poniedziałek, 29 lutego 2016

Pierogi ruskie


Składniki:
Ciasto:
  • 400 g mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
Farsz:
  • 1/2 kg ziemniaków,ugotowanych
  • sól i pieprz 
  • 1 cebula
  • 350 g białego sera
Przygotuj ciasto.
Mąkę wysyp na stolnicę. Mieszając powoli dodawaj wodę. Dodaj żółtko i olej. Wyrób ciasto i odstaw na ok. 15 minut.
W między czasie przygotuj przygotuj farsz.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na odrobinie oleju. Cebulę przełóż do miski. Dodaj ser i ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto na pierogi podziel na dwie części. Każdy kawałek ciasta cienko rozwałkuj. Wyrój kółka,i na środek każdego nałóż łyżeczkę farszu. Sklej pierogi.
Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

czwartek, 25 lutego 2016

Umm Ali


Przepis na ten deser widziałam w tv. Jakiś czas temu oglądałam jakiś program,chyba podróżniczy,coś w tym stylu. Deser przygotowany był przez beduinów w Arabii Saudyjskiej. Niby nic trudnego,ale zrozumieć cokolwiek było ciężko.Dlaczego? Program nie był po polsku,tak więc część rozumiałam,a części musiałam się jakoś domyśleć.
Trochę przypomina mi,to deser,,a raczej śniadanie,które kiedyś robił mi mój dziadek. Była to chałka zalana ciepłym mlekiem z cukrem...Tutaj jest nieco podobnie,ale bardziej słodkie....

Składniki:
  • 5 szklanek mleka
  • 1 szklanka migdałów
  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5-6 croissantów
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżeczki wody różanej
Migdały i orzechy posiekaj i przełóż do miski. Dodaj połamane rogaliki.
Do garnka dodaj mleko i masło. Zagotuj. Następnie dodaj cukier,cynamon i wodę różaną.
Mleko przelej do rogalików. Przykryj i odstaw na 15 minut. Gotowe.

środa, 24 lutego 2016

Pudding chia wegański,bez gotowania


Składniki:
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/2 banana
  • 1 szczypta cynamonu
Do miseczki wsyp nasiona chia. Dodaj ekstrakt waniliowy,mleko i syrop klonowy.
Zmiksuj blenderem.
Miseczkę wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmij miseczkę.
Banana pokrój w plasterki, dodaj do puddingu i posyp cynamonem. Smacznego !

Superfood w Twojej kuchni
Sklep Agnex

poniedziałek, 22 lutego 2016

Markos


Tym razem na słodko,już chyba dawno ciasta nie było...mm tak wyszło :P
Przepis na,to ciasto znalazłam na blogu u Kasi. Do zrobienia tego ciasta zbierałam się już od dawna. Początkowo miałam je zrobić na Święta,potem Nowy Rok. I tak do tej pory..w końcu pozbierałam się do kupy. Częstujcie się. 

Składniki:
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 1/2 łyżki octu
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto makowe:
  • 4 białka
  • 1/3 szklanki maku
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki cukru
Masa:
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 opakowaniu budyniu waniliowego
Dodatkowo:
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
Biszkopt.
Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj żółtka i cukier. Cały czas ubijając dodawaj ubijając dodawaj olej,mąkę,kakao,ocet i proszek do pieczenia. 
Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 170 C przez ok. 30 minut.
Gotowe ciasto ostudź,po czym przekrój na pół.
Ciasto makowe.
Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania powoli dodawaj cukier. Na koniec dodaj mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj.
Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  i piecz w 170 C przez ok. 25 minut.
Masa.
Z mleka odlej 100 ml. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem wanilinowym. W odlanym mleku wymieszaj budyń. Wymieszany budyń dodaj do gotującego się mleka. Gotowy budyń odstaw do przestygnięcia.
Masło utrzyj z cukrem pudrem. Cały czas ucierając stopniowo dodawaj budyń.
Spód biszkoptu posmaruj powidłami,przykryj ciastem makowym. Na ciasto makowe wyłóż masę budyniową,wyrównaj i przykryj biszkoptem. Ciasto najlepiej polać polewą czekoladową.

niedziela, 21 lutego 2016

Sałatka z szynką i serem


Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu (w kształcie ryżu)
  • majonez
  • sól i pieprz
  • puszka kukurydzy
  • 3 ogórki
  • 2 czerwone papryki
  • 25 dag szynki
  • 25 dag sera żółtego
  • 1 cebula
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Ser,szynkę,paprykę i cebulę pokrój w kostkę i przełóż do miski. W kostkę pokrój również ogórki.
Dodaj do zawartości miski.
Do warzyw dodaj przestudzony makaron i osączoną z zalewy kukurydzę.
Dodaj majonez,sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.

środa, 17 lutego 2016

Naleśnik po niemiecku


Znacie moją słabość do naleśników...Na blogu będą pojawiać się nie raz. Tym razem naleśnik w wersji niemieckiej,pieczony. Mam nadzieję,że Wam posmakuję ;)

Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła
Włącz piekarnik i nastaw na 205 C. Do piekarnika włóż naczynie żaroodporne.
Wszystkie składniki oprócz masła przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
Masło przełóż do naczynia żaroodpornego i pozwól by się rozpuściło. Gdy masło się rozpuści , wyjmij na chwilę naczynie z piekarnika i przelej do niego ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz  przez 20 minut.
Naleśnika najlepiej podawać z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem czy konfiturą.


Kuchnia niemiecka 2016

Bagietka z kurczakiem


Kto śledzi mnie na FB, wie że jakiś czas temu dostałam paczkę z sosami od Folwark. W paczuszce był między innymi ketchup,sos czosnkowy,sos do pizzy,majonez oraz dressing jogurtowy. 
Na pierwszy ogień poszedł ketchup i sos czosnkowy. Ogólnie bardzo lubię ketchupy,ale niestety ciężko dostać dobry.. I tutaj strzał w 10. Jeśli mój mężczyzna stwierdził,że ketchup smakuje tak jak ten,jego babci,to nie ma żartów,wierzcie lub nie ale ciężko mu dogodzić. Z tym co do ketchupu,oczywiście się zgadzam jeden z lepszy,które do tej pory próbowałam. Sos czosnkowy...nigdy nie kupuje sosów czosnkowych,robię sama. Raz,może dwa razy kupiłam i wyrzuciłam. Chociaż tym razem, ja i ten sosik się polubiliśmy ;)
Dosyć gadania.Zapraszam na zapiekanki!


Składniki:
Pierś z kurczaka pokrój w paseczki i podsmaż do dobrze rozgrzanej patelni. Do kurczaka dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Dopraw przyprawą do gyrosa i smaż jeszcze przez chwilę.
Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki. Paprykę pokrój w paseczki lub w kostkę. 
Kurczaka wyłóż na bagietki. Na wierzch wyłóż paprykę i starty ser.
Bagietki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 C przez ok. 2 minut.

niedziela, 14 lutego 2016

Jajko sadzone w grzance


W niedziele cała rodzinka w komplecie,to i ze śniadaniem można poszaleć,a tu w dodatku Walentynki. Fakt nie przepadam,ale co mi tam,,
Dzisiaj jajeczko sadzone w grzance,bajecznie proste. Dobierzcie swoje ulubione dodatki i zajadajcie.

Składniki:
  • 1 jajko
  • 1 kromka chleba
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła
Środek chleba wytnij foremką  w wybranym kształcie. Na patelni rozpuść masło.
Na rozgrzanej patelni połóż chleb wraz z wyciętym kawałkiem. Na środek chleba wbij jajko.Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż przez chwilę z obu stron.



Walentynki 2016 - Czym TO się je?

środa, 10 lutego 2016

Serca z ryżu preparowanego


W niedzielę Walentynki. Nie wiem,jak to u Was wygląda,ale ja jakoś szczególnie za nimi nie przepadam. Dzień jak każdy inny. Ale mimo,to przygotowałam dla Was mały deser,może spróbujecie.

Składniki:
  • 6 szklanek ryżu preparowanego
  • 50 g masła
  • 250 g pianek marshmallow
  • 100 g białej czekolady
  • kolorowa posypka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
W rondlu z grubym dnem rozpuść masło. Dodaj pianki. Mieszaj przez cały czas do momentu aż pianki się rozpuszczą.
Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i ryż. Dokładnie przemieszaj.
Blaszkę (25x40) wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ryż,wyrównaj i odstaw na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie foremką do ciastek wytnij serca.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej,polej nią ciastka. Na koniec ciastka posyp posypką.



Walentynki 2016 - Czym TO się je?

wtorek, 9 lutego 2016

Schabowe z sosem z porów

Składniki:
  • 4 kotlety schabowe
  • 1 por
  • 3 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g kremówki
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 80 g serka topionego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta tymianku
  • sól i pieprz
Kotlety natrzyj solą i pieprzem,po czym podsmaż na patelni.
Pora pokrój i podsmaż na maśle wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zmniejsz ogień i dodaj bulion warzywny. Mieszając gotuj jeszcze przez chwilę.
Do garnka dodaj kremówkę,serek topiony,tymianek i gałkę muszkatołową.  Mieszaj,aż ser się rozpuści. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut.
Sos dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej kotlety i podawaj.

poniedziałek, 8 lutego 2016

Proste naleśniki


Szybkie i proste śniadanie. Dla dużych łasuchów i tych mniejszych.

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni, z obu stron na złoty kolor.
Naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami. Moje podałam z domowym dżemem malinowym.

czwartek, 4 lutego 2016

Pączki z różą


W końcu jest. Tak długo przez większość z Was wyczekiwany Tłusty Czwartek. Oczywiście mam coś słodkiego. Kolejny przepis na pączki. Tym razem tradycyjne,nadziane marmoladą różaną. Co prawda może i nie są takie ładne,puszyste. Niestety ciasto rozwałkowałam nieco za cienko,ale nie zmienia,to faktu ,że są pyszne. Częstujcie się.

Składniki:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 40 g drożdży
  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 1 łyżka rumu
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • 50 g masła
  • cukier wanilinowy
  • marmolada,u mnie różana
Drożdże pokrusz do niewielkiej miseczki. Dodaj 1 łyżeczkę cukru,1 łyżkę mąki oraz odrobinę mleka. Wymieszaj i odstaw zaczyn w ciepłe miejsce na kilka minut.
Masłu utrzyj z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Powoli dodawaj żółtka,a na koniec dodaj rum. Do masy jajecznej dodaj mąkę,zaczyn oraz pozostałe mleko. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i foremką czy szklanką wycinaj kółka.
Na środek połowy kółek połóż 1 łyżeczkę marmolady i przykryj pozostałymi kółkami. Zlep brzegi i mniejszą foremką wytnij pączki.
Pączki można również nadziać po usmażeniu.
Gotowe pączki smażymy w dobrze rozgrzanym oleju przez ok. 3 minuty z obu stron. Osączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy np. cukrem pudrem.

środa, 3 lutego 2016

Pączusie w lukrze


Kolejna propozycja karnawałowa. Tym razem pączusie.

Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 4 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 55 g masła
  • 5 szklanek oleju
Lukier:
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Do miski dodaj mleko i jajka,wymieszaj.
W osobnej misce połącz ze sobą mąkę,cukier,proszek do pieczenia i sól. Suche składniki dodaj do mleka i wymieszaj.
Masło rozpuść,dodaj do ciasta i wymieszaj.
Olej rozgrzej w rondlu z grubym dnem. 
Łyżką do lodów nakładaj pączusie. Smaż z obu stron na złoty kolor. Pączusie  odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Składniki na lukier wymieszaj i posmaruj nim pączusie.

poniedziałek, 1 lutego 2016

Faworki


Składniki :
  • 25 dag mąki
  • 2 dag cukru pudru
  • 3 dag masła
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki śmietany 18 %
  • szczypta soli
  • 1 łyżka octu
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło,cukier puder,jajka,śmietanę,sól i ocet.
Połącz składniki i wyrób ciasto.
Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek i pokrój w paseczki. Na każdym paseczku zrób nieduże nacięcie,przez które przełóż jeden koniec ciasta.
Faworki smaż w dobrze rozgrzanym oleju.
Gotowe faworki posypałam cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka