czwartek, 31 marca 2016

Kanapka a'la subway


Lubię kanapki,alee nie lubię nudy..tak więc powstała kanapka a 'la subway. Co najważniejsze kanapka na ciepło,chrupiąca,bogata w ,środku. Ja ledwo zdołałam zjeść moją porcję. Naprawdę sycąca. Może i Wy się skusicie.

Składniki:
  • 1 bagietka
  • pierś z kurczaka
  • remulada duńska Folwark
  • kilka listków sałaty
  • 3 pomidory
  • 3 ogórki konserwowe
  • czosnek granulowany
  • przyprawa do kurczaka ok. 2-3 łyżeczki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Kurczaka pokrój w paseczki,przełóż do miseczki. Do kurczaka dodaj oliwę z oliwek,przyprawę do kurczaka i czosnek,wymieszaj. Odstaw na ok.1 godzinę do lodówki. Po tym czasie kurczaka usmaż.
W między czasie pomidory i ogórki pokrój w plasterki. Sałatę porwij na mniejsze kawałki.
Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki. Każdy kawałek bagietki przekrój na pół i podsmaż na patelni.
Spody bagietki posmaruj remuladą duńską,na sos wyłóż sałatę,pomidory i ogórki. Na ogórki wyłóż kurczaka i jeszcze raz polej sosem. Przykryj wierzchem bułki i podawaj.

Fasolka po bretońsku


Składniki:
  • 500 g fasoli jaś
  • 150 g wędzonego boczku
  • 150 g kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • majeranek
  • czosnek granulowany
  • słodka papryka
Fasolę namocz przez noc.
Następnego dnia fasolę gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Boczek kroimy w kostkę,a kiełbasę w półplasterki.Podsmażamy na patelni. W między czasie kroimy cebulę w kostkę i dorzucamy ją do smażącej się kiełbasy i boczku.Smażymy jeszcze przez chwilę.
Do mięsa dodajemy słodką paprykę i czosnek,mieszamy. Zawartość patelni dodajemy do gotującej się fasoli. Gotujemy jeszcze przez chwilę.
Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy.

czwartek, 24 marca 2016

Budyń waniliowy


Składniki:
  • 2 żółtka
  • 1/2 l mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki cukru
Połowę mleka zagotuj z ziarnami wanilii i masłem.
Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami,mąką i cukrem. Dodaj do gotującego się mleka.
Mieszaj przez cały czas do momentu aż budyń zgęstnieje.

środa, 23 marca 2016

Surówka z białej kapusty z sosem chrzanowym


Na święta nie szykuję zbyt dużo jedzenia.Wspólnie razem z mamą przygotowujemy śniadanie,po czym po południu obiad. Jest nas dosłownie 5 osób.W Poniedziałek Wielkanocny wyjeżdżamy,w poprzednich latach nawet na śniadaniu nie było nas w domu,więc sami widzicie,dużo do szczęścia nam nie potrzeba.
 Do obiadu często podaję taką surówkę,będzie świetnym dodatkiem i do świątecznego obiadu i na co dzień .

Składniki:
  • 1 nieduża główka kapusty
  • 2-3 pomidory
  • 1-2 żółte papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki sosu chrzanowego Folwark
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Kapustę posiekaj.
Paprykę i pomidory pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
Warzywa przełóż do miski.
W niedużej miseczce połącz ze sobą musztardę,sos chrzanowy,sól,pieprz i oliwę z oliwek.
Tak przygotowany sos dodaj do surówki i dokładnie wymieszaj.
Surówkę przełóż do salaterki i podawaj.

wtorek, 22 marca 2016

Placki ziemniaczane z sosem chrzanowym


Składniki:
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 szklanki mąki
  • szczypiorek
  • sos chrzanowy Folwark
Ziemniaki i cebulę obierz. Warzywa zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Dodaj jajko,sól i pieprz. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
Smaż placki na dobrze rozgrzanej patelni. Osącz z nadmiaru tłuszczu.
Przełóż na talerze. Polej sosem chrzanowym i posyp posiekanym szczypiorkiem.

niedziela, 20 marca 2016

Ciasto z majonezem


Składniki:
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki majonezu Folwark
  • 1 łyżka sody
  • 1 1/2 szklanki gorącej wody
  • 3 szklanki mąki,przesianej
W misce połącz ze sobą kakao,ekstrakt waniliowy,sól,cukier i majonez
Sodą rozpuść w gorącej wodzie i dodaj do ciasta. Powoli dodawaj mąkę. 
Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 C. przez ok. 30-35 minut. 
Przed podaniem ciasto najlepiej posypać cukrem pudrem.

sobota, 19 marca 2016

Pasztet z jajek


Przepis na ten pasztet mam już od dawna,ładnych parę lat. Mimo,to nigdy nie miałam okazji go zrobić. Któregoś wieczoru jednak zebrałam wszystkie siły..iii tak oto jest. Przepis znalazłam kiedyś w jakimś czasopiśmie. Było,to ładne kilka lat temu,może 10..nawet nie pamiętam co,to dokładnie było,ale nie ważne. Pasztet jest :p Wyszedł i to naprawdę smaczny.

Składniki:
  • 9 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 białko
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • pęczek szczypiorku
  • 100 ml śmietany 18 %
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka masła
  • 50 g sera żółtego
  • cebula
Cebulę posiekaj i podsmaż na odrobinie oleju. Jajka drobno posiekaj i przełóż do miski.
Do jajek dodaj cebulę,śmietanę,żółtko,bułkę tartą i posiekany szczypiorek. Dopraw solą,pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj.
Białko ubij na sztywną pianę i dodaj do masy jajecznej,delikatnie przemieszaj.
Całość przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie posyp bułką tartą i żółtym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 30-35 minut.

czwartek, 17 marca 2016

Jajka faszerowane


Jak zauważyliście na blogu czuć już Wielkanoc. Dzisiaj mam dla Was prosty i smaczny sposób na jajka faszerowane Remuladą duńską. Na co dzień mało kiedy jem jajka,chociaż bardzo je lubię. Dlaczego..po prostu ,gdy zjem za dużo nabiału,jajek itp robi mi się nie dobrze..czasem nawet po jednym,małym jajeczku. Ale w takie święta sobie nie odmawiam :P
Na wierzch jajek dałam pokrojone ogórki konserwowe,jeśli wolicie ogórki możecie dodać do żółtek i razem wymieszaj. To już zależy od Was.

Składniki:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • sól i pieprz do smaku
  • ostra papryczka do smaku
  • 3 łyżki Remulady duńskiej Folwark
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • natka pietruszki
Jajka przekrój na pół,wyjmij żółtka i przełóż do miseczki. Do żółtek dodaj remuladę duńską,sól,pieprz i paprykę. Dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowanym farszem nadziej jajka.
Ogórki pokrój w drobną kostkę i wyłóż na wierzch jajek. Na końcu jajka udekoruj natką pietruszki.


środa, 16 marca 2016

Barszcz chrzanowy


Barszcz biały czy żur,to podczas Świąt to mus. Przynajmniej u mnie. Chociaż...znam osoby u,których jada się barszcz czerwony...a jak,to u Was wygląda? 

Składniki:
  • 3 białe kiełbasy
  • 3 cebule
  • 500 g wędzonego boczku
  • 150 g chrzanu,takiego ze słoiczka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 l zakwasu na żur
  • sól
  • pieprz biały
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 250 g ziemniaków
  • majeranek
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
Piekarnik nastaw na 180 C.
Boczek pokrój w plasterki,a czosnek rozgnieć. Do garnka wlej ok. 2 l wody,dodaj boczek,2 ząbki czosnku,liście laurowe i odrobinę majeranku. Postaw na średnim ogniu i gotuj.
W między czasie przygotuj kiełbasę.
Kiełbasę natnij z obu stron w poprzek. 1 cebulę pokrój na większe kawałki.
Naczynie żaroodporne  natrzyj olejem (10 ml). Na dnie ułóż cebulę,posyp majerankiem i polej olejem (10 ml). Na cebuli ułóż kiełbasę i czosnek,polej pozostałym olejem. Kiełbasę piecz przez ok. 20 minut.
1 cebulę pokrój w kostkę,a drugą  na większe kawałki. Większe kawałki cebuli opal nad gazem i wrzuć do gotującego się boczku. Gotuj razem przez następne 5 minut.
Po tym czasie wyjmij boczek i pokrój go w kostkę. Na patelnie podsmaż wcześniej posiekaną cebulę,dodaj majeranek i boczek. Wyjmij z wywaru opaloną cebulę.
Do wywaru dodaj podsmażony boczek z cebulą.
Do garnka dodaj zakwas na żur.
Z jajek wyjmij żółtka,przełóż do miseczki i dodaj 3 łyżki wywaru. Rozgnieć.
Do żółtek dodaj śmietanę i wymieszaj.Do żółtek dodaj jeszcze 2 łyżki wywaru,przemieszaj i do garnka z barszczem. Białka posiekaj i dodaj do garnka.
Na koniec dodaj chrzan i przemieszaj.
Barszcz dopraw do smaku solą,białym pieprzem i majerankiem.
Podawaj z pieczoną kiełbaską i cebulką.

*-Przepis pochodzi z książki Pascal kontra Okrasa

wtorek, 15 marca 2016

Myszki z jajek

Przy każdej większej imprezie,czy też świętach mam mały problem...Co zrobić aby,to co przygotuję zjadło również moje dziecko?
Swojego czasu nie miałam z tym problemów,ale ostatnio mój chłopak zrobił się strasznie wybredny. Niestety. Czasem muszę się naprawdę 'nalatać' aby zjadł cokolwiek. Jeśli macie ten sam problem lub po prostu chcecie aby na Waszym stole zrobiło się wesoło i bardziej kolorowo,polecam takie jajeczka.


Składniki:
  • 2-4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 rzodkiewki 
  • szczypiorek
  • goździki lub jeśli macie mniejsze dzieci lepszym rozwiązaniem będą oliwki albo kapary
  • 2 łyżki majonezu Folwark
Jajka przekrój na pół.Nożem delikatnie zrób nacięcia na uszy i ogonki.
Rzodkiewkę pokrój w półplasterki. Włóż do przygotowanych nacięć. Z drugiej strony jajek delikatnie umieść szczypiorek. Z goździków czy np kaparów zrób oczy. Na środek talerzy wyłóż majonez.

poniedziałek, 14 marca 2016

Owsiane pancakes


Tym razem,to co misie lubią najbardziej. Smaczne śniadanko ! Oczywiście pancakes z mąki owsianej,z dodatkiem bananów i miodu. Skusicie się ? ;)

Składniki:
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 2 jajka
  • 3 banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
Przygotuj dwie miski.
Do jednej dodaj pokrojone banany,sok z cytryny,miód i roztopiony olej kokosowy. Całość zmiksuj blenderem. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.
W drugiej misce połącz ze sobą mąkę,sodę oczyszczoną,sól i przyprawy. Suche składniki dodaj do mokrych i dokładnie wymieszaj.
Ciasto odstaw na 10 minut.
Naleśniki smaż na odrobinie oleju kokosowego, z obu stron na lekko brązowy kolor.


sobota, 12 marca 2016

Naleśniki z czekoladą i karmelizowanym bananem


Składniki:

  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 banany
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  •  ok. 1 szklanka nutelli
Banan obierz i pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cukier brązowy,cynamon i gałkę muszkatołową. Smaż przez chwilę cały czas mieszając.
Dodaj pokrojone banany, i smaż jeszcze przez ok. 2 minuty.
W misce połącz ze sobą mąkę,cukier i sól. W osobnej misce roztrzep jajka. Powoli dodawaj do mąki,na przemian z mlekiem. Dodaj oliwę z oliwek. Wymieszaj. Smaż naleśniki.
Gotowe naleśniki posmaruj nutellą. Na nutellę wyłóż banany i zwiń np. w rulon. Smacznego !


piątek, 11 marca 2016

Pasta jajeczna


Święta Wielkanocne,to oczywiście jajka. Jajka wszędzie i do wszystkiego. Na wytrawnie i do słodkości. 
Dzisiaj mam dla Was propozycję śniadaniową. Prosta,szybka i smaczna pasta jajeczna. W połączeniu z majonezem od Folwark świetnie sprawdzi się na wielkanocne śniadanie.

Składniki:
  • 8 jajek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 8 łyżek majonezu Folwark
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz
  • słodka papryka
Jajka ugotuj na twardo,ostudź i obierz.
Obrane jajka posiekaj i przełóż do miski. Do jajek dodaj majonez i musztardę. Dodaj szczypiorek,sól,pieprz i słodką paprykę do smaku. Dokładnie przemieszaj.

czwartek, 10 marca 2016

Babka kokosowa


Składniki:
  • 1 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 5 jajek
  • 1 cytryna
  • 100 g  białej czekolady
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki śmietanki 30 %
  • 1 szklanka mleka
Cytrynę sparz i zetrzyj skórkę.
Olej,cukier i cukier wanilinowy wymieszaj mikserem. Powoli dodawaj po jednym jajku.
Mąkę przesiej,wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Miksując dodawaj mleko i masę jajeczną. Na koniec dodaj skórkę z cytryny.
Ciasto przełóż do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 C. przez ok. 80 minut.
Ciasto wystudź.
Przygotuj polewę. Czekoladę wraz z kremówką rozpuść w kąpieli wodnej. Polej nią ciasto.

środa, 9 marca 2016

Babka wielkanocna


Święta tuż tuż,przygotowałam dla Was propozycję na ciasto Wielkanocne. W tym przypadku jest,to babka, prosta, tania. Powinna wyjść każdemu.

Składniki:

  • 20 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 30 dag cukru
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
Żółtka utrzyj z cukrem,po czym dodaj masło,a na koniec mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Pod koniec dodaj mleko i kilka kropel ekstraktu waniliowego. Dokładnie wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę,dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
2/3 ciasta wyłóż do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Do pozostałego ciasta dodaj kakao i wymieszaj. Ciemna ciasto wylej na wierzch jasnego ciasta.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 45 minut. Dowolnie udekoruj.

wtorek, 8 marca 2016

Pierś z kurczaka z kabanosami


Ostatnio miałam mały remont tzn.malowanie. Kiedy już byliśmy w trakcie dostaliśmy tel,że wyjeżdżamy w góry,ale jak,to ? Przecież nie rzucę wszystkiego..W poniedziałek zaczęliśmy a we wtorek już wszystko było skończone. Jeszcze tylko pakowanie i wyjazd ! Wszystko na wariata..Ale mimo,to wyjazd się udał. Po przyjeździe do domu skończyłam sprzątanie. Co prawda jeszcze wiele przed nami.. Listwy podłogowe,łazienka,,meble,ale to już z czasem...Zapraszam na pyszne mięsko.

Składniki:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 3 kabanosy
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki chilli 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu
Przygotuj marynatę.
Przyprawy przełóż do miseczki,dodaj oliwę z oliwek. Wymieszaj.
W każdym filecie z kurczaka zrób nacięcie,tak aby powstał otwór. W każdym otworze umieść kabanosy.
Tak przygotowane filety posmaruj marynatą i przełóż do torebek do smażenia.
Torebki z filetami wyłóż na dobrze rozgrzaną patelnię i smaż przez ok. 7 minut z każdej strony.

poniedziałek, 7 marca 2016

Sałatka z kolorowym makaronem


Składniki:
  • 1 opakowanie kolorowego makaronu
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 30 dag szynki
  • sól i pieprz
  • Majonez kremowy Folwark
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Fasolę i kukurydzę osącz z zalewy.
Makaron i osączone warzywa dodaj do miski. Szynkę pokrój w kostkę i również dodaj do miski.
Do miski dodaj majonez , sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i przełóż do salaterki.

wtorek, 1 marca 2016

Kotlety schabowe w musztardzie francuskiej


To mój ostatni wpis w tym tygodniu. Mam mały remont a do tego wyjeżdżam na kilka dni w góry. Ale nie martwcie się,wracam już po niedzieli ;)
Składniki:
  • 4 kotlety schabowe
  • 1 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • łyżka szczypiorek
  • bazylia
  • 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek
Szczypiorek i bazylię posiekaj,powinno być po jednej łyżce posiekanego szczypioru i bazylii.
Do miseczki dodaj musztardę,bazylię,szczypiorek i oliwę z oliwek.
Musztardą posmaruj kotlety z obu stron. Smaż na lekko natłuszczonej patelni, z obu stron po ok.2-3 minuty.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka