niedziela, 31 stycznia 2016

Kotlety schabowe w chipsach

Było na słodko,tym razem wytrawnie. Schabowy. Zamiast panierki z bułki tartej użyłam chipsów. No a efekt? niezły,całkiem niezły ! Kotleciki wyszły bardzo chrupiące,co oczywiście spodobało się najbardziej mojemu maluchowi. A Wy,wolicie tradycyjnego schaboszczaka a może skusicie się na chipsy ?


Składniki:
  • 4 kotlety schabowe
  • 120 g chipsów paprykowych
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie
Kotlety rozbij tłuczkiem.
Jajka rozkłóć widelcem,dodaj sól,pieprz i zioła prowansalskie. Mąkę wsyp na talerz,a chipsy pokrusz i przełóż na większy talerz.
Kotlety obtaczaj w mące,jajku następnie w chipsach. Smaż złoty kolor,po czym osącz z nadmiaru tłuszczu i podawaj.

czwartek, 28 stycznia 2016

Ciastka na piwie


Składniki:
  • 250 g margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki piwa
  • dżem brzoskwiniowy lub inny

Margarynę przełóż do zamrażalnika i wyjmij,gdy będzie wystarczająco twarda by ją zetrzeć na tarce.
Margarynę zetrzyj na tarce o grubych oczkach,dodaj przesianą mąkę,wlej piwo i zagnieć ciasto.
Ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 3 godziny.
Następnie,ciasto cienko rozwałkuj i nożem lub foremką do ciastek wykrój kwadraty. 


Na środek każdego kwadratu nałóż ok 1 łyżeczkę dżemu.


Kwadraty sklej rogami. Ciastka ułóż  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 C przez ok. 15 minut lub do momentu,gdy nabiorą złotego koloru.
Ciastka można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

wtorek, 26 stycznia 2016

Łazanki


Rzadko kiedy przygotowuje tego typu dania,ale nie dlatego,że nie lubię ale wydają mi się zbyt...tłuste,takie ciężkie. Tym razem łazanki zrobiłam na specjalne życzenie męża i w sumie dobrze...czasem i ja muszę zjeść się coś 'innego'.

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 400 g kiełbasy
  • 1 cebula
  • opakowanie makaronu łazanki
  • 600 g pieczarek
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Kapustę kiszoną zalej wodą i gotuj do miękkości. Odcedź.
Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni. Cebulę pokrój w kostkę,a pieczarki w plasterki. Warzywa dodaj do kiełbasy i boczku.
Całość dusimy na małym ogniu do momentu aż pieczarki będą miękkie. Do zawartości patelni dodajemy kapustę i mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy makaron.

niedziela, 24 stycznia 2016

Indyjskie ladoo


Proste,szybki,słodkie ale przede wszystkim smaczne ! 
Musicie spróbować.! Pychaa.

Składniki:
  • Puszka mleka skondensowanego,słodzonego
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
Mleko przelej do rondla o grubym dnie. Dodaj wiórki kokosowe (zostaw ok. 10-20 gram). Przemieszaj.
Gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut, lub do momentu gdy masa zgęstnieje.
Odstaw do przestygnięcia.
Z masy formuj niewielkie kulki i obtaczaj w pozostałych wiórkach kokosowych.



Pralinki, trufelki, czekoladki...

czwartek, 21 stycznia 2016

Spaghetti z sosem pieczarkowym

Proste,szybkie,smaczne i sycące. I co najważniejsze wszystkim smakuje,nie muszę wymyślać dodatkowego dania dla mojego malucha,który no...jak,to dzieci bywają wybredne,zwłaszcza teraz kiedy jest chory. Ciężko namówić go żeby zjadł cokolwiek.


Składniki:
  • papryczka czerwona
  • papryka żółta
  • 400 g pieczarek
  • 1 op. makaronu spaghetti
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki kremówki
  • mąka
  • cebula
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
Makaron ugotuj al dente.
Pieczarki pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Cebulę pokrój w kostkę i razem z pieczarkami podsmaż na maśle,ok. minut.
Posól o oprósz odrobiną mąki,podlej bulionem i duś pod przykryciem przez 15 minut.
Dodaj pokrojone w paski papryki i duś następne 15 minut.
Do sosu wlej śmietankę i zagotuj. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z makaronem.

środa, 20 stycznia 2016

Pieczony naleśnik


Składniki:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki cukru pudru
Piekarnik nagrzej do 200 C.
Mąkę przesiej do miski. Dodaj mleko i rozkłócone jajka. Składniki dokładnie przemieszaj,na koniec dodaj gałkę muszkatołową i jeszcze raz przemieszaj.
Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.
Piecz przez ok. 15 minut.
Gdy wierzch naleśnika będzie już zarumieniony,wyjmij go z piekarnika i posyp cukrem pudrem.
Formę włóż do piekarnika i piecz przez następne 2 do 5 minut.
Podawaj z ulubionym dżemem lub dodatkowo posyp cukrem pudrem.

niedziela, 17 stycznia 2016

Omlet z salami


Już dawno nie dodawałam propozycji na śniadanie. Z rana nie zawsze jest czas,na to aby robić jakie kolwiek zdjęcia. A jeśli nawet,to czasem po prostu się nie chcę. Przynajmniej ja tak mam,z rana nic mi się nie chcę..a tu jeszcze dziecko biega,coś chcę,trzeba szykować się do szkoły,i tak w kółko...

Składniki:
  • 100 g salami
  • 3 jajka
  • 10 g żółtego sera
  • pieprz
  • 5 łyżek mąki
Jajka wbij do miseczki. Dodaj mąkę i dokładnie przemieszaj.
Ser i salami pokrój w plasterki i dodaj do jajek. Masę jajeczną dopraw pieprzem.
Omlet smaż na rozgrzanej patelni z obu stron.

czwartek, 14 stycznia 2016

Szpinakowe pappardelle


Tym razem mam coś dla miłośników makaronów. Danie proste,szybkie,sycące i niedrogie. To jak, może się skusicie ? ;)

Składniki:
  • 2 łyżki masła
  • ok. 1 szklanka szynki wędzonej,pokrojonej w kostkę
  • 1 szklanka śmietanki 30 %
  • 1 1/2 szklanki zielonego groszku
  • sól i pieprz
  • odrobina startego,żółtego sera
  • 400 g makaronu pappardelle ze szpinakiem
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Zostaw ok. 1/2 wody, w której gotował się makaron.
W rondelku rozpuść masło,dodaj szynkę i smaż przez ok. 8 minut.
Do rondelka dodaj odrobinę wody,w której gotował się makaron,śmietankę i zagotuj.
Dodaj zielony groszek,pieprz i sól do smaku. Gotuj jeszcze przez chwilę.
Do zawartości rondelka dodaj makaron i wymieszaj.
Makaron podawaj posypany żółtym serem.


wtorek, 12 stycznia 2016

Schab w sosie pieczarkowym


Ostatnio nakupiłam pieczarek, i teraz problem co z tym robić. Ale jak,to ja, zawsze coś wymyślę. Tym razem sosik z mięskiem.

Składniki:
  • 360 g schabu bez kości
  • 500 g pieczarek
  • 300 g makaronu kokardki
  • 150 g śmietany 12 %
  • 1,5 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 szklanki wody
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki,cebulę posiekaj.
Mięso pokrój na kotlety,oprósz solą i 1/2 łyżki mąki. W rondlu rozgrzej olej i zarumień kotlety.
Kotlety przełóż na talerz.
Na tym samym oleju podsmaż cebulę z pieczarkami. Do pieczarek przełóż kotlety,zalej wodą i duś  przez ok. 40 minut. 
Śmietanę wymieszaj z pozostałą mąką i zagęść sos.
Makaron ugotuj al dente i podawaj z kotletami.


sobota, 9 stycznia 2016

Pischinger


Składniki:
  • 1 opakowanie okrągłych wafli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki masła
Polewa:
  • 2 łyżki kremówki
  • 1 łyżka masła
  • 3/4 gorzkiej czekolady
Czekoladę pokrusz i przełóż do garnka. Dodaj cukier puder,śmietankę,masło i rozpuść na małym ogniu.
Dodaj orzechy i podgrzewaj do momentu aż masa zgęstnieje. Przełóż wafle kremem,pamiętając aby nie smarować wierzchniego wafla.
Tak przygotowane wafle obciąż deseczką i odstaw w chłodne miejsce na ok. 3 godziny.
Polewa:
Czekoladę posiekaj i rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę,masło i mieszaj do połączenie się składników.
Ciepłą polewą posmaruj wafle i odstaw aby polewa zastygła.

czwartek, 7 stycznia 2016

Grochówka


Składniki:
  • 2 szklanki żółtego grochu łuskanego
  • 8 szklanek wody
  • 2 cebule
  • 150 g wędzonego boczku
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1 szczypta szałwii
Groch moczymy w wodzie przez całą noc.
Przekładamy groch do garnka (wraz z wodą,w której się moczył). Cebulę siekamy,boczek kroimy w kostkę.
Boczek i cebulę przekładamy do garnka z grochem i gotujemy przez ok. 2 godziny. Doprawiamy.

wtorek, 5 stycznia 2016

Jak wyczyścić mikrofalówkę ?

Mikrofalówka zadomowiła się w naszych domach na dobre. Domyślam się,że większość z Was ją posiada.
Używamy jej częściej lub mniej. 
Ale jak w prosty,tani  i szybki sposób ją wyczyścić? To bardzo proste. Wszystko czego potrzebujemy,to woda,ocet i cytryna. Po co chemia. W takim razie do dzieła !

Będziesz potrzebować:
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki octu
  • kilka kropel soku z cytryny
Wodę,ocet i sok z cytryny wlej do miseczki i przemieszaj.


Miseczkę z octem przełóż do mikrofalówki. Mikrofalówkę nastaw na 5 minut. Po tym czasie odczekaj ok. 2 minuty i otwórz drzwiczki. Mikrofalówkę przetrzyj ręcznikiem papierowym.


poniedziałek, 4 stycznia 2016

Roladki drobiowe w sosie koperkowym


Składniki:
  • 3 piersi z kurczaka
  • sól i pieprz
  • 2 pęczki koperku
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • czosnek granulowany
  • 1/2 łyżki mąki
Filety z kurczaka delikatnie rozbij. Koperek posiekaj.
Mięso natrzyj solą,czosnkiem i połową koperku. Z mięsa uformuj roladki i zepnij wykałaczką.
Roladki podsmaż na odrobinie oleju do momentu aż się zarumienią,po czym dodaj ok. 1/2 szklanki wody. Zmniejsz ognień i duś przez ok. 15 minut.
Z roladek wyjmij wykałaczki.
Śmietanę wymieszaj z mąką i odrobiną wody. Wlej do garnka,w którym gotowały się roladki. Do sosu dodaj pozostały koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

sobota, 2 stycznia 2016

Deser z kaszy gryczanej z bananami i karobem


Kasza gryczana należy do moich ulubionych. Jeszcze kilka lat temu za nią nie przepadałam,ale jak widać wszystko przychodzi z czasem.
Mam dla Was propozycję na słodkie śniadanko albo jak wolicie deser. No,to smacznego !
Składniki:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej, ugotowanej
  • 2 łyżki karobu
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki mleka, u mnie migdałowe
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • odrobina startej,gorzkiej czekolady
Banana obierz i przekrój na pół. Jedno połowę przełóż do miseczki,dodaj mleko i karob. Zmiksuj blenderem.
Zmiksowanego banana przelej do rondelka i postaw na średnim ogniu,doprowadź do wrzenia. 
Do zawartości rondelka dodaj kaszę gryczaną,zmniejsz ogień i gotuj do momentu aż kasza zgęstnieje.
Drugą część banana pokrój w kostkę dodaj do kaszy,dodaj również jogurt i wymieszaj. Całość przełóż do miseczki czy pucharka na deser.Posyp czekoladą.
Ja dodatkowo kaszę polewam jogurtem i dodaję kilka plasterki banana. 


Niskokaloryczny styczeń 2016
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka