piątek, 29 kwietnia 2016

Placuszki jaglane


Smaczne i szybkie śniadanie. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki,usmażyć i gotowe !

Składniki:
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • olej kokosowy do smażenia
Mąkę przesiej. Dodaj pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj.
Placuszki smaż z obu stron  na oleju kokosowym.

czwartek, 28 kwietnia 2016

Muffinki z rabarbarem


Kolejna porcja rabarbarowego szaleństwa. W roli głównej muffinki. Były na specjalne zamówienie mojego małego mężczyzny, co zresztą widać po papilotkach.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 8 łyżek masła
  • 20 dag rabarbaru 
Dodatkowo:
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru
Piekarnik nastaw na 200 C.
W misce połącz ze sobą mąkę,cukier,proszek do pieczenia,sodę,cynamon i sól.
Osobno wymieszaj śmietanę , jajka, roztopione masło i wanilię.  Mokre składniki przełóż do suchych składniki i wymieszaj. 
Rabarbar pokrój w kostkę,dodaj do ciasto i przemieszaj.
Ciasto wyłóż do papilotek.
Cynamon i cukier wymieszaj i posyp muffinki.
Piecz przez ok. 20 minut.


środa, 27 kwietnia 2016

Pizza z szynką



Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • ok. 80 g szynki
  • 150 g mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • sos do pizzy Folwark
Drożdże pokrusz, dodaj cukier i połowę wody. Odstaw na ok. 10 minut.
Do rozczynu dodaj mąkę, pozostałą wodę, sól i olej. Wyrób ciasto. Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
Przecier pomidorowy wymieszaj z szczyptą soli, bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Szynkę pokrój w kostkę lub w plasterki.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż na blaszkę. Posmaruj przecierem pomidorowym, posyp serem. Na wierzch wyłóż szynkę i groszek.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 210 C. przez ok. 12 minut.
Podawaj z sosem do pizzy.

wtorek, 26 kwietnia 2016

Rabarbar pod kruszonką


Już jest ! rabarbar ! Jedni nienawidzą drudzy wręcz odwrotnie. U mnie o tej porze roku rabarbar gości bardzo często,czy to zjedzony z cukrem,czy w wypiekach..Taką podstawą jest rabarbar z kruszonką. Kiedy w ogródkach pojawia się rabarbar taka zapiekanka na stole gości jako pierwsza.

Składniki:
  • ok. 10 łodyg rabarbaru
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki wody
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru trzcinowego
Rabarbar pokrój w plasterki i wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp cukrem,polej wodą i zapiecz w piekarniku nastawionym do 180 C przez. ok 10 minut, Gotowy rabarbar wyjmij z piekarnika,dodaj imbir i wymieszaj.
Rabarbar przełóż do foremek lub jednej większej foremki do pieczenia.
Z mąki,masła i cukru trzcinowego wyrób kruszonkę. Kruszonką posyp rabarbar.
Zapiekaj przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Spaghetti po polsku


Pasta,makaron,kluski..jak zwał tak zwał. Każdy wie o co chodzi. Nie znam nikogo, kto by nie lubił makaronu,mniej lub bardziej każdy z nas lubi makaron. Na słodko,wytrawnie...
Jestem typowym makaroniarzem, mogłabym go jeść codziennie,do zup,dań głównych czy nawet deser. Najlepiej jednak smakuje mi spaghetti,a najlepiej wszystkim znany sos bolognese. Ja tu nico pozmieniałam,nie ma mięsa mielonego i typowego sosu pomidorowego. Może i Wy się skusicie. 

Składniki:
  • 200 g schabu
  • 2 marchewki
  • 100 g kalafiora
  • 200 g brokuła
  • 1 cebula
  • 3-4 czerwone papryki
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • makaron spaghetti
Schab pokrój w paski lub w kostkę, podsmaż na połowie oliwy. Odstaw na bok.
Marchewkę, paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Kalafior i brokuł podziel na różyczki.
Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i podsmaż marchewkę,dodaj pozostałe warzywa i mięso. Całość podlej bulionem,dodaj koncentrat i wymieszaj. Przypraw i duś przez ok. 8-10 minut.
Makaron ugotuj al dente odcedź i wymieszaj z sosem.
Smacznego !

niedziela, 24 kwietnia 2016

Blok czekoladowy



Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam. Bloku nie robiłam już ładne kilka lat,aż coś mnie tknęło...no i jest.

Składniki:
  • 2 opakowania herbatników
  • 3 szklanki mleka w proszku
  • 4 łyżki kakao
  • 200 g masła
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
Herbatniki pokrusz.
Do rondelka wlej wodę,dodaj masło,oba cukry i kakao. Podgrzewaj cały czas mieszając aż wszystkie składniki się połączą. Odstaw do przestygnięcia.
Do masy dodaj mleko w proszku i dokładnie przemieszaj aby nie było grudek.
Na koniec dodaj herbatniki (mogą być również bakalie) i dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do formy wyłożonej folią spożywczą i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.

piątek, 22 kwietnia 2016

Ciasto z kaszy manny, bez pieczenia.


Tym razem przyszedł czas na coś słodkiego. Ostatnio przewertowałam wszystkie szafki w kuchni,spiżarkę. Nadal zostało mi sporo kompotów,w szafce zalegały mi biszkopty i kilka galaretek,a kaszę mannę czy każdą inną mam zawsze. Gdy tylko widzę,że się kończy biegnę do sklepu po zakupy. I tak niewielkimi środkami powstało takie oto ciasto.

Składniki : 

  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 120 g masła
  • 300 g wiśni bez pestek (mogą być z kompotu)
  • galaretka wiśniowa
  • opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 1/2 szklanki kaszy manny
Mleko przelej do rondelka i dodaj masło,cukier oraz kakao.
Wymieszaj i zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj kaszę mannę,mieszaj do momentu aż kasza zgęstnieje.
Tortownicę wyłóż biszkoptami,a na nie wylej masę z kaszy manny. Wyrównaj. 
Na wierzchu wyłóż wiśnie.
Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Gdy galaretka zacznie tężeć  wylej ją na ciasto i wstaw do lodówki na kilka godzin.

czwartek, 21 kwietnia 2016

Mizeria z rzodkiewką


Składniki:
  • 1 ogórek
  • ok. 10 niedużych rzodkiewek
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurt naturalny
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 cebula lub szczypior
  • sól i pieprz do smaku
Ogórka obierz i pokrój w plasterki,przełóż do miseczki. Rzodkiewkę posiekaj w plasterki i dodaj do ogórka. Cebulę obierz i drobno posiekaj,dodaj do warzyw.
Do miseczki dodaj posiekany koper i śmietanę. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.

środa, 20 kwietnia 2016

Zupa szczawiowa


Moją ulubioną porą roku jest wiosna. Wiecie dlaczego? Wszystko budzi się do życia,jest zielono. Zieleń jest taka świeża i tak aż...końca czerwca,może początku lipca. Nie jest za gorąco,ale nie jest też zimno..Na stole pojawiają się nowalijki. Słońce świeci coraz dłużej. W końcu można wyjść z tych czterech ścian. Wiecie co jeszcze lubię? Szczaw...może i jest kwaśny,może nie każdy lubi,ale mi to nie przeszkadza. Najlepiej smakuje taki świeży,zielony prosto z ogródka.

Składniki:
  • 1-2 marchewki
  • liść laurowy
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 6 szklanek bulionu z kurczaka
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • ok. 30 dag szczawiu
  • posiekana natka pietruszki lub koperek
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo
Marchewkę i ziemniaki obierz,pokrój w kostkę.
Bulion przelej do garnka,zagotuj. Do gotującego się bulionu dodaj marchewkę,ziemniaki i liść laurowy. Zmniejsz ogień.
W między czasie przygotuj szczaw. Na patelni rozpuść masło,dodaj szczaw. Podsmażaj przez ok. 10 minut. 
Gdy ziemniaki i marchewką będą miękkie dodaj szczaw,zagotuj. Zmniejsz ogień i wyjmij z zupy liść laurowy.
Mąkę wymieszaj ze śmietaną. Zahartuj gorącą zupą,i dodaj do garnka. Dopraw do smaku solą i pieprzem,dodaj odrobinę koperku lub natki pietruszki. 
Podawaj z jajkiem.

wtorek, 19 kwietnia 2016

Potrawka z ryżem


Składniki:
  • 400 g schabu bez kości
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • marchewka
  • czerwona papryka
  • 6-8 pieczarek
  • por
  • 1 cebula
  • puszka kukurydzy
  • 1/3 szklanki groszku konserwowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka wody
  • sól i pieprz
  • 200 g ryżu,ugotowanego
Mięso pokrój w paseczki lub w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Polej oliwą i wymieszaj. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Paprykę pokrój w paski, cebulę w piórka, pieczarki i pora w plastry.
Mięso podsmaż na patelni. Dodaj warzywa i smaż przez ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj wodę,osączoną z zalewy kukurydzę i groszek.
Dodaj ketchup i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z ok. 4 łyżkami wody. Podawaj z ryżem.

piątek, 15 kwietnia 2016

Drożdżówka z czekoladą


Od dłuższego czasu marzyła mi się ciepła,domowa drożdżówka. Sprawa miała się coraz gorzej gdy zobaczyłam na jednym z blogów drożdżówkę z serem..nie..tak dłużej być nie może..muszę ją zrobić. I jest ! pyszna !

Składniki:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 7 g suchych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 1/4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki masła

Do miski wsyp drożdże. Dodaj mleko i 2 łyżki cukru,wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. 1/4 szklanki cukru połącz z 1 jajkiem i żółtkiem. Dodaj do drożdży i wymieszaj.
W dużej misce wymieszaj 3 szklanki mąki i sól. Dodaj drożdże.
Następnie dodaj 100 g posiekanego masła i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Czekoladę posiekaj,przełóż do miseczki. Dodaj 2 łyżki cukru i cynamon. Przemieszaj.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Brzegi ciasta posmaruj rozkłóconym białkiem. Czekoladę rozłóż na cieście, zostawiając ok. 2 cm odstępu od brzegu ciasta.


Ciasto zwiń wzdłuż dłuższego boku.



Z ciasta uformuj literę U i zapleć ciasto. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na ok. 30 minut.
Pozostał cukier,mąkę i masło. Wymieszaj i zrób kruszonkę.


Ciasto posyp kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez ok. 50-55 minut.

czwartek, 14 kwietnia 2016

Babeczki z nutelli


Składniki:
  • 1 szklanka nutelli
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • garść orzechów laskowych
Piekarnik nastaw na 180 C.
W miseczce połącz ze sobą wszystkie składniki. Foremki do babeczek napełnij ciastem.
Babeczki piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut.




Babki (po)wielkanocne

środa, 13 kwietnia 2016

Jajecznica wegańska


Kiedyś tofu nie kojarzyło mi się zbyt dobrze, w sumie nie wiem dlaczego. Tofu kojarzyło mi się z czymś..jakąś papką,ogólnie z czymś nie jadalnym. Nie wiem skąd mi się,to wzięło,ale tak było. W końcu pomyślałam,że jak nie spróbuje,to się nie dowiem jak jest naprawdę. Kupiłam..Zrobiłam co tam miałam zrobić,i co? Ooo matko ! to jest pyszne ! Samo w sobie tofu,jakoś nie powala,ale dobrze przyrządzone i doprawione..mmm. Taka jajecznica była jedną z potraw którą przygotowałam z tofu. Było jeszcze tofu smażone,w sosiku..Przymierzam się do ciasta...Jeśli nie mieliście okazji spróbować tofu,to koniecznie musicie,to nadrobić.

Składniki:
  • 150 g tofu
  • garść zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
Tofu osącz na sitku,przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem. Dodaj kurkumę,posiekany koperek,sól,pieprz i dokładnie wymieszaj.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwię. Do cebuli dodaj posiekaną w kostkę paprykę i groszek. Smaż jeszcze przez chwilę,po czym dodaj tofu. Smaż przez następne 3 minuty,pamiętając aby od czasu do czasu przemieszać.
Na koniec dodaj sos sojowy,wymieszaj i podawaj.

Forszmak z parówkami


Forszmak,to zupa najczęściej podawana na weselach.. Przeważnie w drugi dzień lub w trzeci w tzw. klina. Z czego jest zrobiona?  Zazwyczaj z wędlin,które zostały i warzyw ,które nam zostały.
Ja mam nieco inną propozycję na forszmak, z parówek i mięsa mielonego. Życzę smacznego !

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 kg parówek
  • 6-8 ogórków kiszonych
  • 2-4 cebule
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • papryka słodka mielona
  • 1 kostka rosołowa
  • majeranek
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 słoik papryki konserwowej
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na odrobinie oleju. Dodaj mięso mielone,liść laurowy i ziele angielskie. Podsmaż.
Do mięsa dodaj pokrojone parówki. Do zawartości patelni dodaj pokrojone w kostkę ogórki i paprykę. Smaż jeszcze przez chwilę.
Całość podlej wodą,tak aby wszystko zakryła. Doprowadź do wrzenia,dodaj kostkę i koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku.

wtorek, 12 kwietnia 2016

Budyń czekoladowy


Jakiś czas temu pojawił się przepis na budyń waniliowy. Ale nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła czekoladowego,który uwielbiam !
Pomysł na budyń pochodzi z bloga Oli. Częstujcie się !

Składniki:
  • 100 ml kremówki
  • 500 ml mleka
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kakao
  • 50  g gorzkiej czekolady
Kremówkę przelej do miseczki,dodaj kakao,cukier i mąkę. Dokładnie wymieszaj.
Mleko przelej do rondelka,zagotuj. Dodaj mieszankę z kakao cały czas mieszając aż zgęstnieje.
Budyń odstaw na bok i dodaj startą czekoladę. Budyń przełóż do miseczek.
Jeśli lubicie gorący budyń możecie zjeść od razu,ja jednak wolę już takie lekko przestudzony.

niedziela, 10 kwietnia 2016

Twarogowe placuszki z bananem



Składniki:
  • 450 g twarogu
  • 4 jajka
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 banany
Twaróg przełóż do miseczki.
Żółtka oddziel od białek i dodaj do twarogu wraz z cukrem wanilinowym.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj.
Do masy twarogowej dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia,wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę,dodaj do twarogu i wymieszaj.
Banany obierz i drobno pokrój,dodaj do masy twarogowej i przemieszaj.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i łyżką kładź placuszki. Placuszki smaż z obu stron na złoty kolor.
Gotowe osącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj posypane cukrem pudrem.

piątek, 8 kwietnia 2016

Tort świnki w błocie


Mój pierwszy torcik tego typu. Pierwszy raz zrobiłam sama masę z pianek marshmallow (podobna jest do masy cukrowej).Jeszcze muszę trochę poćwiczyć,ale jak na pierwszy raz wydaję mi się,że było ok.  Za jakiś czas mam w planach zrobić masę cukrową,,a czy wyjdzie,to się okaże. 
Torcik zrobiłam na urodziny mojego synka. Wybaczcie jakość zdjęć,jest ich nie wiele,,po prostu nie było na,to czasu. Urodziny i Wielkanoc w jednym...miałam co robić.

Składniki:
Ciasto:
  • 4 jajka 
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z połowy cytryny
  • 250 g oleju rzepakowego
  • 250 g mąki pszennej
Poncz:
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki syropu brzoskwiniowego z puszki
Masa:
  • 250 g mascarpone
  • 250 g kremówki
  • 3 połówki brzoskwiń z puszki
  • 1 łyżka cukru pudru
Masa na wierzch i boki tortu:
  • 125 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g cukru
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g masła
Dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 ml kremówki
  • 40 g masła
  • masa z pianek marshmallow, przepis znajdziecie tutaj masa z pianek
  • wafelki czekoladowe,rurki waflowe ,czekoladki itp 
Ciasto:
 Jajka ubij z cukrem. Cały czas miksując powoli dodawaj olej,następnie dodaj skórkę z cytryny.
Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dno tortownicy (22 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy.
Ciasto piecz w 180 C przez ok. 1 godzinę. Jeśli wierzch ciasta za bardzo się przypieka przykryj folią aluminiową. Gotowe ciasto zostaw jeszcze na chwilę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po czym wyjmij je i odstaw by przestygło.
Z masy piankowej przygotuj świnki.
Ostudzone ciasto przekrój na trzy blaty.

Masa:
Mascarpone i kremówkę przełóż do miski i zmiksuj razem na puszystą masę. Pod koniec dodaj cukier puder.
Brzoskwinie pokrój w kostkę,dodaj do kremu i delikatnie wymieszaj.

Jeden blat ciasta wyłóż na tortownicę nasącz ponczem. Rozsmaruj połową masy i przykryj ciastem. Ponownie nasącz ponczem i wyłóż pozostałą masę. Przykryj ciastem i ponownie nasącz ponczem.

Masa na wierzch i boki:
Połowę mleka zagotuj z cukrem. Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkiem,mąką i cukrem. Dodaj do gotującego się mleka i ugotuj budyń. Gotowy budyń przykryj folią spożywczą, tak aby dotykała ona budyniu. Odstaw by przestygł.
Masło utrzyj na puszystą masę,nie przerywając stopniowo dodawaj budyń. Następnie dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. 
Gotową masą posmaruj wierzch i boki tortu.Boki tortu wyłóż np. czekoladowymi wafelkami i  
wstaw do lodówki.

Przygotuj polewę:
Czekoladę połam na mniejsze kawałki i przełóż do rondelka. Dodaj kremówkę oraz masło.Rozpuść w kąpieli wodnej.Polewę odstaw by przestygła. Gdy zacznie gęstnieć rozsmaruj nią wierzch tortu. Na 
czekoladę wyłóż świnki.



Oczywiście zamiast świnek możecie zrobić np. hipcie,pszczółki,żabki albo zwierzątka zamieć na kolorowe cukierki.

Przepis na tort pochodzi ze strony Domowe wypieki

czwartek, 7 kwietnia 2016

Kotlety z piersi kurczaka w majonezie


Składniki:
  • 1 filet z kurczaka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g żółtego sera
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka majonezu Folwark
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz
Kurczaka pokrój na kotlety.
Do miski dodaj jajka,obie mąki,majonez,sól,pieprz. Wymieszaj. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do ciasta. Dokładnie wymieszaj.
Kotlety z kurczaka zanurz w cieście i wymieszaj.Odstaw na ok.20-30 minut.
 Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.


środa, 6 kwietnia 2016

Ziemniaczane pizzerinki


Placki,placuszki. Domyślam się,że większość z Was je lubi. Oczywiście i ja je lubię,,,bardzo.. Alee..żeby zabić nudę,może by tak zrobić pizzerinki? Dlaczego nie? Efekt? Wszystkie znikają z talerzy.

Składniki:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • 1-2 łyżki mąki
  • 15 dag pieczarek
  • 15 dag sera żółtego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj mąkę i jajko. Dopraw solą,pieprzem i wymieszaj.
Smaż placki na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki osącz z nadmiaru tłuszczu.
Pieczarki i paprykę umyj. Paprykę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki. Pomidora umyj i pokrój w plastry. Ser zetrzyj na tarce.
Piekarnik nastaw na 200 C. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Placki kładź na przygotowanej blaszce. Na każdym placku połóż pomidora, pieczarki, paprykę i posyp żółtym serem.
Zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez ok. 5-8 minut.

poniedziałek, 4 kwietnia 2016

zapiekanka rodzinna


Chyba jedna z moich ulubionych zapiekanek,ale nie tylko. Moje chłopaki również lubią zapiekanki,zwłaszcza młodszy. Najczęściej  przygotowuję ją na kolację,czasem na obiad. 

Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • 400 g makaronu
  • 2 czerwone papryki
  • cebula
  • 1 opakowanie warzyw na patelnie 
  • 25 dag sera żółtego
  • 3 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawa gyros
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki śmietany 12 %
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Ser zetrzyj na tarce.
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę,dopraw solą,pieprzem i przyprawą do gyrosa. Usmaż na złoty kolor.
Papryki pokrój w kostkę,a cebulę w piórka. Wszystko wrzuć na patelnię wraz z mrożonymi warzywami. Całość dopraw solą i pieprzem.
Warzywa duś na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj ze śmietaną  oraz szczyptą soli. Tak przygotowany sos wymieszaj z makaronem i ok. 1-2 garściami startego sera.
Naczynie żaroodporne posmaruj odrobiną oleju i wyłóż do niego makaron. 
Na makaron wyłóż mięso,a na mięso warzywa. Całość posyp odrobiną sera.
Piecz w temp 180 C. przez ok. 30-40 minut. Około 5 minut przed końcem pieczenia  zapiekankę posyp pozostałym serem.

piątek, 1 kwietnia 2016

Sernik na murzynku


Składniki:
Spód:
  • 250 g margaryny
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 6 łyżek wody
  • aromat waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 1 kg twarogu z wiaderka
Spód.
Margarynę pokrój na kawałki i przełóż do rondelka. Dodaj cukier,wodę,kakao i kilka kropel aromatu waniliowego.Zagotuj po czym ostudź.
Do miski wsyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka ,ostudzoną margarynę i dokładnie wymieszaj.
Białka ubij z solą na sztywną pianę,delikatnie połącz z masą kakaową.
Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 15 minut w 180 C.

Masa serowa.
Miękko margarynę utrzyj z cukrem. Nie przerywając dodawaj po jednym żółtku. Dodawaj po 1 łyżce sera,mąkę a pod koniec dodaj  pianę z białek i wymieszaj.
Masę wyłóż na wcześniej podpieczony spód.
Sernik piecz w 160 C. przez ok. 1 godzinę.

*- Przepis pochodzi ze strony Przyślij przepis
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka