czwartek, 8 grudnia 2016

Sernik piernikowy


Składniki:

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 140 g gorzkiej czekolady
  • 180 g margaryny
  • 100 g miodu
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 2 opakowania cukru wanilinowego 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g mąki tortowej
  • 15 g przyprawy do piernika
Wierzch:
  • 1 żółtko
  • 15 g kakao
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 cukier wanilinowy
  • 150 g margaryny
  • 75 g cukru
Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 150 g cukru
  • 50 g margaryny
  • 4 jajka
  • 200 ml kremówki
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 2 cukry wanilinowe
Na początku przygotuj wierzch sernika.
Margarynę wraz z cukrami,mąką,przyprawą do piernika i kakao posiekaj na stolnicy. Dodaj żółtko i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.
Spód.
W rondelku rozpuść margarynę wraz z czekoladą i miodem. Na koniec dodaj przyprawę do piernika i wymieszaj. Odstaw aby przestygło. 
Jajka ubij wraz z cukrami, po czym dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia. Następnie dodaj rozpuszczoną margarynę, wymieszaj. Ciasto wyłóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C. przez ok. 20 minut. Odstaw aby przestygło. Z ostudzonego ciasta skrój wierzch i pokrusz do miseczki.
Masa serowa.
Ser przełóż do miski. Dodaj cukier, miękką margarynę, cukier wanilinowy i budyń. Mieszamy.
Dodaj śmietankę i wymieszaj. Powoli dodawaj po jednym jajku. Gotową masę wyłóż na podpieczony spód.
Ciasto na wierzch wyjmij z zamrażalki i zetrzyj na tarce.Wymieszaj z pokruszonym ciastem. Tak przygotowanym wierzchem posyp masę serową.
Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C. przez ok. 50 minut.

21 komentarzy :

  1. piernikowego jeszcze u mnie nie było, ale Twój wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomniałaś mi, że miałam taki upiec!;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super serniczek i to piernikowy. Mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewa serniczek palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam połączenie sera i maku , sera i murzynka.Ale sernik i piernik nie przypuszczałam :) Same pyszności :) Przepis zapisuję sobie I pójdzie do zrobienia na święta. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zdradź tylko proszę w jakiej blaszce go piekłaś ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takiej tradycyjnej prostokątnej formie, ona ma chyba 40x25

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  7. Aleeee zapachniało Świętami. Ja teraz inspiruję się aplikacją www.kcalmar.com .....Może i Wam się przyda. Jeju, jak ja lubię ten okres....<zakochany?

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki sernik chętnie bym zjadła, zwłaszcza jeśli jest złamany piernikową nutą :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Musimy dać cynka babci bo robi wizualnie bardzo podobny sernik więc w tym roku musi dodać przyprawy korzennej do ciasta xD

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka