wtorek, 6 grudnia 2016

Sernik na herbatnikach


Kolejny sernik. Zaszalałam ..a coo ! Sernik musi być ,a nawet dwa i trzy ! Zaraz po piernikach to obowiązkowe ciasto podczas Świąt.

Składniki:
  • 3 opakowania herbatników
  • 1 kg twarogu, może być z wiaderka
  • 2 szklanki cukru
  • 8 jajek
  • 15 dag masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 5 dag rodzynek
  • 2 dag skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki kremówki
Białka wraz z solą ubij na sztywną pianę. Masło wraz z cukrem i żółtkami utrzyj na puszystą masę, po czym dodaj ser, obie mąki i ekstrakt waniliowy. Dokładnie połącz składniki.
Ubitą pianę z białek porcjami dodawaj do masy serowej. Na koniec dodaj wiórki kokosowe, rodzynki i skórkę pomarańczową
Blaszkę wysmaruj tłuszczem i wyłóż ja herbatnikami. Na herbatniki wyłóż masę serową, wyrównaj wierzch. Piecz w 180 C. przez  ok. 50 minut. Sernik odstaw aby przestygł.
Przygotuj polewę. 
Śmietankę wlej do rondelka. Dodaj pokruszoną czekoladę i rozpuść na małym ogniu. Odstaw na bok. Gdy polewa zacznie gęstnieć polej nią ciasto. 

14 komentarzy :

  1. oj tak nie ma świąt bez sernika... i to dobrego sernika:) jaki wysoki u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak :) u mnie w każde święta musi być sernik

      Usuń
  2. Uwielbiam sernik ,prezentuje się przesmacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. bo sernik zawsze jest dobry :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny, uwielbiam wszelkie serniki

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie się prezentuje, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Identyczny moja mama robi co Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię serniki. Twój wygląda apetycznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. jaka wielkość brytfanki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tradycyjna prostokątna blacha ,40 x 25-30 cm

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka