sobota, 30 lipca 2016

Omlet z kurkami


Wczoraj wybrałam się do lasu. Początkowo myślałam,że nic nie znajdę ,a jednak. Było sporo sitek, podgrzybków i kominków,mnóstwo kominków ! No tak..kurki też były ;) 

Składniki:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 1 łyżka wody
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 40 g kurek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki ok. 2 łyżki posiekanej
Kurki umyj i wysusz.
Jajko wbij do miseczki,dodaj wodę i roztrzep widelcem. Do jajka dodaj śmietanę, natkę pietruszki i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj grzyby i smaż przez ok.2 minuty. Po tym czasie dodaj masło i poczekaj aż się rozpuści. Do grzybów dodaj jajko. Dopraw solą i pieprzem. Usmaż omlet.

czwartek, 28 lipca 2016

Pasta kanapkowa z serem feta


Mało kiedy zdarza się ,że jem kanapki, ale jeśli już musi się na niej znaleźć coś smacznego..Tym razem pasta z sera feta.

Składniki:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano , może być też świeże
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 biała papryka, nie za duża
Czosnek przeciśnij przez praskę, a paprykę drobno posiekaj.
Ser przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Przełóż do lodówki na ok. 30 godziny. Podawaj.

środa, 27 lipca 2016

Naleśniki z budyniem i sosem malinowym


Składniki:
 Ciasto:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki wody 
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki masła rozpuszczonego 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
Budyń:
  • 3 żółtka 
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 1/4 szklanki mleka
Sos malinowy
  • 2 szklanki malin
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1-3 łyżeczki wody
  • 1/2 szklanki cukru
Składniki na naleśniki dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 30 minut. W między czasie przygotuj budyń.
Żółtka ,cukier,mąkę i ekstrakt waniliowy przełóż do miseczki i połącz ze sobą.Dodaj 1/4 szklanki mleka i wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj. Dodaj żółtka z mąką i ugotuj budyń. Odstaw na bok.
Przygotuj sos.
Maliny i cukier przełóż do garnka.Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 10 minut. W niedużej miseczce połącz ze sobą wodę i mąkę kukurydzianą. Mąkę dodaj do malin,przemieszaj. Gotuj jeszcze przez ok. 1-2 minuty. Maliny przetrzyj przez sitko.
Usmaż naleśniki.
Na naleśniki nakładaj budyń,zwiń. Podawaj polane sosem malinowym.


Z dziećmi i dla dzieci 2016
Letnie owoce 2

wtorek, 26 lipca 2016

Lemoniada z czerwoną porzeczką


Ostatnio narzekałam,że zimno, no to mam. Lato wróciło i dobrze ! 
W te słoneczne dni najlepiej smakuje domowa lemoniada,może się skusicie. 
Składniki:
  • 2 l wody
  • ok. 400 g cukru
  • 1 kg czerwonej porzeczki
  • 2 cytryny
Porzeczki umyj i oberwij z gałązek. Owoce przełóż do garnka, dodaj wodę, cukier i cytrynę pokrojoną na mniejsze kawałki.
Zgotuj. Zmniejsz ognień i gotuj przez następne 5 minut.  Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do lemoniady.
Następnie lemoniadę zdejmij z ognia i odstaw aby przestygła.
Przestudzoną lemoniadę przelej prze sitko do butelki lub dzbanka i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Z dziećmi i dla dzieci 2016 Letnie owoce 2

poniedziałek, 25 lipca 2016

Dżem malinowy


Składniki:
  • 500 g malin
  • 500 g cukru
  • 1 łyżeczka masła
Maliny przełóż do garnka lub rondla z grubym dnem i dodaj cukier. Maliny postaw na małym ogniu i zagotuj, następnie dodaj masło. Zwiększ ognień i gotuj jeszcze przez następne 10 minut.
Dżem przełóż do słoiczków i pasteryzuj.


Róbmy przetwory 2016 Letnie owoce 2

piątek, 22 lipca 2016

Tagliatelle z kurczakiem w sosie kurkowym


Składniki:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 3/4 szklanki kremówki
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 1-2 marchewki
  • ok. 500 g piersi z kurczaka
  • 350 g kurek
  • natka pietruszki
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie,pod koniec dopraw pieprzem i solą. Gdy kurczak będzie gotowy przełóż go na talerz lub do miseczki. Na tej samej patelni Smaż kurki przez ok. 5 minut. Następnie dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i groszek. Dodaj musztardę i smaż razem przez ok. 2-3 minuty.
Do kurek dodaj śmietankę. Zagotuj i dodaj kurczaka. Smaż jeszcze przez ok. 3-4 minuty. W razie potrzeby dopraw.
Sos podawaj z makaronem i natką pietruszki.

czwartek, 21 lipca 2016

Kakaowe muffinki


Z tego przepisu robiłam swoje pierwsze muffinki w życiu, co jakiś czas do nich wracam, zwłaszcza wtedy kiedy mam ochotę na coś słodkiego ale nie mam ochoty stać przy garach całego popołudnia. Przepis na muffinki znalazłam kilka lat temu na jakiejś stronie internetowej

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 12 łyżeczek powideł śliwkowych
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g masła
Masło przełóż do rondelka i rozpuść. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia.
Do miseczki dodaj mąkę,proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj.
Do drugiej miski dodaj jajka i cukier. Wymieszaj rózgą. Następnie dodaj masło i wymieszaj. Dodaj mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia oraz jogurt naturalny.
Połowę ciasta wyłóż do foremek ,na ciasto wyłóż po łyżeczce powideł i na to pozostałe ciasto.
Muffinki piecz w piekarniku nagrzanym do 170 C. przez ok. 20 minut.


Uczta pod gołym niebem 2016 Z dziećmi i dla dzieci 2016

poniedziałek, 18 lipca 2016

Deser z mascarpone i owocami


Składniki:
  • 250 g mascarpone
  • 250 g kremówki
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 250 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka jagód
  • 1/2 szklanki wrzątku
Żelatynę rozpuść i odstaw by przestygła. Gdy żelatyna ostygnie podziel ją na 3 części.
Brzoskwinie osącz z zalewy i zmiksuj blenderem.
Mascarpone i serek waniliowy przełóż do miski. Wymieszaj z cukrami. Dodaj ubitą kremówkę.
Masę z mascarpone podziel na dwie części (2:1). Do większej porcji dodaj jedną część żelatyny i 1/2 szklankę jagód. Wymieszaj. 
Salaterki wysmaruj masłem i wyłóż masę z mascarpone. Przełóż do lodówki aby masa stężała.
Do zmiksowanych brzoskwiń dodaj drugą część żelatyny i wymieszaj. Wyłóż na masę z mascarpone. Przełóż ponownie do lodówki aby masa stężała.
Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do pozostałej masy z mascarpone,wymieszaj. Gotową masę wyłóż na wierzch deseru i wstaw do lodówki. 
Deser podawaj z pozostałymi jagodami,możesz również posypać go startą czekoladą.

Letnie owoce 2

niedziela, 17 lipca 2016

Cacik


Były szaszłyki , więc jak już grillujemy to oczywiście przydałyby się jakieś dodatki. Tym razem ogórki..

Składniki:
  • 2 ogórki, obrane
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki octu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki posiekanej mięty lub pietruszki
Ogórki pokrój w półplasterki i posyp solą (ogórki możesz również zetrzeć na tarce). Czosnek posiekaj w paseczki i przełóż do miseczki. Do czosnku dodaj ocet i odstaw na 10 minut.
Do miski dodaj jogurt,koperek i przecedzony ocet. Wymieszaj.
Dodaj ogórki i miętę. Możesz polać oliwą z oliwek.

piątek, 15 lipca 2016

Szaszłyki z kurczaka z cukinią

Składniki:
Cytrynę sparz wrzątkiem ,zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
W misce połącz ze sobą sok i sok z cytryny,olej,sól,pieprz. Wymieszaj. Kurczaka pokrój w kostkę i włóż do marynaty. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Cukinie umyj. Pokrój obieraczką do warzyw w plastry. Każdy kawałek oprósz chili i solą.
Na wykałaczki nakładaj cukinię zawiniętą w roladki i kurczaka. Piecz na grillu. Podawaj z sosami.

czwartek, 14 lipca 2016

Chłodnik z ogórków


Składniki:
  • 1/2 kg ogórków
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 1 szklanka wody
  • pęczek koperku
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
Ogórki obierz i pokrój w kostkę, przełóż do miseczki. Dodaj pozostałe składniki. Całość zmiksuj blenderem.
Przełóż do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem dopraw do smaku.

środa, 13 lipca 2016

Sos z kurek

Ostatnio byłam w lesie na grzybach i jagodach, i nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła takiego sosu. Pyyycha !

Składniki :

  • ok. 800 g kurek
  • cebula
  • 1 - 1 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól i pieprz
  • 1-2 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietanki 30 %
  • ziemniaki,makaron,kasza itp jak wolicie
Kurki oczyść,opłucz i odsącz na sicie.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Następnie dodaj kurki i smaż do momentu aż woda odparuje. Dodaj sól, pieprz i wodę. Duś przez ok. 10-15 minut.
Śmietankę wymieszaj z mąką i dodaj do sosu. Gotowe. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

poniedziałek, 11 lipca 2016

Lody potrójnie czekoladowe


Ostatnie kilka dni nie należały do najcieplejszych,ale powoli ..powoli..od wczoraj cieszymy się pięknym słońcem,a patrząc na to co dzieje się za oknem dzisiaj powinno być jeszcze cieplej. Dlatego też mam coś dla lodożerców...do których sama się zaliczam.

Składniki:
  • 1/3 szklanki mleka czekoladowego
  • 1 szklanka kremówki
  • 1/4 szklanki + 2 łyżki nutelli
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady
Do miski przełóż nutellę, śmietankę,mleko, sól i wanilię. Całość zmiksuj blenderem i przełóż do lodówki na ok. 1 godzinę.
Czekoladę posiekaj i dodaj do masy, wymieszaj. Tak przygotowaną masę przełóż do pojemniczka i włóż do zamrażalki na kilka godzin.

Z dziećmi i dla dzieci 2016

czwartek, 7 lipca 2016

Kanapka ze szpinakiem i jajkiem w koszulce


Składniki:
  • 250 g szpinaku
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • płatki chili 
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 kromki chleba
Oliwę rozgrzej na patelni. Porcjami dodawaj szpinak,dopraw solą i pieprzem. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Jajka ugotuj w koszulkach.
Ta chleb wyłóż szpinak,na szpinak jajka. Posyp płatkami chili. Smacznego !

Ryż zapiekany z wiśniami


Niestety pogoda od wczoraj nie dopisuje ,mamy lipiec ale na zewnątrz jak jesienią..szaro,wietrznie,w nocy padało...brrr. Bez ciepłej bluzy ani rusz. 
Z drugiej strony gdy robi się zimniej od razu ma się ochotę na małe co nieco... 

Składniki:
  • 350 g ryżu
  • 1 l mleka
  • 100 g masła
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy
  • 50 g płatków migdałowych
  • 200 g wiśni bez pestek (mogą być z kompotu)
  • szczypta soli
Ryż opłucz,przełóż na sitko aby odciekł.
Mleko przelej do garnka i doprowadź do wrzenia. Do mleka dodaj szczyptę soli i 30 g. masła. Następnie dodaj ryż i gotuj na małym ogniu aż ryż będzie półmiękki. Odstaw by przestygł. 
Jajka rozbij i oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z cukrem wanilinowym. Białka wraz z cukrem ubij na sztywną pianę. Ostudzony ryż wymieszaj ze skórką z pomarańczy,z żółtkami i pianą z białek
Połowę ryżu wyłóż do foremek. Na ryż wyłóż wiśnie i przykryj pozostałym ryżem.
Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Na płatki wyłóż pozostałe masło.
Ryż piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C. przez ok. 30 minut.

Z dziećmi i dla dzieci 2016 Letnie owoce 2

środa, 6 lipca 2016

Chłodnik z rzodkiewki


Kiedyś za chłodnikami nie przepadałam. Teraz wręcz przeciwnie. W lecie przynajmniej raz w tygodniu robię chłodnik,czy to na obiad czy kolację ,zależy od dnia. Tym razem zrobiłam taki z rzodkiewki.

Składniki:
  • 2 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • ok. 220 g rzodkiewki
Wszystkie składniki oprócz ogórka i jajka przełóż do miseczki. Blenderem zmiksuj. Włóż na kilka godzin do lodówki. Chłodnik podawaj z jajkiem,ogórkiem pokrojonym w plasterki.

Gotuj z Anielką - szybkie obiady dla mam

Pancakes na maślance


Składniki:
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 1 1/4 szklanki maślanki
  • 2 łyżki masła
  • syrop klonowy
Do miski dodaj suche składniki. Masło rozpuść w rondelku. Przelej do osobnej  miski. Do masła dodaj pozostałe mokre składniki (oprócz syropu klonowego) i wymieszaj.
Mokre składniki dodaj do suchych składników i połącz ze sobą. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Podawaj z syropem klonowym.


Z dziećmi i dla dzieci 2016

poniedziałek, 4 lipca 2016

Dżem z czereśni z chia


Czereśniowy zawrót głowy trwa,,,jem codziennie i jeszcze mi się ni znudziły..ale warto też zamknąć część w słoiczki.

Składniki:
  • ok. 3 szklanki czereśni, wydrylowanych
  • 1/4 szklanki nasion chia
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
Czereśnie i syrop klonowy przełóż do garnka/rondla o grubym dnie. Zagotuj.
Zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką. Smaż przez ok. 15-20 minut,od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i blenderem zmiksuj owoce do pożądanej konsystencji. Zależy jaki dżem wolicie,u mnie wszyscy wolą gładkie dżemy taki więc zrobiłam.
Dodaj nasiona chia i wymieszaj.
Dżem przełóż do słoiczków i pasteryzuj. 


Letnie owoce 2

piątek, 1 lipca 2016

Drożdżowy miś


Składniki:
  • opakowanie suchych drożdży
  • 5 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
  • 6 rodzynek 


Drożdże wsyp do miski, dodaj ciepłą wodę i wymieszaj.Odstaw na kilka minut.
Do drożdży dodaj mleko, cukier, roztopione masło,sól i 3 szklanki mąki. Dokładnie przemieszaj. Do zawartości miski dodaj pozostałą mąkę i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość.


Gdy ciasto wyrośnie przełóż je na oprószoną mąką stolnicę i podziel na 3 części. Dwie większe i jedno mniejszą. Z większych porcji ciasta uformuj kule, które będą brzuchem i głową misia. Z mniejszego kawałka ciasta uformuj 7 mniejszych kulek, które będą nogami, rękami, uszami i noskiem.
Z gotowych kul na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce uformuj misia. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie, nożykiem zrób niewielkie wgłębienia na oczy, uszy, nos i pępek misia. W otworach ułóż rodzynki
W miseczce rozkłóć widelcem jajko,dodaj wodę i wymieszaj. Posmaruj jajkiem misia.
Misia piecz w piekarniku nagrzanym do 190 C. przez ok. 30 minut.


Z dziećmi i dla dzieci 2016
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka