czwartek, 30 czerwca 2016

Ayran

Mam nadzieję,że oglądaliście wczorajszy mecz..jeśli nie,to powiem Wam,że się działo...Niestety przegraliśmy w karnych ale i tak chłopaki byli najlepsi ! Niestety karne,to loteria,nigdy nie wiadomo co się wydarzy.
Aby ostudzić trochę te emocje przygotowałam coś dla ochłody...turecki napój Ayran.


Składniki:
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • garść kostek lodu
  • sól do smaku
Wszystkie składniki przełóż do miki. Za pomocą blendera dokładnie zmiksuj. Przelej do szklanek i podawaj.

Sałatka owocowa z czekoladą


Sałatki wcale nie muszą być nudne..oto dowód. Idealna jako przekąska lub deser

Składniki:
  • 2 szklanki czereśni, wydrylowanych
  • 1/4 szklanki migdałów
  • syrop klonowy
  • 50 g gorzkiej czekolady
Migdały i czekoladę posiekaj, dodaj do miseczki. Do miseczki dodaj również czereśnie. Wymieszaj.
Sałatkę wyłóż na talerze i polej syropem klonowym.


środa, 29 czerwca 2016

Makaron z bobem


W tym sezonie bób rośnie jak szalony. Nie przeszkadza mu zbytnio susza. Z czego się bardzo cieszę, bo bób uwielbiamy wszyscy. Więc będziemy korzystać.

Składniki:
  • 500 g bobu
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 140 g boczku wędzonego
  • ok. 15 dag sera żółtego
  • pieprz
  • opakowanie makaronu penne ,pełnoziarnistego
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Boczek pokrój w kostkę. Podsmażaj na patelni do momentu aż wytopi się tłuszcz. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek,jeszcze chwilę podsmażaj. Dodaj śmietanę i podgotowany, obrany bób. 
Zmniejsz ogień i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj starty na tarce ser. Dopraw do smaku pieprzem.

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Sernik na zimno z brzoskwiniami


Upały nie mają końca, nie miała bym nic przeciwko gdyby tylko od czasu do czasu popadało...W weekend wybraliśmy się  popływać. Było idealnie,z jednym wyjątkiem..lekko się 'podpiekłam'. Oczywiście był krem z filtrem,nawet smarowałam się kilka razy,ale jak to ja..w zeszłym roku byłam ładnie opalona na brąz,to i teraz tak będzie..ahaa...Na pocieszenie czekał w domu na mnie taki serniczek. Prosty a jak cieszy.

Składniki:
  • 5-6 brzoskwiń
  • 500 g twarogu
  • 2 cukry wanilinowe
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g śmietanki 30 %
  • 20 g żelatyny
  • galaretka cytrynowa
  • 120 g biszkoptów , u mnie te podłużne
  • cytryna
Trzy brzoskwinie umyj, obierz i przekrój na pół. Usuń pestki i pokrój w kostkę.
Twaróg zmiel i wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodaj skórkę startą z połowy cytryny i wyciśnięty sok. Wymieszaj.
Ubij śmietankę, dodaj do sera i delikatnie wymieszaj. Żelatynę rozpuść w 100 ml wrzątku i lekko ostudź. Żelatynę dodaj do masy serowej. Dodaj również wcześniej pokrojone brzoskwinie i wymieszaj. Odstaw na kilka minut do lodówki.
Na dno tortownicy wyłóż papier do pieczenia. Wyłóż biszkopty. Na biszkopty wyłóż masę serową. Wierzch wyrównaj.
Pozostałe brzoskwinie umyj i obierz. Pokrój w plasterki i wyłóż na wierzch ciasta.
Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Odstaw by przestygła. Gdy zacznie tężeć wylej na wierzch ciasta. Sernik wstaw na kilka godzin do lodówki.


piątek, 24 czerwca 2016

Sałatka z ogórków z fetą i miętą


Składniki:
  • 3-4 rzodkiewki
  • 400 g ogórków
  • cebula
  • 10 listków mięty
  • 2 łyżeczki octu z białego wina
  • 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki sera feta
  • pieprz
Ogórki oraz rzodkiewkę umyj i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka.
Warzywa wyłóż na talerz i polej octem winnym. Polej oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.
Na koniec posyp pokruszonym serem i wyłóż listki mięty. Podawaj.


czwartek, 23 czerwca 2016

Bigos z młodej kapusty


Bigosik,,,pyszny bo domowy,ale powiem Wam coś w tajemnicy,to był mój pierwszy w życiu bigos. Długo szukałam przepisu na ten idealny. W końcu postawiłam na sprawdzonego bloga,to nie pierwsza potrawa z bloga Marzeny ,którą wypróbowałam i jak zwykle się nie zawiodłam.
Wyszło pysznie !

Składniki:
  • młoda kapusta
  • kilka marchewek, najlepiej młodych
  • 1/2 pęczka koperku
  • ok. 200 g pieczarek 
  • 1 cebula
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka przyprawy do bigosu
  • sól i pieprz
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta chili 
  • 1 szklanka wody
Do garnka wrzucam pomidory. Dodaję wodę i pokrojone marchewki np. w plasterki, jak wolicie. Cebulę siekam w kostkę a pieczarki w plasterki. Razem chwilę podsmażam i dodaję do zawartości garnka. Dorzucam poszatkowaną kapustę i duszę. Na koniec bigos przyprawiam i dodaję posiekany koperek.
Bigos przygotowałam z połowy porcji. Do mojego bigosu dodałam również kiełbaskę.

*-Przepis pochodzi z bloga Marzeny Kulinarna Maniusia

środa, 22 czerwca 2016

Truskawkowy shake



Ostatnia szansa na truskawki..Muszę aby jeszcze kilka woreczków zamrozić aby w zimie móc się cieszyć ich smakiem.

Składniki:
  • 400 g truskawek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 400-450 ml lodów waniliowych
Truskawki umyj i usuń szypułki. Przełóż do miseczki.
Do truskawek dodaj pozostałe składniki i zmiksuj blenderem. Przelej do szklanek.


Milion smaków truskawek - edycja trzecia

wtorek, 21 czerwca 2016

Sałatka z jabłek z żurawiną


Składniki:
  • 3 jabłka typu granny smith
  • 3 jabłka czerwone
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli morskiej
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż do miseczki, dodaj żurawinę.
Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni i dodaj do jabłek. Jogurt wymieszaj z sokiem pomarańczowym i z solą. Tak przygotowanym jogurtem polej owoce i wymieszaj.

wtorek, 14 czerwca 2016

Pesto z liści rzodkiewki


Mam jeszcze sporo rzodkiewki w ogrodzie,muszę wymyślać cały czas coś innego żeby domownicy jeszcze ją jedli,,ja nie mam z tym problemu,mogę jeść taką prosto z ogrodu codziennie,no ale ..tak więc zrobiłam pesto. Nie dość,że super kolor to i równie dobrze smakuje.

Składniki:
  • ok. 3 szklanki liści rzodkiewki
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki podprażonych orzeszków pinii
Wszystkie składniki przekładam do miseczki Miksuje blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiam solą i pieprzem.

poniedziałek, 13 czerwca 2016

Szaszłyki z kurczaka z papryką


Składniki:
  • 2 czerwone papryki
  • 3-4 filety z kurczaka
  • 2 cebule czerwone
  • sok z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • sos madziarów Folwark
Filety oczyść i pokrój w kostkę, przełóż do miski. Dodaj olej , kolendrę,sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
Paprykę pokrój w kostkę. Cebule na mniejsze kawałki.
Na patyczki nabijaj kawałki kurczaka, papryki i cebuli. Piecz ok. 15 minut. Podawaj z sosem.


niedziela, 12 czerwca 2016

Lody truskawkowe


Niestety ten rok nie jest najlepszy dla truskawek. Wszystko przez zeszłoroczne susze,ale i w tym roku sytuacja jest podobna. Wszystko usycha, więdnie...Trzeba się śpieszyć, bo następne truskawki pojawią się dopiero za rok.

Składniki:
  • 400 g truskawek 
  • 350 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 500 g jogurtu greckiego
Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miseczki, dodaj jogurt i mleko skondensowane.
Zmiksuj blenderem.
Masę przelej do pojemniczka i wstaw do zamrażalnika. Masę przemieszaj kilka razy.

Truskawkowe szaleństwo 2016

piątek, 10 czerwca 2016

Doner kebab


Przyznam się,że od czasu do czasu lubię zjeść jakiegoś fas fooda, ale staram się ,żeby był on jak najmniej ociekający tłuszczem lub dodatkami typu 'E'.
Zarobiłam pitę ,a jak już jest ten chlebek,to wiadomo musi być kebab. Dzisiaj w wersji z kurczaka.

Składniki:
  • 4 chlebki pita
  • pierś z kurczaka
  • biała cebula
  • czerwona cebula
  • 1 ogórek
  • 1-2 pomidory
  • kilka liści sałaty
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • przyprawa do gyrosa
  • sos czosnkowy Folwark
  • sos kebab-gyros Folwark
Mięso pokrój w cienkie paski ,a białą cebulę cienko posiekaj. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, dodaj cebulę. Smaż przez chwilę po czym dodaj mięso. Podsmaż.
Następnie dodaj sól, pieprz, kumin, kolendrę i przyprawę do gyrosa. Smaż jeszcze przez chwilę.
Czerwoną cebulę pokrój w piórka, a ogórka i pomidora w plasterki. Pitę podgrzej po czym przekrój. Na chlebku połóż sałatę ogórka i pomidora. Wyłóż ciepłe mięso i cebulę. Polej sosami i podawaj.

czwartek, 9 czerwca 2016

Domowa pita


Składniki:
  • 50 g drożdży
  • 850 g mąki pszennej
  • 500 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
Drożdże pokrusz, dodaj wodę. Rozpuść drożdże.
Do drożdży dodaj mąkę i sól. Wyrób ciasto, do momentu aż zacznie odchodzić od ręki.Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1 godzinę.
 Po tym czasie nastaw piekarnik na 250 C. Blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto podziel na 10 części. Każdą część rozwałkuj na placek o średnicy ok. 10 cm. Placki wyłóż na blaszki i piecz przez ok. 10 minut.

środa, 8 czerwca 2016

Chrupiące tosty francuskie z truskawkami


Lubię wszelkiego rodzaju tosty czy zapiekanki,ale jakoś mało kiedy kupuje pieczywo,przynajmniej dla siebie. Oczywiście dla mojego 'potworka' zawsze jakaś bułeczka się znajdzie. Ostatni korzystając z wolnej chwili zrobiłam takie oto śniadanie. Było pysznie !

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • truskawki
  • syrop klonowy
  • 8 kromek chleba tostowego
Kromki chleba pokrój w słupki. Truskawki umyj i pokrój. Płatki zmiel , np. możesz to zrobić wałkiem do ciasta.
W misce połącz ze sobą zmielone płatki, cukier i cynamon. W osobnej misce połącz ze sobą jajka, mleko, śmietankę i ekstrakt waniliowy.
Każdy kawałek chleba namocz w mleku, a następnie obtocz w płatkach. Smaż na maśle na złoty kolor.
Tosty przełóż na talerze. Podawaj z truskawkami i syropem klonowym.


Milion smaków truskawek - edycja trzecia

wtorek, 7 czerwca 2016

Czekoladowy mus z awokado


Składniki:
  • 2 awokado
  • banan
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka mleka
Awokado przekrój i wyjmij miąższ. Miąższ przełóż do miski, dodaj obranego i pokrojonego w plasterki banana oraz pozostałe składniki.
Całość zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiego musu. Przełóż do miseczek i wstaw na kilka godzin do lodówki.

*- Jeśli mus jest zbyt gęsty dodaj więcej mleka


Wiosenne słodkości 2016

piątek, 3 czerwca 2016

Boczek z grilla

Wczoraj było masełko, a więc jeśli mamy dodatek do potraw z grilla przydałoby się wrzucić coś na ruszt. Tym razem będzie, to boczek. Sama baaardzo rzadko go jadam, prawie wcale,ale za to moi chłopcy bardzo lubią, i od czasu do czasu 'pozwalam' im na małe co nieco ;)

Składniki:
  • ok. 30 dag boczku
  • czosnek granulowany
  • cukier brązowy
  • przyprawa do potraw z grilla
  • pieprz
  • papryka chilli
  • rozmaryn suszony
  • sos czosnkowy Folwark
Boczek kroje w plasterki i przekładam do miseczki. Dodaje przyprawy i dokładnie mieszam.
Boczek przekładam na tacki aluminiowe. Grilluje. Boczek podaje z sosem czosnkowym.

*- przyprawy dodałam na oko. Mój boczek był lekko pikantny.


czwartek, 2 czerwca 2016

Masło z rzodkiewką


Jeśli robi grilla, to zazwyczaj podajemy masło czosnkowe, Przynajmniej u mnie musi być zawsze, ale żeby nie było tak nudno,masełko warto zrobić z rzodkiewką. Idealne również na kanapki.

Składniki:
  • 10-12 rzodkiewek
  • 8 łyżek masła
  • sól i pieprz
Rzodkiewki umyj i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Dodaj do masła.
Dopraw solą,pieprzem i dokładnie wymieszaj.

środa, 1 czerwca 2016

Kulki czekoladowe


Składniki:
  • 1/4 szklanki mielonych migdałów
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki miodu
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1 białko
  • 2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki przełóż do miseczki i wyrób ciasto. Uformuj nieduże kuleczki. Wyłóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 C. przez ok. 15 minut.


*- przepis pochodzi z bloga Kraina Sosny
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka