój w ćwiartki i wyłóż na sałatkę.
Całość polej sosem.


Warzywa psiankowate 2016

poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Muffiny marchewkowe z cukinią i bananem


Jeśli śledzicie mojego bloga,to wiecie że ostatnio dostałam fajną paczuszkę od Papilart, w której znalazły się np. takie jak na zdjęciu papilotki do muffinek. Fajne prawda ? :3  
Sklep posiada przeróżne foremki na muffinki,ciasta,tacki,podkłady i wiele wiele innych. Polecam bo naprawdę warto. 
Takie muffinki możecie zjeść na deser,zabrać na piknik czy do pracy,są pyszne i zdrowe.
Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego albo ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka może być sojowe
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 1 marchewka po starciu powinna być 1 szklanka
  • 1/2 cukinii po starciu powinna być 1 szklanka
  • pestki dyni do posypania
Mąki,proszek do pieczenia,sodę,sól,cukier,rodzynki,płatki owsiane i rodzynki dodaj do miseczki i wymieszaj.
Do osobnej miseczki dodaj marchewkę,cukinię,jajko,mleko i olej. Banana obierz i rozgnieć widelcem,dodaj do mokrych składników i przemieszaj.
Suche składniki przełóż do mokrych i dokładnie połącz.
Ciasto nałóż do papilotek i posyp pestkami dyni
Muffinki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 C. przez ok. 20 minut.


Uczta pod gołym niebem 2016

czwartek, 11 sierpnia 2016

Mus czekoladowy


Składniki:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka kremówki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklani cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz z mlekiem. Gdy składniki się rozpuszczą odstaw na bok do przestygnięcia.
Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym,dodaj rozpuszczoną czekoladę. Wymieszaj do połączenia się składników.
Kremówkę ubij na sztywno pianę, ok. 2-3 łyżki odłóż do dekoracji. Pozostałą śmietankę połącz z masą czekoladową.
Białka ubij wraz z solą, dodaj cukier i ubijaj jeszcze przez chwilę. Pianę dodawaj porcjami do czekolady. Mus przełóż do lodówki na kilka godzin.
Podawaj z bitą śmietaną.

środa, 10 sierpnia 2016

Dżem jeżynowy z nutką wanilii


Jeżyn takich surowych nie przełknę,nie wiem dlaczego. Może są dla mnie zbyt kwaśne...Ale wszystko się zmienia gdy je dodam np. do ciasta,deseru..a najlepiej smakują mi pod postacią dżemu.

Składniki:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 450 g jeżyn
  • 1 łyżka soku z cytryny
Jeżyny,cukier i sok z cytryny przełóż do garnka/rondla. Laskę wanilii przekrój na pół i wyjmij nasiona,dodaj do jeżyn.
Owoce postaw na gazie i zagotuj. Zmniejsz ogień. Gotuj przez ok. 20 minut, pamiętaj aby od czasu do czasu owoce przemieszać.
Dżem przełóż do słoiczków i pasteryzuj.

Róbmy przetwory 2016

piątek, 5 sierpnia 2016

Muffiny z jeżynami


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 200 g masła, rozpuszczonego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki śmietany 18 %
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 szklanki jeżyn
Dodatkowo na kruszonkę:
  • 3 łyżki masła, rozpuszczonego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru brązowego
Do miski wsyp obie mąki, proszek do pieczenia,sodę i sól. Odstaw na bok.
Do drugiej miski dodaj masło,oba cukry,śmietanę,jajka i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
Mokre składniki dodaj do mąki i wymieszaj,najlepiej łyżką. Na koniec dodaj jeżyn i wymieszaj.
Ciasto wyłóż do papilotek.
Przygotuj kruszonkę.
W misce połącz ze sobą mąkę,cukier,sól i cynamon. Dodaj masło. Wyrób kruszonkę i posyp nią muffinki.
Muffinki piecz w piekarniku nagrzanym do 190 C. przez ok. 20-25 minut.

Uczta pod gołym niebem 2016

czwartek, 4 sierpnia 2016

Sahlab


Sahlab, napój popularny na Bliskim Wschodzie np. w Egipcie. Najczęściej sahlab robiony jest zimą,tak jak u nas kakao lub gorąca czekolada. 
Sahlab ma kremową konsystencję..ciężko mi porównać to do czegoś..może coś jak rzadszy kisiel.chociaż..nie..Sahlab jest o wiele lepszy !
Oczywiście Sahlab możecie zrobić według uznania,rzadszy lub gęstszy jak pudding.

Składniki:
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego (może być woda różana)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżki wiórków kokosowych lub orzechów np.pistacje lub migdały
Wodę i mąkę przełóż do niedużej miseczki i dokładnie wymieszaj.
Mleko przelej do rondelka.Gdy mleko zrobi się ciepłe,ale nie zagotuje dodaj mąkę wymieszaną z wodą,cukier,wanilię i wiórki kokosowe. Zagotuj i gotuj przez ok.2-3 minuty. 
Przelej do kubeczków. Podawaj posypane cynamonem,do tego mogą być również migdały,pistacje,wiórki kokosowe itp.


Kuchnia Bliskiego Wschodu 2016

środa, 3 sierpnia 2016

Ciasto jogurtowe z porzeczkami


Czas na małe co nieco. Słodkie ciasto i kwaskowate porzeczki. Duet idealny! 

Składniki:
  • 200 g czerwonych porzeczek
  • 320 g cukru
  • 20 g masła
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 450 g mąki pszennej + 4 łyżki
  • 200 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g cukru wanilinowego + 4 łyżki
Jajka utrzyj z cukrem i 30 g cukru wanilinowego. Następnie porcjami dodawaj jogurt oraz olej.
450 g mąki przesiej wraz z proszkiem do pieczenia,powoli dodawaj do jajek.
Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłóż oczyszczone owoce.
Masło rozpuść w rondelku. W misce połącz ze sobą pozostałą mąkę i cukier wanilinowy. Dodaj masło i wyrób kruszonkę.
Kruszonkę wyłóż na wierzch ciasta. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C. przez ok. 55-60 minut.

wtorek, 2 sierpnia 2016

Roladki z karkówki


Roladki zrobiłam na niedzielny obiad. Powiem Wam ,że smakowały wszystkim. 

Składniki:
  • 500 g karkówki
  • 150 g sera żółtego
  • 1 cebula
  • 300 g pieczarek
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki czerwonego wina półwytrawnego 
  • 1 gruszka
Karkówkę pokrój w plastry. Natrzyj solą i pieprzem.
Pieczarki pokrój w plasterki , cebulę w piórka, gruszkę w kostkę a ser w plasterki.
Cebulę podsmaż na odrobinie oliwy, dodaj pieczarki i smaż razem przez ok. 10 minut, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok aby przestygło. Na koniec dodaj gruszkę i wymieszaj.
Na każdy kawałek mięsa kładź farsz i po kawałku sera. Zwiń roladki i zepnij wykałaczkami.
Naczynie do zapiekania posmaruj tłuszczem i wyłóż roladki. Wstaw do piekarnika nastawionego do 180 C. Piecz przez ok. 10 minut.
Następnie do roladek dodaj wino i piecz przez następne 15 minut.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka